Klik venligst
SPORT 2022-08-27 KL. 08:02

Snabbast i Sverige i öppet vatten i sin ålder

Av Johan W Jönsson

Christian Harkness från Laholm är svensk mästare i öppet vatten. 52-åringen simmade de 2 500 meterna snabbast av alla i sin åldersklass. ”Det kändes jätteskoj när jag fick veta att jag vunnit”, säger Christian som representerar SK Stimmet.

Snabbast i Sverige i öppet vatten i sin ålder
SK Stimmets Christian Harkness är snabbast i sin ålder i öppet vatten i Sverige. Foto: privat

SM i öppet vatten ägde rum i Malmö. Christian tävlade i klassen för herrar 50-54 år. Han har varit med i SM tidigare. I fjol kom han femma när mästerskapet avgjordes i Stockholm. Han har även varit fyra vid SM i Göteborg 2019.

– Jag har inte tränat mer nu än tidigare. Jag hade lite tur också kan man säga då det var färre än normalt som ställde upp i min klass. Överlag har det varit tunnare i startlistorna på tävlingarna i år när det inte varit restriktioner och man fått börja göra annat.

Deltagarna simmade de 2 500 meterna på en varvbana i Limhamn. Det kan jämföras med Lagasimmets tusen meter. Christian har förövrigt alla valörer på Lagasimmet (guld, silver och brons).

– För en som simmat mycket och tränat för det är 2 500 meter inte särskilt jobbigt. Samtidigt beror det mycket på förutsättningarna med vind, vågor och strömmar också. När vi simmade SM var det väldigt varmt men annars var det en ”snäll tävling” i en hamn.

Det går bra
att simma både i våtdräkt och i badbyxor. De flesta simmar i våtdräkt då det hjälper en att ligga bättre i vattnet. Benen sjunker inte lika mycket, det är lättare att hålla bra teknik och man blir inte lika trött, enligt Harkness.

– Det hjälper mig med våtdräkt. Jag är inte jätteduktig på att simma egentligen, tycker jag, då jag inte är någon simmare från grunden. Men med våtdräkt blir jag 10, 15 sekunder snabbare varje 100 meter, säger Christian.


Christian hade en egen hejaklack på SM i sina barn: Nellie, Louise och Melvin. Sonen Jamie var bortrest och inte närvarande. Foto: privat


Han simmade de 2 500 meterna på 42 minuter. Förra året hade han en bättre tid då han var under 40 minuter med god marginal. Ändå bar det hela vägen till ett guld i år. Överlag hade Christian snabbare tider förra året.

– Jag vet inte riktigt vad som har hänt. Det kan bli så ibland. Jag tränar ungefär lika mycket. Jag simmar i Glänninge sjö varje morgon. Jag kör ett varv i sjön och det är runt 850 meter om man ligger cirka fyra meter från kanten.

Han simmar också i Tylösand och i Kattvik när han vill ha lite längre distanser. Då simmar Christian mellan 2 000 och 2 500 meter. Det är också ett sätt att träna för att hålla riktningen då det är mer besvärligt i hav än i sjö.

Christian började tävla i öppet vatten för sju år sedan. Samtidigt blev han medlem i Stimmet där även hans barn varit aktiva. Han har aldrig tävlat på bana men tränar på Folkhälsocentrum under vinterhalvåret när det är för kallt ute.

Han simmar ett tiotal tävlingar varje säsong. I år har han bland annat varit och kört en tävling i sitt hemland Kanada. Favorittävlingen är dock Torekov öppet vatten. Då tar man båten ut till Hallands väderö och simmar tillbaka till fastlandet med kyrkan som riktmärke.

Tidigare har Christian tävlat i triathlon men han kan inte springa längre då han har problem med ett knä och en hälsena. Simningen och cyklingen har han dock fortsatt med. Han är medlem i Buktens BK och har cyklat mountainbike sedan han var liten.

Vad är grejen med att simma i öppet vatten?

– När man är i vattnet fokuserar man inte på något annat än det. Det är bara nästa boj som gäller. Samtidigt är det också en naturupplevelse att simma i öppet vatten. Man njuter samtidigt som man simmar. Dessutom är det en helhetsupplevelse med det sociala runt omkring.


Christian Harkness (till höger i vit skjorta) på prisutdelningen vid SM. Foto: privat