SPORT 2023-06-10 KL. 12:02

SM-guld till Johnsson efter skadan

Av Johan W Jönsson

Laholms RF:s ryttarstjärna Anita Johnsson tog SM-guld i paradressyr på Strömsholms RF. Det var första guldet på nya förmågan Currant ”Curre” LA. Inför förra årets SM skadade sig hästen olyckligt och kom aldrig till start.
– Med tanke på vår historia är det här mer än en seger, säger Johnsson.

SM-guld till Johnsson efter skadan
Anita Johnsson och Curre tog SM-guld i paradressyr i Strömsholm. Foto: Helena Ager

Hennes förra stjärnhäst ”Freddan” skadade sig allvarligt och fick lämna för de evigt gröna ängarna. En bedrövad Anita Johnsson fick dock fatt i en ny mästerskapshäst i ”Curre”.

Det nya radarparet var i Danmark och Belgien och tävlade ihop i fjol men efter att debuttävlingarna var avklarade kröp han under ett hinder på träning och skadade sig.

– Han kröp under frambommen i transporten och krossade två tornutskott i manken. Ett getingbo ställde till det. Det konvalescens hela sommaren fram till hösten, så jag missade SM och VM förra året.

– Därför är SM-guldet mer än en seger. Att han läkte så fint och är tillbaka på en sådan hög nivå känns väldigt bra. Jag var orolig efter skadan, säger Anita.

Johnsson och Curre hann med uppladdningen i Danmark och Belgien även i år, med ”halvhyfsade resultat”. Med tanke på hur länge hästen varit borta gjorde ekipaget absolut inte bort sig.

– Det kändes extra bra att komma upp över 70-procentsgränsen på SM då det var uttagningar till Nordiska mästerskapen och EM.

Anita och Curre fick 71 procent, 69 procent och 70 procent i de tre ritterna. Det gav en sammanlagd poäng på 210,76 och det räckte till ett SM-guld i Grad 1.

– Det var bra, jämnt och stabilt. Som helhet var det bästa känslan så här långt på en tävlingsbana ihop med honom. Det var kul att vi fick till det så på ett SM.

Resultatet innebär att Anita Johnsson och Curre representerar Sverige på NM i norska Drammen månadsskiftet juni/juli samt på EM i Tyskland i september.

– Nu är sommaren räddad. Det är träning som gäller. Eventuellt rider jag även Sommarsdressyren på Laholms RF, som jag brukar, avslutar mästockaryttaren.

Curre med rosetten på plats. Foto: Helena Ager