SPORT 2023-08-21 KL. 15:19

Svag första halvlek sänkte LFK

Av Johan W Jönsson

Laholms FK förlorade bortamatchen mot Västra Frölunda IF med 2-1 (1-0). I och med segern klev Frölunda upp på fjärde plats i tabellen.
– Vi tappar matchen i första halvlek. Det är märkligt att vi inte kommer in med bättre energi med tanke på hur det såg ut i matchen innan, säger tränare Joseph Wahlund.

Svag första halvlek sänkte LFK
Max Johnsson är i bra form och räddade Laholm från en större förlust mot Västra Frölunda (2-1). Foto: Johan W Jönsson/arkiv

LFK-tränaren tvingades avvara försvararen Adam Johansson som saknades med en blåklocka och ett igenmurat öga efter en kollision på träningen i veckan.

– Det var synd eftersom att han är en pådrivare men han kunde knappt se på ögat så det var inget att snacka om att han skulle stå över, säger Wahlund.

I gengäld var Stefan Radovanovic åter efter resa liksom Herman Johansson och Zemri Callaku som var avstängda i segermatchen mot Qviding (2-1).

– Jag gjorde tre förändringar i startelvan plus ett positionsbyte då Adam Vernersson gick upp som ytter. Det är ganska normalt för mig som tränare, säger Wahlund.

LFK stod för en svag första halvlek och får tacka duktige Max Johnsson i mål för att det bara stod 1-0 i paus. Max gjorde två högklassiga räddningar.

– Vi ville inte ha bollen och vågade knappt spela upp den en enda gång. När vi väl gjorde det satte vi varandra i fel lägen. Det var svårt för mig att ändra på det mitt i halvleken.

Frölunda tog ledningen i minut 26 och hade inte Johnsson i bortakassen gjort en frilägesräddning samt klarat ett närskott med en reflexräddning hade det varit mer.

Laholm skapade ingenting utav värde. Gästerna hade knappt ett anfall utan bara någon enstaka framstöt men inga bra avslut överhuvudtaget.

– Det fastnade på vägen. Vi höll inte i bollen tillräckligt länge, hjälpte inte varandra och var inte nära våra lagkamrater i uppspelsfasen. Vi vågade inte sätta in bollarna. Det låste sig.

Wahlund valde trots den svaga första halvan att inte göra några byten i paus. Däremot gick han igenom ett par taktiska grejer.

– Vi vågade inte sätta upp bollen från målvakt/backlinje till mittfält och vi hjälpte inte varandra överhuvudtaget och kom inte nära varandra i nästa fas. Det tryckte jag på.

Herman Johansson gjorde LFK:s mål i matchen mot Frölunda när han dunkade in en andraboll efter frispark. Foto: Johan W Jönsson

LFK kom ut bättre i andra halvlek och klev högre med laget för att få in mer energi. Det gav effekt då Laholm vann bollar och skapade ett par halvlägen.

Då kom dock kallduschen när man bjöd på 2-0-målet. Försvaret trodde att en boll skulle rinna över kortlinjen men en hemmaspelare hann upp den och fick in den till en fristående lagkamrat.

– Jättelojt från vår sida! Ett mycket märkligt mål. Vi var ju med i matchen men efter målet gick vi ner oss och jag började fundera på byten

Frölunda hade avstängningshotade spelare och gjorde tre tidiga byten på viktiga spelare efter 2-0-målet. Det var så klart till LFK:s fördel.

– Vi tog över matchen helt efter det. Jag tog ut Zemri (Callaku) som hade ett gult kort och Ludde (Larsson) som hade skavsår och tog in Teo (Svensson) och Hamodi (Wasmy).

Laholm hade en väldigt bra period i mitten av den andra halvleken och då kom också reduceringen när Lirak Cakolli hittade in med en andraboll till Herman Johansson.

LFK gick för en kvittering men fick inte det där riktiga trycket på Frölunda. Det var ändå nära att Laholm fick med sig en poäng då Lucas Ragnarssons mål blev bortdömt för offside.

– Det är inte offside när jag ser det i efterhand. Domaren dömer offside på Simon (Palmkvist) som spelade fram bollen men det var en spelare nedanför som tyvärr missades, säger Wahlund.

LFK-tränaren menar dock att det inte var där hans lag förlorade matchen, det var i första halvlek. Som helhet vann Västra Frölunda välförtjänt. De skapade flest klara chanser.

– Max var vår bästa spelare i matchen. Han räddade ett friläge även i andra halvlek. I övrigt var det inte direkt någon som stack ut, säger Wahlund.

I kommande match väntar tabellsexan Lindome hemma på Glänninge Park. Sedan väntar två viktiga bottenmatcher mot Nässjö och Sävedalen för LFK som är kvar på kvalplats.

LFK:s lag mot Västra Frölunda IF (4-3-3):

Max Johnsson -

Lirak Cakolli, Stefan Radovanovic, Herman Johansson, Nils Hedström -

Henrik Johansson, Zemri Callaku, Lucas Ragnarsson (K) -

Ludvig Larsson, Gjenis Zeqiri, Adam Vernersson

Avbytare: Amadeus Bäckman (mv), Jonatan Falk, Teo Svensson, Simon Palmkvist, Mohamed Wasmy, Jakob Larsson, Hasanen Nazar