SPORT 2022-11-25 KL. 10:02

Sjöland följer med HBK upp i Allsvenskan

Av Johan W Jönsson

I fjol skrev Melvin Sjöland A-lagskontrakt med Halmstads BK. Nu står det klart att kontraktet förlängs med ett år och att ”Melle” hänger med HBK upp i Allsvenskan. ”Det är jätteroligt! Det är inte så många som får chansen att tillhöra ett allsvenskt lag”, säger han.

Sjöland följer med HBK upp i Allsvenskan
Melvin Sjöland har förlängt sitt kontrakt med HBK och följer alltså med upp i Allsvenskan. Foto: Bildbyrån

Sjöland har Lilla Tjärby IK som moderklubb. Via spel i Laholms FK tog han steget över till HBK:s U19-lag. Förra året belönades han med ett A-lagskontrakt.

Melvin har inte fått göra några minuter i Superettan i år. Han har dock varit med på bänken vid några tillfällen. Han har också gjort tränings- och cupmatcher med A-laget.

Var det givet att förlänga med HBK?
– För någon månad sedan visste man inte hur det skulle bli. Men när HBK ville att jag skulle stanna kvar och de förklarade att de trodde mycket på mig kändes det ganska självklart.
– Nu är vi ett allsvenskt lag och det är en jättebra träningsgrupp. Bättre häromkring hittar man inte. Jag är fortfarande ung, så det är lika bra att fortsätta satsningen, säger 20-åringen.

Han kan spela på olika positioner och har mestadels haft offensiva roller på mittfältet och som anfallare. I U19 spelade Melvin mycket defensiv mittfältare.
– Den här säsongen har jag spelat högerback, vilket är helt nytt för mig. Det tar sin lilla tid att komma in i det på den här nivån och jag har tagit steg hela tiden.

En anledning till att ”Melle” inte fått spela under den gångna säsongen stavas Phil Ofosu-Ayeh. Han har spelat högerback hela säsongen.
– Även om jag utvecklats och blivit bättre och bättre så är det ju också en konkurrenssituation. Phil har varit en av Superettans bästa spelare.

Du var inte sugen på att spela A-lagsfotboll något snäpp ner istället?
– Jag hade något alternativ i Superettan. Men att flytta nu när jag ändå kommit in i det så pass bra som jag har gjort i HBK kändes inte rätt. HBK är det bästa alternativ för mig nu.

Vad är målet inför nästa säsong?
– Att få göra allsvensk debut hade varit jäkligt kul. Det är ett mål och något jag hoppas på, säger Melvin.

Vad behöver du göra för att få mer speltid i A-laget?
– Det är ett stort steg att gå från U19 till A-laget. Men HBK tycker att jag har utvecklats. Det gäller att gnugga på och hela tiden lära sig, säger Sjöland och fortsätter:
– Min svaghet är det defensiva positionsspelet som ytterback. Jag är rätt bra offensivt och kommer mycket på kanten men det defensiva spelet behöver också funka.