Klik venligst
SPORT 2024-03-10 KL. 17:29

Positiv debutsäsong för Rögles damer

Av Roger Bengtsson

Rejält överkörda och utslagna i play off 1 till SDHL men när Rögles tränare och sportchef på damsidan Julius Bergkvist summerar klubbens debutsäsong är det ändå i positiva ordalag.

Positiv debutsäsong för Rögles damer
Debutsäsongen för Rögles damer blev i stora delar väldigt positiv, även om laget åkte ur play off mot Falu IF med dunder och brak. – Vi var inte särskilt nära att vinna dom matcherna, säger Julius Bergkvist, tränare och sportchef. Foto: Bildbyrån

– Det är klart att vi var besvikna när vi åkte ur play off men sett i det stora hela så är vi väldigt nöjda med vad vi presterat. Man måste ha med sig att vi startade upp ett helt nytt lag, med elva juniorer, och lyckades ta oss till play off med allsvenskans yngsta lag.

Var det i linje med den målsättning ni hade inför säsongen?

– Vi hade som målsättning att ta oss till allsvenskan efter juluppehållet. När vi sen startade allsvenskan 2024 med nio raka segrar och kvalificerade oss för play off var det nog inte riktigt vad vi förväntat oss. Att dominera med ett så ungt lag under vår första säsong. Sen presterade vi inte alls som vi borde ha gjort i play off-matcherna mot Falu IF. Samtidigt har Falun ett äldre lag som spelat play off tidigare. Deras erfarenhet och vår brist på densamma spelade väldigt stor betydelse. Vi var inte särskilt nära att vinna dom matcherna.

På sikt är Rögles ambition att ha ett damlag i landets högsta serie SDHL. 3 år har man kommunicerat ut som en rimlig tidsram för att nå det målet. Nu har klubben och spelarna lärt sig lite mer om vad som krävs för att ta klivet upp. Julius Bergkvist gör ingen hemlighet av att klubben nu aktivt söker efter förstärkningar till laget.

– Vi vill ju att många av våra unga tjejer ska skynda långsamt och växa in i uppgiften att ta klivet upp. Men till nästa säsong behöver vi få in lite fler äldre spelare som kan driva utvecklingen i laget. Samtidigt ska vi dra igång en juniorverksamhet på damsidan och då kommer vi också att behöva fler spelare, förklarar Julius Bergkvist.

– Vi har naturligtvis utvärderat vad vi saknat under säsongen och framför allt nu i allsvenskan och play off saknade vi pålitliga målskyttar. Så det är ingen hemlighet att vi tittar på spelare som producerat poäng i division 1 och även i SDHL. Samtidigt ska nya spelare både passa in som individer i gruppen och fungera med den träningsmängd vi har.

Rögle BK har fått rykte om sig att bedriva en väldigt proffsig damverksamhet och vara en av landets bästa klubbar på att ge damishockeyn goda förutsättningar. Märks det när ni ska hitta nya spelare?

– Klubben jobbar väldigt inkluderande och försöker i alla delar att erbjuda samma förutsättningar för alla seniorspelare. Vi erbjuder tre rinkar, damishockeyn har helt egna omklädningsytor och tillgång till alla faciliteter och experter. Precis som herrspelarna får också våra damer all den utrustning som krävs för att utöva sin idrott. Det är långt ifrån självklart inom damishockeyn berättar Julius Bergkvist.

– Den bästa reklamen för Rögle Bks damlag är när snacket går mellan landets elitspelare eftersom damishockeyn till största delen inte har den agentverksamhet som finns på herrsidan, Vi märker det på att många spelare vill söka sig till oss, så förutsättningarna inför nästa säsong är riktigt bra.

När Rögles damer spelade sin historiska premiär i Catena Arena mot Malmö i slutet av september kom 3852 åskådare till matchen. Klubben slog därmed ett präktigt och historiskt publikrekord för samtliga klubbar i landets näst högsta serie inom damhockeyn. Under resten av säsongen har publiksifforna sen pendlat mellan 800 ner till cirka 250 åskådare per match. Inga monstersiffror men i damsammanhang sticker Rögles publiksiffror ut rejält åt det positiva hållet.

– Det är klart att man hade velat ha typ 1500 personer på varje hemmamatch, inte minst för att det hade gett andra förutsättningar rent ekonomiskt. Men det är ett långsiktigt arbete att få fler intresserade av att kolla på damhockey. Alla klubbar i Sverige, hela vägen från mästarna Luleå ner till vår nivå kämpar ju för att få upp publiksiffrorna.

Julius Bergkvist hastar vidare. Jobbet som tränare och sportchef för en av Sveriges nyaste damishockeyklubbar kräver all hans arbetstid.

– Jag ser redan fram emot nästa säsong. Att bygga ihop en färdig trupp som man kan ställa på isen och börja träna inför höstens matcher, ler Bergkvist.