Klik venligst
SPORT 2024-05-24 KL. 12:28

Spännande tennissatsning på gång vid kusten

Av Rickard Gustafsson

Tennisboom i Mellbystrand? Ja, mycket talar för att en tennisklubb kommer bildas i den gamla kustmetropolen och att den övergivna grusbanan bakom Strandhotellet rustas upp med ett modernt och underhållsfritt året-runt-underlag.
– Jag har fått jättepositiv respons från både mellbystrandsbor och Laholms kommun, säger initiativtagaren Henrik Ask som redan fått löften om penningdonationer.

Spännande tennissatsning på gång vid kusten
Henrik Ask, 46, har förr om åren spenderat otaliga timmar med bröderna på tennisbanan i Mellbystrand. Den numera vildvuxna banan kommer, om allt går enligt planerna, renoveras och bli hemvist för Mellbystrands Tennisklubb. Foto: Privat

Sedan den rekordtorra sommaren 2018 har det inte svingats några rackets på den vackert belägna, men numera igenväxta, tennisbanan vid Björkvägen. Bevattningsförbudet var spiken i kistan för Laholms BTK Serve som fram till 2019 skötte driften av den gamla grusbanan.

"Riktigt ovärdigt", tänkte malmöbon Henrik Ask som sedan barnsben spenderat varenda sommar i familjens stuga i Mellbystrand.

– Jag och mina bröder har spelat mycket på den banan och jag tycker att det är en mycket vacker plats som förtjänar ett bättre öde, säger Henrik till LT.

Intresset för att skaka liv i banan väcktes redan 2022. Kontakt togs med Laholms kommun som äger anläggningen, men vid tidpunkten bodde Henrik i Amsterdam och kände att han inte riktigt skulle kunna ro i land projektet.

– Nu har jag flyttat hem till Sverige och efter att ha gått runt med flyers i Mellbystrand har jag fått otrolig respons. Jag blev positivt överraskad att det fanns ett sådant starkt engagemang och det har gett mig jättemycket energi och en tro på att det här faktiskt går att genomföra, säger Henrik.

Henrik Ask har startat en facebookgrupp för "Mellbystrands Tennisklubb". På kort tid har gruppen fått 80 medlemmar.

Henrik har skapat en facebookgrupp ”Mellbystrands Tennisklubb” som på väldigt kort tid fått 80 medlemmar. Klubben finns fortfarande bara i teorin, men målet är att bildandet sker i sommar.

– Allt är fortfarande så nytt, men det finns redan flera som visat intresse för att sitta i styrelsen. Vi får försöka få ihop en träff eller ett möte när sommargästerna letat sig ner, säger Henrik.

När det kommer till renoveringen av själva tennisbanan är det inte aktuellt med grus som underlag. Gruset kräver omfattande skötsel och dessutom tillgång till vatten.

I stället blir det ett året-runt-underlag med nästan obefintligt underhåll och därmed låga driftkostnader.

– Det heter ”SmashCourt” och är en typ av konstgräs som är lite långsammare än hardcourt och ett mellanting mellan grus och gräs. Det är ett mycket trevligt underlag som det går att glida på och som jag spelat på två-tre gånger i veckan de senaste sju åren, säger Henrik

Han tillägger:

– Det är väldigt populärt i Holland och vi skulle kunna bli unika med den första smashcourt-banan i Sverige, säger Henrik som undersökt saken via generalagenten.

Underlaget Henrik Ask tänker sig i Mellbystrand finns inte ännu på någon tennisbana i Sverige, men är mycket omtyckt i exempelvis Holland där Henrik bott och spelat i många år. Foto: sportsmaintenance.com

Projektet beräknas kosta i runda slängar 500 000 kronor. Henrik och hans två bröder kommer att satsa egna slantar.

– Men nu ska du få höra något riktigt roligt!, säger Henrik och ler.

– När jag gick runt och delade ut flyers så träffade jag en person som sa att han kunde gå in med 100 000 kronor. Jag tänkte att det är seriöst först när man ser det i verkligheten, men nu har han skrivit till mig att han kan donera ytterligare 100 000 kronor via ett bolag. Så hälften av finansieringen är redan klar!

Målet är att hitta fler sponsorer. Annars är tanken att försäljning av 100 spelrätter (möjliga att överlåta) ska finansiera resten. Spelrättsinnehavare kommer få gratis spel så länge klubben är aktiv och behöver inte betala framtida årsavgifter.

– Det ska ses lite som "tack för ditt stöd" för att man möjliggör banans tillkomst. Det slutliga priset på spelrätten avgörs när vi vet hur mycket pengar vi får in, men vi kommer också ha årsmedlemsskap för femhundra kronor och helt vanlig timbokning för icke-medlemmar, säger Henrik som hoppas att erbjudandet skapar sug efter spelrätter.

Joel Axelsson på Laholms kommun tycker att det är väldigt roligt att det finns ett intresse att väcka liv i den gamla tennisbanan i Mellbystrand. Foto: Johan W Jönsson

Laholms kommun, som inte själva har vare sig ekonomisk förmåga eller intresse av att drifta banan, välkomnar planerna.

– Det är ett härligt initiativ Henrik kommit med och som bottnar i ett genuint tennisintresse. Ur kommunens perspektiv tycker vi det är jätteroligt. Valet av ett underhållsfritt underlag är intressant för jag tror att det är omöjligt att få en grusbana att gå runt, säger Joel Axelsson, fastighetsförvaltare på kultur- och fritidsförvaltningen.

Axelsson jobbar bland annat med att teckna nyttjanderättsavtal med föreningar som hyr kommunens idrottsanläggningar.

– Att få i gång den här banan igen är något som vi stöttar och ingen blir gladare än vi om det lyckas, säger han.

När kan banan vara klar att tas i bruk?

– Förhoppningen är att den, om allt går i lås, ska vara spelklar på vårkanten 2025, säger Henrik Ask.

LÄS MER: Privatperson vill skaka liv i pausad tennisbana

Förfallet av tennisbanan i Mellbystrand har pågått i sex år. Så här såg det ut för två år sedan och sedan dess har växtligheten tagit över i ännu större utsträckning. Foto: Johan W Jönsson