Klik venligst
SPORT 2024-05-09 KL. 07:02

SM i spektakulär sport kommer tillbaka till Laholm

Av Johan W Jönsson

Förra året arrangerade Hawkhills Trialklubb utomhus-SM på Stortorget i Laholm. I år kommer mästerskapet tillbaka men nu på klubbens träningsanläggning nere vid Lagan.
– Det känns kul att vi fått förtroendet att arrangera igen. De bästa kommer och jag har goda förhoppningar kring ett SM-guld, säger Hawkhills stjärna Alex Karlsson.

SM i spektakulär sport kommer tillbaka till Laholm
Alex Karlsson tog SM-brons på hemmaplan i Laholm i fjol. I år hoppas han på guld. Foto: Peter Jakobsson/arkiv

Fjolårets SM blev en succé. Med bana byggd i stadens centrum i samband med Lagakalaset blev tävlingen en folkfest med mycket publik. Många kom för att se de akrobatiska cyklisterna.

Prestationsmässigt blev hemma-SM dock lite av en besvikelse för Karlsson. Han hade tre raka SM-guld inför men kom inte upp i normal nivå och fick nöja sig med ett brons.

– Ett SM-brons är inte fy skam. Men jag hade gärna visat upp en bättre sida av mig själv inför hemmapubliken. Det var extremt mycket jobb inför tävlingen och det påverkade mig.

Slitet med fjolårets tävling gör att SM:et i år hålls på Hawkhills träningsanläggning i Laholm. Då blir förberedelserna inte alls lika omfattande och Alex kan fokusera mer på sin cykling.

Det tävlas såväl lördagen den 11 som söndagen 12 maj. Båda dagarna körs Swe cup. Under söndagen är cupen kombinerad med SM-tävlingen. Hela sverigeeliten finns på plats.

– Alla de bästa kommer, så det blir förhoppningsvis en bra tävling. Elitklassen kommer avgöras. Sedan får vi se om det blir en juniorklass också, säger Karlsson.

Utöver Karlsson kör ett antal lokala trialcyklister tävlingen. Bland annat Kasper Waldeståhl, som tog brons vid senaste inomhus-SM där Alex Karlsson tog silver.

– Det känns bra på hojen men jag har inte samma träningsambitioner och krav på mig som tidigare. Känslan är ändå så god att det kan bli ett guld. Jag ska ge Ludvig en match, säger Alex.

Ludvig är SM-guldmedaljören Andersson från Arvika som är regerande svensk mästare såväl inomhus- som utomhus. Karlsson lovar dock att inte låta honom ta ett nytt guld enkelt.

Kasper Waldeståhl tog guld i juniorklassen på hemmaplan förra året. Han tog dessutom brons i elitklassen vid inomhus-SM tidigare i år. Foto: Erika Wahlstén/arkiv