SPORT 2022-01-26 KL. 18:05

Puma kämpar i motvind men hoppas på vårsäsongen

Av Johan W Jönsson

Det går trögt för IBK Pumas herrar i division 2. Bara en seger på nio matcher renderar i en nionde plats. Bara nollpoängaren och jumbon Veddige är bakom. ”Det har varit lite svårt med motivationen men vi kämpar vidare”, säger spelande tränare Magnus Nilsson.

Puma kämpar i motvind men hoppas på vårsäsongen
Spelande tränare Magnus Nilsson hoppas att hans Puma kan lyfta under vårsäsongen. Arkivbild

Förra säsongen bröts redan efter fyra spelade matcher. Med en så kort säsong var det spelare som tappade motivationen för innebandy och alla har inte kommit igång igen.

– Det är lite gott och blandat. Min bror (Fredrik), Jens (Larsson) och Jonathan (Gunnarsson) har pausat på grund av motivationsbrist, och det får man respektera.

– Generellt har det varit lite svårt med motivationen efter det långa uppehåll som blev efter förra säsongen. Flera har väl hittat andra aktiviteter under corona och det har tagit på truppen.

På grund av motivationsbristen har Puma valt att gå ner och träna ett pass i veckan för att kunna bedriva en vettig träning istället för fler halvdana.

– Vi var ju väl medvetna om att det inte alls skulle hålla för att vara med och konkurrera i division 2. Men vi såg det som enda lösningen, säger Magnus.

Räknar man 2020/2021 gör Puma nu andra säsongen i division 2 den här rundan. Serierna blev desamma som förra säsongen i år då det inte blev någon uppflyttning och nedflyttning.

Pumas hittills enda seger kom redan i den andra omgången då just Veddige besegrades med 9-5. Mot Varla 2, Sandö, Bräckan och Kusten har det blivit knappa förluster.

– Vi har har ett bra lag och varit med i flera matcher men är man inte tillräckligt tränade är det svårt att hålla fokus i en hel match. Det är för ojämna prestationer och vi möter bra gäng.

Topplagen Vinberg (x2), Onsala, Varberg och nu senast Falkenberg (förlust 15-5) har blivit för svåra och det har genererat i klara förluster.

– Vi pressade Bräckan som ligger tvåa och föll knappt där utan att göra en bra prestation egentligen. Vinberg som leder är riktigt bra men nu har vi spelat färdigt mot dem.

– Vi har kvalitet i truppen men det håller inte riktigt att träna så lite som vi gör. Vi har inte samma kondition som vi haft tidigare och vi är inte lika samspelta heller.

Pandemin har också stört. Inte bara att matcher blivit framflyttade. Puma har inte kunnat ställa upp med full trupp i någon match då spelare varit tvungna att vara hemma på grund av covid-19.

– Kontinuitet kan man knappt tala om. Vi har haft stor frånvaro vid matcherna och kan man aldrig spela ihop sig och hålla femmorna intakta blir det jobbigt.

Hur ser du på fortsättningen?

– Vi har haft en dipp igen. Innan jul såg det bra ut och vi hade god träningsnärvaro och laget var på g men sedan kom det många sjukdomar igen.

– Nu har vi spelat fyra matcher utan att kunna göra en träning och det är tufft. Men vi visste redan från början att vi låg efter och att det var under våren vi skulle kunna lyfta.

Nilsson menar att det gäller att han och hans mannar är ödmjuka inför uppgifterna som väntar och inte ställer för höga krav på sig själva med tanke på förutsättningarna. Det riskerar att slå bakut.

Reder ni ut säsongen med den trupp ni har?

– Vi har varit nere på åtta och tio man i ett par matcher och det är så klart inte optimalt. Vi konkurrerar ju inte riktigt på samma villkor när vi inte kan ha fulla trupper. Men ja, det ska vi lösa.

De fyra bästa lagen går till slutspel och ett sådant kan Puma glömma. Det är 17 pinnar upp till fjärdeplatsen. Prio blir att undvika nedflyttning och då gäller det att hålla Veddige bakom sig.

– Som det ser ut nu är det bara ett lag som åker ut. Vi har ett par viktiga matcher framför oss nu mot Veddige och Varla 2 (åtta i tabellen).

Framåt är det Magnus själv tillsammans med snidaren Jacob Davidsson som levererat bäst med 14 respektive 10 kassar. Ludvig Torlabo har gjort nio mål och Simon Olsson fem.

– Den som jag ändå tycker har stuckit ut mest är vår målvakt Tobias Holmkvist. Han har varit väldigt duktig. Det är mycket hans förtjänst att flera av matcherna har varit jämna.

Magnus Nilsson hoppas innerligt att säsongen kommer att fullföljas. Puma har fått skjuta upp tre av sina matcher. Blir inte alltför många till uppskjutna borde det gå, menar han.


Jacob Davidsson har gjort tio mål för Puma hittills under säsongen. Arkivbild