SPORT 2022-05-18 KL. 10:44

Sanna och Maddox tolva i världen

Av Johan W Jönsson

Sanna Asklund satte målet högt inför sitt första VM för belgiska vallhundar. Målet var final och topp-20. Målsättningarna infriades med råge. Det blev en fin, fin tolfteplats för Sanna och hennes malle Maddox. ”Jag har nog inte riktigt hunnit begripa att vi är tolva i världen”, säger Sanna dagen efter hemkomsten från Grekland.

Sanna och Maddox tolva i världen
Sanna och Maddox på plats på VM i Grekland där de slutade på tolfte plats av över 100 startande. Foto: privat

– Det gick över förväntan! Vi är jätteglada! Det var intensivt och tufft men det är alltid kul när det man tränar för ger utdelning, fortsätter Sanna.

Hon, Maddox och teamet spenderade tio dagar i gregiska Karpenisi där VM hölls. Sanna var lite orolig över hur Maddox skulle klara värmen.

– Det gick bra men han var helt klart påverkad. Det var inte så farligt varmt när vi kom men lagom till att tävlingarna skulle dra igång blev det hett och det var lite stressande.

Första grenen ut för Sanna och Maddox var lydnad. Där blev det 90 poäng av 100. I ekipagets svagaste gren spår blev det 84 poäng. I skyddet blev det också 90 poäng.

– Det är höga poäng men vi brukar ha högre hemma. Varje disciplin bedöms av två domare och bedömningen är väldigt mycket tuffare på ett VM och det ska den ju vara.

Av de 106 anmälda ekipagen var Sanna och Maddox rankade på plats nummer 16 in i final där de 20 bästa skulle göra upp i lydnad och skydd. Det var första gången en svensk var i final på sju år.

Båda delarna (lydnad och skydd) gjordes ytterligare en gång inför fyra domare i finalen under den avslutande tävlingsdagen. Det var påfrestande för hundarna att ladda om i värmen.

– Det var lite tufft! Men vi höjde oss ytterligare något i finalen. I lydnad blev det 90,5 poäng. I skyddet fick vi 80 poäng. Då var Maddox väldigt trött men det var det fler hundar som var.

– Totalt sett med grundomgångens och finalens poäng så hade vi VM:ets tredje bästa lydnadspoäng. Det känner jag mig väldigt stolt över, säger Sanna.

Målsättningen inför Sannas första VM var en plats i finalen. Vilket innebar top-20. Egentligen tyckte hon dock inte ens själv att det målet var särskilt realistiskt.

– Jag tänkte att det hade varit häftigt att gå till final. Visst var det ett litet mål men samtidigt var jag ganska ödmjukt inställd. När vi nu blev tolva så var det världens jäkla jättebonus.

Mellan Sanna och Maddox samt det ekipaget som blev sexa skiljde inte många poäng. Det gör att det känns extra kul, tycker hon.

Hur känns det att vara tolva i världen?


– Det har jag nästan inte hunnit begripa. Jag fattar inte det riktigt. När jag tänker på det är det riktigt mäktigt. Jag ska försöka insupa det hela under de kommande dagarna.

Hur var det att vara med på ett VM?

– Det var överväldigande! Att få tävla mot vissa av de som är där och som är så otroligt duktiga är riktigt häftigt. Sedan bara att få se hur allt går till på ett VM.

Italien vann VM-guld före en tyska på andraplats och en tjeck på tredje. På tolfte plats återfanns då som sagt Sverige representerat av Sanna Asklund och Maddox från Laholms Brukshundsklubb.


Sanna och Maddox överraskade på sitt första VM. Målet var topp-20 och final. Det blev till slut en tolfteplats för det svenska ekipaget. Foto: privat