-
SPORT 2022-09-26 KL. 18:53

Snöplig förlust för LFK i derbyt – åker ur ettan

Av Johan W Jönsson

Laholms FK skapade tillräckligt för att vinna derbyt mot BK Astrio. När LFK inte fick in bollen kontrade istället hemmalaget in 1-0 på stopptid. Snöpligt! Nu kan Laholm inte nå positivt kval och åker alltså ur ettan. ”Hela säsongen spelades upp i revy när vi släppte in målet”, säger LFK:s tränare Peter Åberg.

Snöplig förlust för LFK i derbyt – åker ur ettan
Ebba Efraimsson var LFK:s bästa spelare mot Astrio. LFK föll med 1-0 och åker ur ettan. Foto: Halmstadsport

Seger var nödvändigt för att spänningen skulle leva till kommande omgång. I och med förlusten kan inte LFK nå sjätteplatsen som innebär kval.

– Det är klart att det känns tungt. Det var väldigt ledsna miner efteråt. Alla har haft som mål att vi skulle bli topp-sex, säger tränare Åberg.

Astrio var redan ute ur serien inför matchen men har visat god form på sistone. Dessutom har det gula gänget stått för bra prestationer i derbyna mot övriga lag i närområdet.

– En typisk derbymatch där vi höll ställningarna hyfsat i första halvlek. Astrio var ute efter revansch efter förlusten mot oss i våras (4-2). Det är ett ungt och tekniskt lag, säger Åberg.

Efter en kvart var LFK nära att spräcka målnollan. Maja Ljungberg sprang igenom efter en genomskärare av Julia Olsson. Avslutet slog dock i ribban.

Astrio hade också något läge men LFK försvarade sig väl och blockade. I övrigt var det chansfattig och första halvlek präglades av en hel del kamp.

I paus gjorde Åberg två byten. Moa Larsson som varit krasslig och Linnea Nilsson, tillbaka efter cykelolycka, kom in i spel.

– Vi fick ordning på vårt presspel mycket bättre och kunde flytta upp laget på ett annat sätt än i första, säger LFK-tränaren.

Gästerna kunde ta över initiativet i matchen och efter timmen spelad fick Laholm sin stora möjlighet då man tilldömdes en straff.

– Det hade varit ett ypperligt läge att få 1-0 där men ”Bellas” (Isabelle Axeldals) straff räddades tyvärr på ett bra sätt av Astrios målvakt.

Hemmalaget fick energi av straffräddningen och hade en farlig frispark som slog i ribban bakom Isabel Sandström i LFK:s kasse.

Sista 20 kunde LFK ta över igen och trycka ner Astrio med bollvinster, lyftningar mot mål och fasta situationer där man normalt är skickliga.

Gästerna skapade två möjligheter. Ida Axeldal nickade i ribban efter en tilltrasslad situation. Maja Ljungberg hade också ett bra skottläge från straffområdeslinjen i slutminuterna.

På stopptid fick LFK hörna. Allt skickades fram förutom Sandström i mål. Det blev flipperspel i straffområdet innan Astrio fick upp bollen till en ensam spelare på mittplan.

– Hon blir helt ren mot mål. Isabel klarar första avslutet men sedan går returen i mål. Där passerar hela säsongen i revy i huvudet, säger Åberg.

Mittbacken Ebba Efraimsson var LFK:s bästa spelare i derbymatchen mot Astrio. Som helhet gjorde Laholm en ”helt okej” match.

– Vi har en straff, en nick i ribban, ett skott i ribban. Spelet var inte perfekt men vi skapade tillräckligt för att vinna.

Hur är känslan efter att ni åkt ur?


– Alla var ledsna efteråt. Det var bara tomt. Spelarna brinner för föreningen och har kämpat och slitit trots att vi har en jäkligt tunn trupp.

Varför åker ni ur?


– Grunden är problemet första delen av vårsäsongen när vi inte hade någon målvakt. När Felicia (Grufman) och Isabel (Sandström) stått har vi varit ett helt annat lag.

Anledningen till att sex lag åker ur den här säsongen beror på att division 1-serierna ska bantas till tre. För att spela i nya division 1 hade det krävts ännu mer av spelarna.

– Det hade varit en jättetuff urmaning men vi hade tagit den. Det hade krävts en helhjärtad satsning på fotboll utöver jobb och studier, säger Åberg.

LFK har två matcher kvar att spela. Södra Sandby hemma på lördag och Färjestaden på Öland helgen därpå.

– Det är är bra moral i det här laget. Vi ska göra vårt yttersta ändå. Södra Sandby är med i toppen och Färjestaden får vi göra en grej av. Vi kan fortfarande slå vårt poängrekord i division 1.