SPORT 2021-11-30 KL. 07:00

Så är läget i Laholms FK efter säsongen

Av Johan W Jönsson

Laholms FK är i mål med säsongen 2021. U19-laget var sist ut med match och fick en fin avslutning med seger mot Trelleborg. Nu får vissa spelare chansen att visa upp sig i A-truppen medan andra får leta sig vidare till annan klubb. Än så länge har det inte hänt mycket i dam- och herrtruppen men två ordinarie spelare har lämnat damerna.

Så är läget i Laholms FK efter säsongen
Julia Bengtsson lämnar LFK för att gå tillbaka till Västra Karup. Bild: Johan W Jönsson/arkiv

U19-laget var förstärkta av spelarna som har åldern inne men som tillhört A-truppen under säsongen och A-tränaren Joseph Wahlund ledde laget i matchen mot Trelleborg.
– Joseph höll även i träningarna under veckan innan match och det rundades av med en stark 5-0-seger. Trelleborg hade inte ett skott på mål, säger LFK:s sportchef Peter Åberg.

Laget slutade femma av åtta lag i den nationella division 1-serien. LFK har blandat och givit under säsongen och har ofta ställt upp med unga lag.
– En del av spelarna kommer att träna med seniorerna. Vi kommer inte kunna ta in allihopa. De har varit i klubben länge och vi har bra koll på dem.

Damlaget börjar träna denna veckan efter tre veckors uppehåll. Målvakten Lina Strandahl har slutat och anfallaren Julia Bengtsson har gått tillbaka till Västra Karup.
– Tyvärr har vi inte så mycket nytt in än. Vi har täckning för Julia men behöver få in en ny målvakt och drar i lite trådar, säger Åberg och fortsätter:

– Det har varit mycket vid sidan av fotbollen för Julia men hon har ändå haft väldigt hög träningsnärvaro, så det är ett tungt tapp i vardagen men spelarna måste orka.

Kommer ni få in spelare på provspel?
– Det ser tufft ut. Ska vi ta in spelare ska det vara etablerade namn på den här nivån och där är läget ganska låst med fyra division 1-klubbar i Halmstad.

20-åriga studenten Ellen Saari från Vetlanda tränar dock med LFK och Åberg hoppas kunna knyta till sig henne. Hon är allround och har spelat både mittback och yttermittfältare.
– Sedan kommer vi flytta upp Milly Göstasson från U16 ytterligare en träning i veckan och så kommer hon köra vidare med sitt gäng ett pass i veckan.


Fabian Bader och hans tvillingbror Gabriel har slutat i LFK. Även reservmålvakten Edvin Mattsson vill söka sig vidare. Bild: Johan W Jönsson/arkiv


Anledningen är att LFK troligtvis inte kommer att ha något B-lag kommande säsong och då ska spelare som har åldern inne kunna erbjudas spel i ungdomslag.
– Tar hon plats i startelvan kommer hon att vara med damerna fullt ut i träning. Speltid är viktigt i de yngre åldrarna.

Nästa säsong måste LFK sluta topp-fem för att få spela kvar i ettan. Sexan får kvala sig kvar. Övriga lag hamnar i en ny division 2-serie då serierna ska göras om inför 2023. LFK är muntligt överens med Joseph Wahlund om att han ska fortsätta att träna herrarna. Klubben siktar även på att förstärka ytterligare på ledarsidan men detaljerna är inte klara.

På herrsidan har det inte hänt särskilt mycket. Femmans skyttekung, Edmond Tasimder från Kvibille har tränat med LFK i tre månader.
– Han är intresserad och det är en naturlig målskytt. Det var en bra deal med Kvibille vi haft där, säger Åberg.

Även Teodor Svensson från Våxtorps BoIS kommer att erbjudas fortsatt provspel med LFK. I övrigt är inga namn klara för test men frågan är ute.

Fabian och Gabriel Bader meddelade att de ville lämna LFK redan med ett par veckor kvar av säsongen. Andremålvakten Edvin Mattsson vill också gå vidare för att få speltid i ett A-lag.

I övrigt har ingen sagt att de ska lämna.
– Ett par spelare har sökt in på skolor, så det hänger på det. Rasmus Lundgren har tränat en vecka med Halmia och Albin Branting med Eskilsminne.

En förändring inför kommande säsong ska LFK träna alla pass med start klockan 17 istället för 18.
– Vi har kollat med spelarna och det fungerar för dem. Det handlar i grund och botten om att förenkla deras vardag då de lägger så mycket tid, säger Åberg.