Klik venligst
SPORT 2024-09-10 KL. 09:32

Sporten som ger mjölksyra i hela kroppen

Av Johan W Jönsson

E-cykling blev stort under coronapandemin. Sverige är stor nation i sporten och en av dem som ingår i det svenska landslaget är Nellie Larsson från Mellbystrand. Nyligen cyklade hon VM-semifinal mot 108 andra cyklister från världen över.
– Det är otroligt tufft! Du kan inte träna så hårt utomhus som en tävling i E-cykling är, säger Nellie.

Sporten som ger mjölksyra i hela kroppen
Nellie Larsson från Mellbystrand tillhör det svenska landslaget i E-cykling. Nyligen deltog hon på VM-semifinalen. Foto: Johan W Jönsson

Hon har varit elitcyklist i flera år. Det var en fotbollsskada som fick henne att börja satsa på mountainbike när hon var 35 år gammal. Under pandemin hittade hon E-cykling.

Det fungerar ungefär som ett TV-spel. Genom sin Ipad är Nellie uppkopplad mot plattformen MyWoosh. Hon sitter hemma i garaget och trampar på en avancerad träningscykel.

På skärmen följer man en bana där man ser vägen och sina medcyklister. Motståndet på cykeln anpassas med hjälp av den smarta uppkopplade utrustningen.

– Via Ipaden spelar jag spelet, kan man säga. Sedan har jag kommunikation via datorn med de övriga i landslaget och med mina coacher. Tävlingarna är väldigt lagbaserade.

Nellie beskriver E-cykling som mycket socialt och roligt. Hon tillhör även ett internationellt lag med cyklister från Kanada, England och Sverige med flera länder.

För att säkerställa att det är du som cyklar en tävling deltar samtliga cyklister i ett Zoommöte. Man är uppkopplad med puls och energin ner i pedalerna stämmer överens med hur fort det går.

– På den här nivån är det massor av kontroll. Cyklar man som motionär kan man göra som man själv vill. Men då tävlar du också kanske bara främst mot dig själv.

Det är så klart viktigt att hålla koll på skärmen framför sig så att man ser hur banan går. Inte minst när det kommer backar och du får vara beredd på att ta i från tårna.

– Det är jätteviktigt att hålla koll. Det är tufft att cykla utomhus men fysiskt är det här helt sjukt! Det är extremt tufft. Jag kan inte träna ute så att det blir så hårt som på en sådan här tävling.

Många som håller på med E-cykling på hög nivå är gamla elitidrottare i andra sporter som trappat ner men ändå vill hålla igång. Den här sporten kan man ju syssla med hemifrån.

– Det kom under pandemin och det var då jag fick nys om det. E-cykling blev jättestort fort. Man kunde träna och tävla ihop med andra men på distans. Sedan har jag fortsatt.

Att E-cykla är ett roligt och effektivt sätt att träna inomhus under vintern. Det är lätt att pressa sig och det är en enkel träningsform, säger Nellie Larsson. Foto: Johan W Jönsson

Semifinalen avgjordes genom två race. I varje race kan man ta poäng vid flera platser och inte bara vid mål. Det totala antalet poäng avgjorde vilka som gick till final.

Sverige hade förhoppningar om en finalplats på förhand. Nellie hade som mål att ta sig till final men med tanke på en revbensskada var hon nöjd med topp-30. Hon slutade 21:a på VM i fjol.

– Tävlingsformatet i år passar kanske större, starkare och mer explosiva åkare bättre. Jag är mer en långloppsgnet som är bra på långa backar och distanser.

13 svenska damcyklister kom till start i VM-semin. Av 108 cyklister gick 20 vidare till finalen i Abu Dhabi. Hela sex svenskor gick dit (plus två herrar). Tyvärr var Nellie inte en av dem.

– Det är blandade känslor. Det var en väldigt tuff tävling - fysiskt krävande. Det var otroligt roligt att det gick så bra för det svenska landslaget. Men själv hade jag en lite tyngre tävling.

Hon presterade inte på den nivå hon kan och har gjort tidigare. Troligtvis hämmade revbensskadan och hon hade inte den kapacitet som behövdes just den här gången.

– Jag var nära men jag hade inte det där lilla sista som krävdes för att plocka tillräckligt många poäng. Jag och många andra fick en odefinierbar placering men topp-20 var det som räknades.

Varför utsätter du dig för den fysiska smärta det här innebär?

– Det gör sjukt ont! Det är mjölksyra i hela kroppen. Man bara hänger över cykeln i några minuter efter. Sedan är det roligt igen. Det är häftigt att ta ut sig så tillsammans med andra.

Nellie, som blev svensk mästarinna i XCM 2022, satsar även på vanlig cykel och om hon kör sex pass på en vecka är fortfarande fyra eller fem utomhus, åtminstone när det inte är vinter.

E-cyklingsäsongen pågår och det är nya tävlingar hela tiden. Nästa mål utomhus är SM i gravel i Dalsland senare i september. Gravel är en blandning mellan mountainbike och landsväg.

På skärmen framför sig följer Nellie Larsson banan. Att E-cykla är som att spela ett TV-spel nästan. Men det är mycket tufft. Foto: Johan W Jönsson