SPORT 2023-09-14 KL. 12:12

Sverige säkrade OS-plats med laholmare i laget

Av Johan W Jönsson

Målet för det svenska paralandslaget på EM i Tyskland var att säkra en biljett till Paralympics nästa år. Och det lyckades Sverige med. Laholmsryttarna Anita Johnsson och Lotta Wallin bidrog båda till avancemanget.
– Det blev stort jubel hos oss i svensklägret när vi säkrat platsen, ler Johnsson.

Sverige säkrade OS-plats med laholmare i laget
Anita Johnsson och Curre in action på EM i tyska Riesenbeck. Foto: Helena Ager

Anita, såväl som Lotta, tävlar för Laholms Ryttarförening. Då hennes häst Curre varit skadad menar Anita att hon inte hade så höga förväntningar inför EM.

– Med tanke på att jag inte kände mig riktigt klar då vi ligger ett år efter på grund av skadan så gick det verkligen över förväntan. Men vi lyckades toppa formen, säger hon.

Anita är jättenöjd med hennes och Curres åttondeplacering i den individuella finalen. I och med att konkurrensen är stenhård så hade hon inte satt upp något resultatmål.

Tillsammans med Curre blev personligt rekord tre dagar i rad på EM. Mycket mer än så kan man inte begära. Och det stora målet var som skrivet Paralympicsplatsen.

– Jag har gjort bättre resultat på min förra häst Freddan men med Curre var det personligt rekord. Vilket jag är väldigt nöjd över att vi kunde slå till med på ett EM.

I finalküren fick Anita och Curre, eller Currant LA som han heter egentligen, 72,200 procent i grad 1. Det var personbästa med mer än tre procents marginal.

– Det stod mellan oss och Österrike om den sista platsen till Paralympics och efter att den sista österrikiska ryttaren ridit var vi om med marginal. Så det blev stort jubel i vårt lag!

Klubbkamraten Lotta Wallin tävlade på Enebro SB i grad 5. Ekipaget landade på 73,965 procent i final-küren och slutade på en sjätteplats i sin grad.

– EM var verkligen en positiv upplevelse. Nu ska jag avsluta tävlingssäsongen med höstdressyren hemma i Laholm sedan är det bara att bygga på, säger Anita Johnsson.

Laholmsryttaren menar att hon och Curre har goda chanser att komma med till Paris nästa år om ekipaget kan fortsätta på inslagen väg.