Klik venligst
SPORT 2022-06-21 KL. 14:38

Sverige laddar på Örebäcksvallens fina matta

Av Johan W Jönsson

Det svenska damlandslaget laddar i Båstad inför fotbolls-EM. Det stjärnspäckade svenska laget går in i turneringen den 9 juli mot Nederländerna. Men först väntar träningar på Örebäcksvallens fina matta. ”Det känns härligt att vi är igång”, säger Magdalena Eriksson, till vardags försvarare i Chelsea FC.

Sverige laddar på Örebäcksvallens fina matta
Juventus Lina Hurtig visade framfötterna på det inledande träningspasset. Hon hade flera distinkta avslut i mål. Den färgglada EM-bollen fick högt betyg efter träningen. Foto: Johan W Jönsson

Sverige är en av favoriterna i sommarens fotbolls-EM. Förlägret hålls traditionsenligt i Båstad. Här har både Sveriges damer och herrar laddat upp inför mästerskap förut.

LT följde landslagets inledande träningspass som leddes av den assisterande förbundskaptenen Magnus Wikman. Peter Gerhardsson intog iakttagarens roll.

Träningen inleddes med en passningsövning ur den högre skolan. Hammarbys Jonna Andersson var en av få som hade koll på övningen och hon försökte lära Barcas Fridolina Rolfö och de andra.

Efter passningsövningen väntade en spelövning med småmål. Det blev lite oroligt då när anfallsstjärnan, Arsenals Stina Blackstenius tvingades utgå med skadekänning.

Enligt landslagsläkaren på plats ska det dock inte vara någon större fara utan bara en överansträning. Blackstenius var tillbaka i träning dagen efter men bröt i förtid även då.


Real Madids Kosovare Aslani var på glatt humör. Stjärnans autograf var hett eftertraktad efter träningen. Foto: Johan W Jönsson


Utav de svenska stjärnorna var det Juventus Lina Hurtig som stack ut mest under småmålsspelet och i det efterföljande spelet på större plan. Hon gjorde flera fina mål.

Träningen avslutades med inläggsövning där det jublades vid målen av supportar och nyfikna personer på plats runt Örebäcksvallen.

Utav de uttagna spelarna saknades lagkaptenen Caroline Seger, halländska Olivia Schough, målvakten Jennifer Falk och San Diegos Sofia Jacobsson under de inledande passen.

Seger och Schough på grund av hög belastning och allsvensk match med FC Rosengård tätt inpå lägret. Falk av samma anledning. Jacobsson anslöt sent till lägret på grund av lång resa.

Efter träningen och fotografering med funktionärer på plats gick flera av spelarna runt och skrev autografer. Två av de populäraste var Reals Kosovare Aslani och Atléticos Hedvig Lindahl.

Det svenska landslaget är i Båstad fram till söndag. Efter passet den 26 juni åker de direkt till Stockholm där de genrepar mot Brasilien på Friends Arena den 28 juni.

Den 3 juli far de vidare till England och EM där de ställs mot Nederländerna, Schweiz och Portugal i gruppspelsfasen av mästerskapet.


Lagfoto med "bollkallorna" från Båstads GIF efter avslutat träningspass. Foto: Johan W Jönsson