Klik venligst
SPORT 2024-02-14 KL. 06:02

Ryktet om ”padeldöden” betydligt överdriven

Av Johan W Jönsson

WAP Mellby har god beläggning på sina banor och spelare i alla åldrar hanterar rack och boll i hallen. På ungdomssidan har det skett en rejäl ökning med antal spelare sedan i fjol.
– Vi hade möte med SISU och de var väldigt imponerade över att vi som är en liten förening, på en mindre ort i en ganska smal sport kan locka 35 barn och ungdomar till spel, säger centermanager Daniel Niklasson.

Ryktet om ”padeldöden” betydligt överdriven
Ungdomstränaren Ludvig Torlabo visar ett grundslag för de yngsta barnen som är i träning (7-9-åringarna). Totalt är det 35 barn i träning hos WAP Mellby. Foto: Johan W Jönsson

Det är full fart i WAP Mellbys padelhall när LT gör ett besök. WAP Mellby Padelklubbs eget seriespel är i full gång och på den ena banan värmer den yngsta barngruppen upp.

– Jag kan motbevisa padeldöden som alla pratar om. Vi hade 28 barn i träning i höstas och nu har vi 35. Jag tror inte att folk vet om det. Och vi tar gärna emot ännu fler, säger Niklasson.

Daniel är ensam ägare till padelhallen sedan två år tillbaka. WAP, som är en av Sveriges största padelaktörer, arrenderar hallen i Mellby och flera andra runt om i Sverige.

En anledning till att fler barn spelar padel är att klubben bjuder in barn och ungdomar för att prova på sporten under sportloven och påskloven. Banken sponsrar, så det är gratis.

– Vi har träning för de som är sju år och uppåt. De är uppdelade i olika grupper och det handlar inte bara om ålder utan även om vilken kunskap de har, säger Niklasson.

Det var en padelboom under pandemin. Då spelade väldigt många padel. Efter det dalade intresset. Nu ökar dock beläggningen igen i de hallar som finns kvar.

– Vi har generellt en ökning med 10-15 procent. Så vi ser ljust på framtiden. Marknaden har nyktrat till lite. De hallar som överlevt är de som har en förening, säger Niklasson.

Centermanager Daniel Niklasson på WAP Mellby vill gärna slå hål på myten om "padelöden". I Laholms kommuns hall ser man ett uppsving. Foto: Johan W Jönsson

Mellby Padelklubb har blivit WAP Padelclub Mellby. Det är samma förening men den har bytt namn. Föreningen är fristående men den bedriver sin verksamhet på WAP Mellby.

– I fjol hade vi sex divisioner med åtta lag i varje. I år har vi sju divisioner med åtta lag. Det är alltså över 100 personer som spelar minst en gång i veckan, berättar Niklasson.

Dessutom erbjuds vuxenträning med åttaveckorskurser, privatpass med tränare, lunchpadel på fredagar, lördagspadel i olika nivåer, vinnarbana för damer och seniorpadel för 55-plussare.

– Vi försöker att göra olika saker för att kunna erbjuda något för alla. Det vi ser är att de spontana bokningarna har minskat. Men de har faktiskt ökat igen det sista halvåret.

Varför fastnade du för padel?

– Jag kommer från tennisen och var tränare i Båstad och bodde i Båstad. Där byggdes Sveriges första padelbana 2012. Jag tyckte det verkade roligt och har blivit kvar.

2018 byggde han, Jesper Olovsson och Christian Eriksson hallen i Mellby. Sedan 2022 är Niklasson ensam ägare och han ser det som en ynnest att kunna livnära sig på sin hobby.

– Padel är en väldigt social och ganska enkel sport. Man spelar fyra och det blir lite lagkänsla. Det är lätt att tävla och lätt att göra event. Man samlas efter och tuggar lite.

– Det är jättetrevligt!, avslutar Niklasson.

Även detta sportlov bjuds det in till gratis lovpadel i Mellby måndag till torsdag. Förhoppningsvis lockar det ännu fler till ungdomstränarna Theo Bengtssons och Ludvig Torlabos pass.

Ungdomdstränaren Ludvig Torlabo tillsammans med sina adepter Ville Ek, Jack Eriksson, Charlie Eriksson och Filip Lundin. Foto: Johan W Jönsson