SPORT 2024-01-18 KL. 15:09

Rekordmånga deltog i Lagaholmsspelen

Av Johan W Jönsson

Badmintonklubben Västan för en lite undanskymd tillvaro. Men det finns flera aktiva och två kvällar i veckan är det träning. Vid den traditionsenliga egna tävlingen Lagaholmsspelen nyligen var det nytt deltagarrekord med 124 anmälda spelare i olika åldrar.
– Vi är nöjda både med tävlingen och resultatet, säger Västans ordförande Johan Olofsson.

Rekordmånga deltog i Lagaholmsspelen
Nio av elva deltagande spelare från hemmaklubben Västan i Lagaholmsspelen. Patricia Persson och Johan Olofsson saknas på bilden. Totalt blev det tre silver och fyra brons i medaljskörd. Foto: BKV

Utöver pandemiåren så har Västan anordnat sin populära tävling varje år under en väldigt lång tid. Många ville vara med när tävlingen arrangerades efter uppehåll i fjol.

– Jag tror vi var 118 förra året och det är mycket. I år var vi 124 spelare och det är mig veterligen deltagarrekord, åtminstone så långt bak jag kan komma ihåg, säger Olofsson.

Innan pandemin låg man på 80-90 deltagare per tävling. En anledning är att det generellt är fler ungdomar som tävlar nu än innan pandemin. Dock något färre seniorer.

– Ungdomsklasserna lockar och drar. Vår tävling vänder sig till dem som är mellan 9 och 14 år. Sedan hade vi även en seniorklass som är fri, kan man säga.

Från hemmaklubben deltog elva spelare och det blev flera medaljer. Ett antal av spelarna gjorde debut i tävlingssammanhang men rönte ändå framgångar i Lagaholmsspelen.

Bina Assarsson och Patricia Persson debuterade men slutade ändå tvåa respektive trea i seniorklassen. John Olsson Broman tog silver i U15. Det blev också brons i samma klass.

– Vi är jättenöjda med tävlingen och med resultatet. 18 klubbar var representerade och 235 matcher spelades. Alla våra egna spelare gick vidare från gruppspel till slutspel.

BK Västan har legat stadigt runt 40 medlemmar. Nu är man dock nere på 25. Så länge klubben har runt 20 medlemmar går man runt men man blir gärna fler istället för färre.

– Vi tappar tyvärr lite just nu och det har varit upp och ner även förr. Är det någon som är sugen på att börja spela badminton så är man varmt välkommen till våra träningar.

Den yngre gruppen tränar måndagar och onsdagar klockan 18-19 och de äldre med lite mer avancerad träning tränar mellan 19 och 20:30 samma kvällar. Västan håller till i Lagaholmshallen.

– Flera av de nya fick blodad tand av vår tävling, så nu ska de åka till en tävling i Hässleholm i början av februari. Framåt är det träning och tävlande, för de som vill, som gäller.

Vad är det som är så kul med badminton?

– Jag har själv spelat i nästan 40 år. Det är bra motion – mycket motorik och ständig rörelse. Man får tänka lite också. Tävlar man är det inte bara att slå till bollen, säger Olofsson.