SPORT 2022-05-07 KL. 08:02

Sanna och Maddox redo för VM i Grekland

Av Johan W Jönsson

Sanna Asklund och hennes malinois Maddox är på VM i Grekland. Där representerar duon Sverige på världsmästerskapen för belgiska vallhundar. Totalt deltar runt 600 hundar. Sanna hoppas på final. ”Egentligen är det inte ett realistiskt mål med tanke på att det är mitt första VM men man ska sikta högt”, säger hon.

Sanna och Maddox redo för VM i Grekland
Sana Asklund och Maddox är redo för VM i Grekland. Sanna siktar på final men är medveten om att det kommer att bli tufft att nå dit. Foto: Johan W Jönsson

För att komma med på VM behöver man ha två kvalresultat i högsta klassen (IGP 3). Alternativt att man vinner SBM (Svenska Belgarmästerkapen) i IGP. Sanna och Maddox är dubbelkvalade.

De hade redan två resultat på över 270 poäng i IGP 3 när de vann SBM (Svenska belgarmästerskapen) på hemmabanan Laholms Brukshundsklubb i Ahla i höstas.

– Vi missade tyvärr SM för alla raser i Sollefteå då Maddox var skadad. Men det var häftigt att få vinna SBM på hemmabanan, säger Sanna.

De fem med bäst kvalpoäng (samt en reserv) får åka på VM. I år kommer Sverige dock att representeras av två hundförare med hundar i IGP.

– Vi skulle varit tre men tyvärr dog en hund som var kvalad. Så vi blir bara två. Mästerskapet har varit inställt i två år och folk har inte tävlat som de brukar på grund av pandemin, misstänker Sanna.

VM för belgiska vallhundar äger rum i grekiska Karpenisi. Sanna och Maddox får ett helt följe med sig ner till Grekland. Sanna, Maddox och träningskompisen Anna åkte ner helgen före tävlingarna.

– Sedan kommer sambo, kompisar och klubbrepresentanter ner under veckan. Det är även en tjej med i agility utöver den andra svenskan i IGP med sina följen. Så vi blir ett bra svenskt gäng.

På plats i Grekland finns också representanter från landslagsledningen. Är man kvalificerad till VM representerar man så klart sitt land.

Grenarna som Sanna och Maddox ska tävla i är spår, lydnad och skydd. Det tävlas över fem dagar med en dags vila. De 20 bästa går vidare till en final med enbart skyddsprogrammet.

Totalt brukar cirka 600 hundar från 40 länder delta i VM för belgiska vallhundar. I IGP brukar det vara mellan 140-160 starter.

– Det är inte lätt att gå till final. Sverige brukar delta men har nog inte varit i final sedan 2011. Det är tyskarna, tjeckerna och finnarna som brukar vinna.

Har du något mål?


– Om jag nu siktar högt - första VM:et och första IGP-hunden… Men då är det topp-20. Det hade varit väldigt häftigt att gå till final.

Är det ett rimligt mål med tanke på startlistan?


– Nej, det skulle jag inte säga att det är, skrattar Sanna.

– Men det beror lite på. Det är ju det här med att tävla med djur. Jag är en av de absolut mest gröna. Många har betydligt mer rutin än jag. Men vi är bra.

Hur har uppladdningen varit?

– Intensiv! Det har varit mycket träning i alla tre grenar och extra fysträning. Maddox är ganska värmekänslig och det är en nackdel när man tävlar i Grekland. Så kondisen måste vara på topp.


Sanna och Maddox är otroligt synkade. Det ligger många träningstimmar bakom duons framgångar. Foto: Johan W Jönsson


Hur mycket har ni tränat?

– I snitt runt tre timmar om dagen. Vi är väl förberedda, även om man alltid önskar ännu mer. Men så är det alltid för alla.

Vad är hans styrkor?


– Han är otroligt förig, äskar att jobba och vill vara till lags. Vi har väldigt kul ihop. Han bjuder in till träning och är positiv till all form av aktivitet.

Har han några svagheter?


– Det svåra för oss är alltid spåret. Lydnaden och skyddet presterar vi alltid bättre i. Nu blir det helt nya marker och ny typ av växtlighet. Så det kommer bli en utmaning.

Som hund beskriver Sanna Maddox som energisk men samlad och stabil för sin ras (malle) samt alltid glad och redo att göra saker.

– Maddox är också mycket av en enmanshund, så det ränns mycket efter mig på dagarna.

Kommer du kunna njuta när du är på plats?


– Jag kommer nog ha ganska svårt för det. Men jag vet inte förrän jag kommer dit. Jag har fått rådet att försöka njuta då det är mitt första VM.

Sanna förklarar
att hon är ytterst ödmjuk inför VM-deltagandet. Trots att hon i vanliga fall kan vara ganska självsäker.

– Vi brukar kunna leverera och jag är alltid väl förberedd. Men jag har aldrig ens varit och tittat på ett VM - då är det svårt att veta hur saker och ting går till. Men jag ser fram emot uppgiften, avslutar Sanna Asklund.

VM för belgiska vallhudar i Grekland avgörs mellan den 10 och 15 maj.


Maddox är en enmanshund. Det är Sanna som gäller och kärleken är ömsesidig. Foto: Johan W Jönsson