Klik venligst
SPORT 2023-06-04 KL. 07:05

Tourspelare sätts på prov på Laholms GK

Av Rickard Gustafsson

Förra årets tourtävling i Nordiska Ligan på Laholms GK gav mersmak både för arrangörer och elitspelare. När tävlingen nu återkommer är anmälningslistan lång som en följetång. Över 100 reserver i det 156 namn starka startfältet.
– Vi fick mycket beröm för banan ifjol och vi har jobbat jättehårt för att presentera den ännu bättre i år, säger klubbchefen Jyrki Välimäki.

Tourspelare sätts på prov på Laholms GK
Banchefen Mattias Eriksson och klubbchefen Jyrki Välimäki ser den kommande tourtävlingen på Laholms GK som årets höjdpunkt. Foto: Rickard Gustafsson

MoreGolf Mastercard Tour och Nordiska Ligan återvänder till Laholms GK med tävlingen Greatdays Trophy. Förra året hette tävlingen Barncancerfonden Open och arrangerades till minnet av Fredrik Andersson Hed som gick bort alldeles för tidigt.

Tävlingen blev en regelrätt succé och klubben hyllades stort för arrangemanget med en bana i närmast perfekt skick.
– Jag blev oerhört positivt överraskad och greenerna var helt fantastiska! Det är de bästa jag kan minnas att vi spelat på i maj månad i Nordiska Ligan, någonsin. Banpersonalen har gjort ett fantastiskt jobb!, sa fjolårsvinnaren dansken Nicolai Tinning till LT.

Beröm som klubbchefen Jyrki Välimäki naturligtvis slickade i sig.
– Alla var så nöjda i fjol, både Svenska Golfförbundet och spelarna, så vi har legat på att få arrangera igen. Det finns inget bättre marknadsföringsfönster än en sån här tävling, säger Jyrki som ser tourens återkomst som en stor fjäder i hatten för klubben.


Förra årets vinnare, dansken Nicolai Tinning, öste lovord över Laholms GK:s greener. I år hoppas och tror klubben att banan kan presenteras i ännu bättre skick. Foto: Rickard Gustafsson/Arkiv


Efter förra årets kritikerrosade banuppsättning har banchefen Mattias Eriksson med personal planerat att vässa banan ytterligare. Målet har varit att göra den mer utmanande för proffsen och till hjälp har man haft förre svenske världsstjärnan Peter Hanson som bidragit med tips och tricks.

Hans långa erfarenhet som elitspelare har varit betydelsefull och som helhet anser Mattias Eriksson att anläggningen aldrig varit bättre.
– Det måste jag nog säga. Vi har dessutom förlängt banan lite med två nya utslagsplatser på hål 8 och 9 och gjort fairways smalare i landningsområdena. Sen har vi ökat på klipphöjden i ruffarna, säger Mattias.

Golf är dock en utomhussport och Moder Naturs inverkan påverkar.
– Man kan ju inte jobba emot vädret och banan hade definitivt behövt lite mer regn, säger Mattias.

Vässningen pågår nu för fullt där ett dussin klubbmedlemmar gjort ett hästjobb i att gallra träd utmed banan.
– Det har gjorts för att få ljus och luft till greenerna, men det är också viktigt för framtiden nu när det i EU talas om förbud mot att använda kemikalier på golfbanor, berättar banchefen.


259 elitspelare anmälde sig till tävlingen på Laholms GK, men endast 156 får plats i startfältet. Foto: Rickard Gustafsson


Tävlingen pågår i tre dagar, 14-16 juni. I startfältet finns unga lovande spelare från Sverige, Danmark, Norge, Finland och Island med hunger och ambition att ta sig vidare upp till Europatouren (DP World Tour) och amerikanska PGA-touren.
– Man blir nästan chockad när man ser startfältet och ser ett koppel spelare med +6 i handicap. Det är mycket hög nivå på de här spelarna och vill man se bra golf ska man ta chansen att komma hit, säger Jyrki och meddelar att entrén är gratis.

Som arrangör har Laholms GK också förmånen att dela ut wildcards. Ett av dem går till Fredrik Andersson Heds son – 18-årige Viggo Hed som tävlar för Ringenäs GK.
– Vi fick ju tävlingen ifjol för att man ville hedra och minnas Fredrik och då var det givet att ge Viggo den här chansen. Han är ung, lovande och satsar hårt och var redan ifjol bara ett slag från att klara kvalgränsen och ger honom gärna chansen på nytt.