Klik venligst
SPORT 2023-01-13 KL. 15:12

Rally-SM kommer till Laholm

Av Johan W Jönsson

I april kommer gruset spruta på vägarna kring Knäred. Då kommer nämligen en deltävling i rally-SM att avgöras. De deltagande ekipagen utgår från Stortorget i Laholm och kör sedan till Knäred där själva racet äger rum. Rally-SM brukar locka tusentals åskådare och förhoppningen är att höja intresset för sporten.

Rally-SM kommer till Laholm
I april blir det att åka av på vägarna utanför Knäred då rally-SM kommer till Laholms kommun. Foto: Bildbyrån

Det är en SM-sprinttävling på grus som kommer att avgöras i skogarna utanför Knäred. Deltävlingen den 29 april innebär säsongspremiär för de deltagande förarna.

Anders Martinsson på Svenska Rallymästerskapen AB, som driver SM-serierna åt Svenska Bilsportförbundet gläds över den positiva responsen från Laholms kommun.

– Vi har blivit väldigt väl emottagna. Man ser fram emot att det händer något nytt och kul i Halland och Laholm. Det tycker vi är väldigt roligt, säger han.

Martinsson menar att det inte är alltid som kommunerna ”spritter av glädje” när det ska arrangeras en SM-tävling i rally.

– Det är så det är bara. Det finns de som tycker att vi inte ska hålla på med sådant här. Det finns mycket förutfattade meningar. Idag kör många på miljöbränsle, säger Martinsson.

Varför just Laholm?


– Halland var ett starkt rallyfäste förr. Svenska Bilsportförbundet tittar på vita fläckar och idag har Halland knappt någonting. Förhoppningen är att väcka intresse för sporten igen.

Historiskt är Halland ett bra distrikt med duktiga aktiva och flera arrangerade tävlingar. Men det har dött ut på ett sätt som det inte gjort i Älmhult, Hörby, Hässleholm och Skillingaryd.

Martinsson menar att sprint-SM är publikvänligt. Det går att se tävlingen från ett och samma ställe. Vägsträckan är sex kilometer lång. Målet är placerat i Timmershult.

– Samma sträcka körs tre gånger. Därför kan publiken se hela tävlingen utan att behöva förflytta sig. Det finns naturliga åskådarplatser och vi ska göra ett så bra publikt arrangemang som möjligt.

Det handlar inte bara om att höja intresset och att eventuellt få igång sporten igen i Halland. Det handlar även om att förutsättningarna för rally är bra i länet.

– Halland har ett fantastiskt vägnät som passar för den här typen av tävling. Det finns väldigt många lämpliga vägar. South Swedish Rally har haft starka etapper i Halland, säger Martinsson.

Laholms Motorklubb har tackat ja till att vara lokal arrangör. Även kommunen står som skrivet bakom arrangemanget. Motorklubbens ordförande heter Mats Linnerfos.

– Det är kul! Det här drar folk och uppmärksamhet till kommunen och känns faktiskt lite stort. Att få den här frågan hade vi inte räknat med men det var givet att tacka ja, säger han.

Motorklubben i Laholm har inte sysslat med rally sedan tidigt 1980-tal. Desto större vana har man av folkrace och go cart. LMK får dock hjälp.

– Vi har haft aktiva medlemmar som kört rally på senare år men klubben själv har inte arrangerat några rallytävlingar de senaste 40 åren, berättar Linnerfors.

Klubben är arrangör och bistår med egna funktionärer men bistås också av andra klubbar som arrangerat rally tidigare. Bland annat South Swedish Rally från Älmhult.

– Det hade varit kul om det här innebar att fler blev intresserade och engagerade i klubben. Och att fler ser lite mer positivt på motorsport i kommunen, säger Linnerfors.

Förhoppningen är också att klubben ska kunna få lite intäkter via SM-tävlingen. Det kommer vara inträde och finnas såväl servering som programblad och lite andra aktiviteter på plats.

Startfältet brukar bestå av mellan 50-70 bilar. Regerande mästare i grussprint är Magnus Karlsson, Norrköpings MK (tvåhjulsdrivet) och Jonas Åkesson, Karlskrona AK (fyrhjulsdrivet).