Klik venligst
SPORT 2023-03-27 KL. 18:04

Svagt genrep av LFK mot HBK U19

Av Johan W Jönsson

Laholms FK var utan chans mot Halmstads BK:s U19-lag och föll med 3-0 efter samma siffror i paus. LFK har inte hittat rätt under försäsongen och nu får laget inte fler chanser innan det är skarpt läge med seriepremiär. ”Vi får hoppas att ett dåligt genrep ger en bättre premiär”, säger LFK-tränare Jonas Axeldal.

Svagt genrep av LFK mot HBK U19
Två nöjda spelare efter träningsmatchen mellan Halmstads BK U19 och Laholms FK som HBK vann med 3-0. Måns Andersson och Olle Johanson med LFK som moderklubb och nu i HBK. Foto: Johan W Jönsson

Laholm gjorde en svag första halvlek mot HBK:s ungdomar och släppte in tre mål i den första halvleken. Målen föll i minut 15, 26 och 38.

2-0 sköt Lorent Mehmeti i nät bakom Max Johnsson i LFK-kassen. Anfallaren tillhör normalt A-truppen men förstärkte U-laget i matchen mot LFK.

– Oavsett hur vi ställt upp under försäsongen så har vi varit slarviga i vårt eget passningsspel. Vi är hafsiga med bollen och inte tillräckligt noggranna, säger Axeldal.

LFK var allt annat än bolltryggt mot HBK och med bara korta sekvenser med ett eget bollinnehav fick laholmarna mest ägna sig åt försvarsspel mot ett frejdigt U19-lag.

– Fösta halvlek är allt annat än positiv från vår sida. Vi vinner tillbaka bollen ganska ofta men sedan är vi slarviga i nästa läge och skänker bort den igen.

Då var de inga muntra miner i paus?


– Nej, det var en besviken grupp som kom in i omklädningsrummet. Det gäller att inte leta ursäkter utanför sig själv. Jag får rannsaka mig och spelarna får rannsaka sig själva.

I andra halvlek la sig LFK lägre med laget. HBK hade fortsatt en hel del boll men de hade svårare att komma till klara lägen.

– När vi sätter en hög press har vi svårt att hantera det djupledsspel vi får emot oss. Det är en balansgång vad man ska göra. Vi får inte bli för passiva.

– Vi pressar lite annorlunda än vad vi gjort tidigare. Där får vi arbeta vidare innan de bitarna hamnar på plats. Och det betvivlar jag inte. Det är bara en liten omställnigsfas.


LFK:s Teo Svensson i matchen mot HBK U19. Foto: Johan W Jönsson


Med tanke på hur försäsongen sett ut finns det anledning att vara lite orolig som LFK:are. Division 2 är en tuff serie där det kommer att krävas mycket av LFK för att plocka poäng.

– Vi har inte spelat så bra i träningsmatcherna som vi kanske hoppats och vi är nykomlingar. Vi får gå in med inställningen att försvara den poängen vi har när vi kommer till Jönköping.

LFK ställs mot IK Tord i seriepremiären den 1 april. Då blir det konstgräs. Målsättningen är att spela hemmapremiären veckan efter mot BK Astrio på naturgräs.

– Det är förhoppningen. Jag tror att det kommer att gynna oss att spela på gräs. Då kommer vi snabbare upp i press. Det är svårare att bedriva ett högt presspel på konstgräs.

Axeldal tyckte att det fanns en liten positiv sak att ta med från genrepet. Det var att laget inte rasade ihop i andra halvlek trots 0-3-underläge i paus.

– Vi lyfter oss lite utan att för den sakens skull spela bra. Som helhet var matchen en stor besvikelse, säger LFK-tränaren.

Något annat
positivt var att lagkaptenen Lucas Ragnarsson var tillbaka i spel efter sju veckors skadefrånvaro med en strulande baksida.

– Kroppen kändes bra. Spelmässigt kändes det mindre bra. Såväl individuellt som för laget. Jag är lite ringrostig och har en bit kvar till toppform, säger Ragnarsson.

LFK saknade Viggo Dahl, Jonathan Wadensten, Henrik Johansson och Genis Zeqiri i matchen. Samtliga är aktuella för seriepremiären. Det är dock inte Ludvig Larsson som har pajat baksida lår.

I HBK spelade LFK-produkterna Måns Andersson och Olle Johansson. Den sistnämnde var given som defensiv innermittfältare i LFK förra våren. I HBK avlöste han Måns efter timmen spelad.

LFK:s lag mot HBK U19 (4-1-4-1):

Max Johnsson -
Filip Larsson, Herman Johansson, Jonatan Falk, Nils Hedström -
Zemri Callaku -
Ludvig Larsson, Besnik Callaku, Lucas Ragnarsson (K), Hamodi Wasmy -
Edmond Tasimder

Avbytare: Ali Arabzada, Harry Nilsson, Jakob Larsson, Teo Svensson


Jakob Larsson i LFK på språng i matchen mot HBK. Foto: Johan W Jönsson