Klik venligst
SPORT 2024-02-10 KL. 16:00

Sliten Hansson blickar uppåt inför avslutningen

Av Roger Bengtsson

Rögle ligger på tionde plats i SHL när säsongens sista landslagsuppehåll äger rum. När serien åter drar igång den 13 januari återstår en knapp fjärdedel av årets grundserie. För ängelholmarna kommer det att bli en ständig jakt på poäng för att slippa dras in i den akuta bottenstriden som leder till negativt kval.

Sliten Hansson blickar uppåt inför avslutningen
Rögle har tagit sig igenom en sjukdoms- och skadefylld period något som också slitit på huvudtränaren Roger Hansson. – Jag märkte vilken anspänningsnivå som funnits under den senaste tiden. | FOto: Bildbyrån

Den sista veckan före landslagsuppehållet skördade Rögle 6 poäng av 9 möjliga. Det ger ett poängsnitt under tränare Roger Hanssons sejour på 1.31 poäng per match. Att jämföras med Cam Abbotts 1.28 innan denne fick lämna tränarposten den 12 december.

– De avslutande tre matcherna före uppehållet tycker jag vi genomför bra, konstaterar Roger Hansson. Av 180 minuter ishockey spelade vi precis enligt plan i 170. Under de övriga 10, som inföll hemma mot Växjö, blir vi hårt straffade för några felbeslut och någon onödig utvisning. – Det man måste ha med sig, fortsätter Hansson, är hur skade- och sjukdomsdrabbade vi varit de senaste veckorna. Vi har fått gå lite hårdare på vissa spelare och samtidigt ge en rad av våra juniorer mer speltid, men det finns fördelare att utvinna av det också, anser Hansson.

Vilka då?

– Vissa seniorspelare i truppen får ta mer ansvar och vägleda de lite yngre spelarna, förklarar Roger Hansson. Jag ser på flera håll att många växer av det. Man tar lite av en ”pappa-roll” och bygger upp sin egen självkänsla och självförtroende. I bortamatchen mot Linköping tyckte jag att man såg en förändring i självförtroendet i stora delar av laget. Det känns som om vi jobbat oss igenom den jobbigaste perioden efter tränarförändringen. Vi har fått försvarsspelet att sitta och fungera väl. Vi känner oss tryggare i den delen. Så sakteliga kan vi börja jobba med vår offensiv utan att det direkt behöver ”smitta av sig” på vår defensiva kompetens och inverka negativt på den, förklarar Hansson vidare.

– Samtidigt är det en hårfin balansgång att hela tiden hålla alla förändringar så enkla och greppbara som möjligt för laget. Jag och tränarstaben är inne på slutet av vår andra månad som huvudansvariga, under normala omständigheter hade det fortfarande varit försäsong. Nu är verkligheten istället att vi har 11 omgångar kvar innan grundserien är slut, ler Hansson.

Försvarsspelet sitter för Rögle. Under landslagsuppehållet jobbar tränare Roger Hansson och hans tränarstab på att få till en bättre fungerande offensiv. Foto: Bildbyrån

Trots leendet, som aldrig är långt bort hos Roger Hansson, är det en sliten Rögletränare som möter tidningen.

– Ja, jag har också släpat på den här influensaliknande skiten vi fick in i laget för några veckor sen och som tar ovanligt lång tid att bli av med. När vi kom hem efter Linköpingsmatchen och uppehållet tog vid märkte jag hur sliten jag var. Dels av den ihållande influensan jag burit kring på men också efter några månader med otroligt mycket arbete utan paus. Jag märkte också vilken anspänningsnivå som funnits under den senaste tiden, konstaterar Hansson

Under speluppehållet kommer Rögle att få tillbaka både Dennis Everberg och Samuel Jonsson som legat däckade av sjukdomen som grasserat i Rögles A-trupp. Simon Ryfors är också tillbaka i full träning efter sin ansiktsskada. Henry Bowlby är avstängd i ytterligare tre matcher och backen Brandon Davidsons skador gäckar fortfarande från och till.

33 poäng återstår att spela om, Roger Hansson delger sina tankar inför den avslutande fjärdedelen av SHL.s grundserie.

– Tabellen har skiktat sig i två lager. Topp-åtta och så sex lag på undre halvan, där vi är. Målsättningen här och nu är att vara bäst på den undre halvan. Då lever säsongen även efter 52 omgångar. Med den sista veckan före landslagsuppehållet framför ögonen och att vi nu har 11 dagar utan matcher för att slipa på detaljer i vårt spel, ta hand om slitna kroppar och samla kraft inför den roligaste delen av säsongen så känns det som om att vi har alla möjligheter att avsluta grundserien på ett bra sätt, menar Roger Hansson.

Play in, alltså. Vad tänker du om det?

– Ha ha, får vi vår offensiv att börja fungera bättre så tror jag väldigt få lag skulle välja att möta Rögle. Men vi är inte där än.

Vad tänker du om nästa säsong?

– Ingenting. Det här jobbet kräver mitt fulla fokus på nuet och de närmsta dagarna.