Klik venligst
SPORT 2022-09-02 KL. 07:49

Rafflande särspel gav Kristian nionde guldet

Av Rickard Gustafsson

Kristian Nilsson har gjort det igen! Efter bländande spel och en oerhört dramatisk upplösning lyckades kommunpolisen och Skogaby GK-spelaren bärga sitt nionde guld i polis-SM.
– Jag är väldigt stolt över att jag fortfarande kan få ihop golfen så bra med tanke på jobbet, familjen, gården, musiken och allt annat som händer i livet.

Rafflande särspel gav Kristian nionde guldet
Kristian Nilsson försvarade titeln från Sunne ifjol och tog på Ringenäs GK sitt nionde guld i polis-SM på 14 starter. Det bara understryker att Sveriges bäste golfande polis kommer från Laholm. Foto: Privat

Som regerande mästare med totalt åtta SM-guld i bagaget tillhörde Kristian Nilsson, 38, definitivt en av favoriterna när polis-SM nyligen avgjordes på Ringenäs GK.

Stärkt av framgångarna i somras där han blev VM-tvåa i World Police & Fire Games i Rotterdam valde Kristian att SM-ladda i golfens vagga – Skottland – tillsammans med ett kompisgäng (däribland Skogabys tidigare stjärna, Jesper Billing).
– Vi var några kompisar som för flera år sedan bokade resa men på grund av pandemin blev den av först nu. Det var otroligt inspirerande att spela Old Course på St Andrews och jag hade en positiv känsla med mig till SM, berättar Kristian.

Det behövdes sannerligen för kampen om SM-guldet blev gastkramande i hård konkurrens.
– Flera av kollegorna är riktigt duktiga på golf och har satsat på att bli proffs. Johan Molander till exempel är yngre än mig och har +2,5 i handikapp och har spelat på Sverigetouren, berättar Kristian.

Just nämnde Molander från Norrköping, som vann 2020, var i högform och det blev en riktig duell över de 36 hålen när tävlingsledningen på förhand hade varslat om tuffast tänkbara flaggplaceringar.
– Det var sjuka ställen de ställt flaggan på, riktigt svårt. Jag spelade jättebra första varvet men fick slita mig runt på par (72 slag) och Johan Molander skuggade mig ett slag bakom, säger Kristian.

Avslutningsvarvet blev en birdie- och eaglekanonad. Spelarna rullade i puttar och satte chippar på löpande band och när Kristian gick på 69 slag (-3) ville inte Molander vara sämre – 68 slag.

Särspel krävdes för att kora en segrare. När Molander treputtade för bogey från 20 meter på första play off-hålet kunde Kristian Nilsson rulla i paret, knyta näven, och fira sitt nionde SM-guld.
– Jag hoppas att jag varit ödmjuk i alla tidigare segerintervjuer, men jobbet måste göras och det är inte vem som helst som kan gå tre under par under press. Jag är väldigt stolt över att jag fortfarande kan få ihop golfen så bra med tanke på jobbet, familjen, gården, musiken och allt annat som händer i livet.

I yngre år var Kristian Nilsson själv inställd på ett liv som proffs. Men efter fyra starter på svenska touren med blygsamma resultat bestämde han sig i stället för en civil karriär som polis.
– Jag började spela min bästa golf när jag ordnat jobb, fast inkomst, bostad och träffat min tjej. Jag älskar att spela golf men det är först nu, mitt i livet, som jag känner harmoni på golfbanan. Det var när jag slutade sätta press på mig själv som jag började spela bättre golf.

Och nu är målet inställt på ett tionde SM-guld nästa år?
– Golfen är så kul och mycket vill ha mer. Så visst siktar jag på vinst igen. Det är ändå häftigt att vara Sveriges bäste golfande polis.
Då får vi hoppas på att Sverigeettan Alexander Norén inte sadlar om och blir polis?
– Haha, ja då har vi ett problem!


Kristian Nilsson pallade för trycket och spelade mycket bra golf under polis-SM på Ringenäs GK. Foto: Privat