Klik venligst
SPORT 2023-01-06 KL. 07:12

Rögles ovanligt dåliga målvaktsstatistik

Av Roger Bengtsson

Rögles svaga säsongsinledning går inte bara att läsa in i den hittills jämförelsevis svaga tabellplaceringen i SHL. På målvaktssidan uppvisar Rögles båda burväktare Christoffer Rifalk och Calle Clang anmärkningsvärt svaga räddningsprocent efter att drygt halva grundserien har spelats.
– Statistiskt är det en tydlig dipp, inget snack om saken, säger Christoffer Rifalk. Samtidigt känns mitt eget målvaktsspel bättre än någonsin under min karriär.

Rögles ovanligt dåliga målvaktsstatistik
Rögles målvakt Christoffer Rifalk uppvisar sin sämsta räddningsprocent sedan han kom till klubben 2019. Foto: Bildbyrån

Christoffer Rifalk kom till Rögle och nordvästskåne på sommaren 2019. På våren hade han med dunder och brak och spektakulärt målvaktsspel varit med och tagit upp IK Oskarshamn från allsvenskan till SHL. Den Kalixfostrade målvakten valde trots det att byta Småland mot Skåne. Väl på plats i Ängelholm blev Rifalks debut i SHL en fullt godkänd säsong bakom den upplagans tydliga etta i Rögles kasse, tjecken Roman Will. De två följande säsongerna har Rifalk varit Rögles uppenbara förstahandsval. Först i par med Johan Gustafsson och från och med säsongen 21/22 tillsammans med Calle Clang.

Statistiskt har Rifalk under sina fyra säsonger i Rögle inte varit under 91.57 i räddningsprocent. Förra säsongen landade han på urstarka 92.05% när grundseriens 52 omgångar var färdigspelade.
Men den här säsongen har något helt uppenbart hänt. När den här artikeln skrivs har Rögle avverkat 29 omgångar av årets SHL-spel. Christoffer Rifalks räddningsprocent ligger då på 88.94% efter att han fått stå i 17 av dessa 29 matcher. Ett direkt svagt resultat.

Rögles andra burväktare Calle Clang har enligt statistiken varit på isen i 14 av årets SHL-matcher. Clangs räddningsprocent är 89.35. Aningen bättre än Rifalk, men även det oväntat svagt jämfört med föregående säsong.
– Som lag har vi haft lite grejor som inte riktigt kuggat i, konstaterar Christoffer Rifalk när han konfronteras med statistiken. Samtidigt märker man nu på sistone, när saker börjar funka lite bättre på isen, så följer statistiken för oss målvakter också med uppåt.
– Helt ärligt har jag inte så mycket fokus på just den här statistiken, för mig handlar det mer om att fokusera på hur och var jag släpper in mål och vilka puckar jag borde ta. Och tittar jag och teamet på den biten så vågar jag påstå att jag är bättre än någonsin under min karriär. Som jag sa innan så har laget inledningsvis inte riktigt fått ihop spelat och prestationerna. Det ledde i sin tur till att många av oss överarbetade en rad situationer på isen, för att täcka upp där det blivit fel. Då dök det upp målmöjligheter för våra motståndare någon annanstans och på den här nivån straffar sig sådan direkt, förklarar Rifalk.


Rögles målvakt Calle Clang jublar efter ishockeymatchen i SHL mellan Rögle och Brynäs den 30 december 2022 i Ängelholm. Foto: Bildbyrån


Så här drygt halvvägs in på SHL-säsongen har tränarstaben i Rögle ännu inte pekat ut en tydlig förstamålvakt. En hyggligt ovanlig lösning på målvaktsfrågan i en SHL-klubb där det annars är brukligt att en av två burväktare tydligt är den som väljs före den andra. I princip har Christoffer Rifalk och Calle Clang delat jämnt på samtliga målvaktsuppdrag i SHL och CHL den här säsongen.

Ett faktum som förra Röglekaptenen och hockeyexperten Andée Brendheden var starkt kritisk till när han sent i höstas ombads tycka till om Rögles klena inledning på säsongen.
– Ja, jag anser att det är ett problem att inte tydligt välja ut vem som är lagets förstamålvakt. Det skapar en tydlighet inte bara för målvakterna utan för samtliga i laget. Man hjälps åt att ”bygga” en förstamålvakt som man också vet kommer att leverera när det blir play off, slutspel och andra hyperviktiga matcher, menar Brendheden.
Den förre detta Röglekaptenen får medhåll av Christoffer Rifalk.
– För mig som målvakt är det jätteviktigt att tränarna vågar vara tydliga och satsa på en målvakt i första hand. Det handlar om kontinuitet och att få förtroende i sin roll på planen. Det har utvecklat mig enormt att få mycket matcher och gjort mig till den spelare jag är idag, förklarar Rifalk.

Nu har tränarstaben valt att dela på målvaktssysslan hyfsat jämnt mellan mig och Calle så här långt och det är dom som bestämmer. Vi har en ständig dialog kring det där. Hur det blir framöver vet bara tränarna, jag kan bara påverka min egen prestation under de matcher jag får spela och på träningarna, resonerar Christoffer Rifalk.

Oavsett målvaktsval i Rögle innebar december en tydlig förbättring i Rögles prestationer. Poängen har samlats in i betydligt högre takt än tidigare under hösten och lagets klättring i tabellen har följt med.
– Jag har under hela säsongen känt att vi som lag har ett mycket bättre spel i oss. Det har bara handlat om att jobba hårt och försöka få det på plats. På sistone har det arbetet börjat bära frukt, spelmässig och poängmässigt. Jag har egentligen aldrig varit särskilt orolig, det har mer varit frustrerande. Och som sagt, när laget presterar kommer all statistik, även räddningsprocenten för oss målvakter att sakta förbättras, menar Rifalk.


RÖGLES MÅLVAKTSSTATISTIK I SHL

2022/23 (efter 29 omgångar)
Christoffer Rifalk 88.94%
Calle Clang 89.35%

2021/22 Rögle 1.a
Christoffer Rifalk 92.05%
Calle Clang 91.49%

2020/21 Rögle 2.a
Christoffer Rifalk 91.62%
Johan Gustafsson 90.18%

2019/20 Rögle 3.a
Roman Will 92.15%
Christoffer Rifalk 91.57%

2018/19 Rögle 9.a
Justin Pogge 91.14%
Ville Kolppanen 91.61%

2017/18 Rögle 11.a
Justin Pogge 89.78%
Ville Kolppanen 90.82%
Emil Kruse 86.05%

2016/17 Rögle 13.e
Anders Lindbäck 91.58%
Oscar Dansk 90.33%
Lars Volden 89.50%

2015/16 Rögle 11.a
Oscar Dansk 91.07%
Lars Volden 90.41%