Klik venligst
SPORT 2022-10-10 KL. 18:03

Pullingfestivalen blev en riktig folkfest

Av Johan W Jönsson

Hallands Traktorpullingklubb var tillbaka med Laholms pullingfestival på Mellby pullingarena. Det rök och dånade så att det emellanåt kändes i hela kroppen. Evenemanget blev en riktig folkest i vackert höstväder. ”Vi hade 3 000 betalade och bedömer att det har varit minst 5 000 personer på plats totalt under dagen”, säger arrangörsklubbens ordförande Christian Stensson.

Pullingfestivalen blev en riktig folkfest
Blue Dream från Danmark drog Full pull i Farmstock 4,5. Foto: Johan W Jönsson

Ja, för barn och ungdomar under 15 år gick in gratis och det hade delats ut 2 000 barnbiljetter. Då är inte funktionärer och lagmedlemmar inte inräknat.

– Vi är jättenöjda! Det är många på plats som gillar motorer men många kommer för att träffa folk och det är så vi vill att det ska vara, säger Stensson.

Vid tio på förmiddagen drog festivalen igång och först vid halv sex-tiden på kvällen hade det dragits färdigt på de två banorna.

– Det blev lite längre än vad vi räknat med då en vagn gick sönder och fick lagas på plats. Vi fick ändra i körschemat. Därför drog det ut något på tiden.

80 ekipage körde i tio klasser. De yngsta i gardenklassen är inte mer än fem, sex år gamla. I de större klasserna hade maskiner och förare lockats både från Danmark och Finland.

– Man blir ju glad när det kommer fram folk och säger att de tycker att det är ett bra evenemang. De utländska förarna sa att de gärna ville komma tillbaka och det är en rejäl klapp på axeln.

Faktum är att folkfesten kunde uteblivit. Det var inte helt långt borta att traktorpullingklubben blåst av festivalen då väderprognosen visade rejält med regn på tävlingsdagen.

– Vi hade en jäkla tur! Det regnade runt om men inte på oss. Vi hade sol. Prognosen visade 30 millimeter regn men vi chansade och det är vi glada över att vi gjorde.


Kalle Tageson på Heavy Metal. Hemmahoppet och publikfavoriten slutade precis utanför pallen i högsta klassen. Foto: Johan W Jönsson


Alla de 80 ekipagen får två försöksdrag och de som klarar full pull, det vill säga 100 meter, går vidare till pull off. Den som var på plats hela dagen kunde alltså få se en bit över 160 drag.

I de båda Farmstock-klasserna var det flest startande och det var också där som de bästa startfälten fanns. I klassen 4,5 var det internationellt både på första och andra plats.

– Det var hög internationell standard på startfältet i ett par klasser. De bästa där tillhör också de bästa i hela Europa. Det var kul att de kom och visade upp sig, säger Stensson.

Vann gjorde finnen Harri Laitamäki på Koljatti III. Tvåa blev danske Dennis Immersen med sin Blue Dream. Michael Jönsson tog hand om bronset med Loded Derre.

Hemmahoppet och publikfavoriten Kalle Tageson slutade precis utanför prispallen på en fjärde plats med sin maskin Heavy Metal.

– 950 Unlimited-klassen höll också väldigt hög klass. Det är lättare men fortfarande enormt trimmade motorer. De större modifierade klasserna är rätt häftiga också.

Två lastbilar visade också upp sig. De körde dock inte i samma klass och hade inga motståndare. Så det blev uppvisningsdrag.

– Det var spektakulärt att se. Det är kul att kunna bjuda publiken på något extra som inte finns på varje pullingtävling, säger Stensson.

Blir det repris nästa år?

– Det siktar vi på! Man var lite trött dagen efter men vi är supernöjda och när allting går så bra så vill man ju gärna köra på. Hur många andra så stora evenemang har vi i Laholm?


Koljatti från Finland i största klassen Farmstock 4,5. Foto: Ola Wernersson