SPORT 2022-07-15 KL. 17:35

Sulinski gör comeback i Elitserien

Av Johan W Jönsson

Bartek ”Barre” Sulinski är tillbaka på högsta nivå. Den dubbla SM-guldvinnaren med Hylte/Halmstad gör nu comeback i Elitserien i volleyboll med Örkelljunga VK. ”Jag har fått suget tillbaka. Det ska bli jättekul!”, säger Barre.

Sulinski gör comeback i Elitserien
Bartek Sulinski, här med SM- och GP-guldet med Hylte/Halmstad från säsongen 2020/2021, gör comeback i Elitserien. Nu med Örkelljunga VK. Foto: Johan W Jönsson/arkiv

Säsongen 2020/2021 tog Barre dubbla guld med Hylte/Halmstad då klubben tog hem såväl SM- som GP-guld med både damerna och herrarna. Barre hade då redan ett SM-guld från 2018.

Efter knäoperation och rehab blev det ingen volleyboll den senaste säsongen. Men även om han slutade efter det senaste guldet så öppnade han ändå upp för spel igen i framtiden.

– Jag opererade mig i september i fjol. Sedan rehabade jag ganska flitigt fram till februari. Sedan visste jag inte vad jag ville göra med volleybollen men jag kände mig nöjd med rehabiliteringen.

Knäet var så bra att det fungerade i vardagen och det var inga problem att spela padel med kompisarna. Då slutade Barre rehaba.

– Jag stannade där. Jag orkade inte rehaba mer då jag ändå inte tänkte spela volleyboll. Men sedan kom suget tillbaka när man såg lagen spela i slutspelet.

Nu har Barre börjat rehaba förberedande inför säsongen. Till hösten ska han nämligen representera Örkelljunga VK i Elitserien.

Trots att Barre är från Knäred och fostrad i Vindrarps VK så har han aldrig spelat i ÖVK tidigare. Där brukar annars många VVK:are som satsar hamna. För Barre blev det Hylte/Halmstad istället.

– De har varit på mig i ÖVK i princip varje säsong och jag har varit sugen tidigare. Då har det inte passat men det gjorde det nu, förklarar han.

Sedan i fjol bor Barre i Ängelholm. Det gör att resan till Örkelljunga blir överkomlig. Fokus ligger dock även i fortsättningen i första hand på jobbet som byggkonsult.

– Jag har gjort mitt i Halmstad. Skulle jag spela igen så fick det vara någon annanstans. Då var egentligen ÖVK enda alternativet. Jag har velat spela med dem innan så det var passande.

Vad hoppas du kunna bidra med i ÖVK?

– Det låter kanske konstigt men trots att jag bara är 25 år gammal så har jag hunnit samla på mig en hel del rutin. Jag vet vad som krävs för att vara på topp, både mentalt och fysiskt.

Vad kommer du ha för roll?


– Ingen central roll på det sättet då jag behöver lägga fokus på mitt civila arbete i första hand. Vi har en speciallösning där jag ska vara med på alla hemmamatcher och de bortamatcher jag kan.

– Förhoppningsvis kan jag ändå ha en betydande roll där jag kan hjälpa det unga laget att utvecklas vidare, säger Barre som spelar på positionen center.

Barre känner inte sina lagkamrater och tränaren är ny. Därför är det svårt att säga hur det kommer att gå för laget under säsongen.

Försäsongsträningen drar igång i augusti. I ÖVK finns sedan tidigare förra VVK:arna Linus Björk och Victor Schön.


Bartek Sulinski har vunnit Elitserien två gånger med Hylte/Halmstad. Han avslutade med dubbeln - både SM- och GP-guld. Foto: privat/arkiv