Klik venligst
SPORT 2024-06-30 KL. 07:02

Petersson leder Astrios jakt på ettan

Av Johan W Jönsson

Det har varit nära två år i följd. Blir det tredje gången gillt för BK Astrio? En plats i division 1 hägrar och Isak Petersson, ny från Tvååkers IF i division 1, går i bräschen med sin skytteligaledning.
– Det hade varit kul med ett halmstadlag i ettan, säger målskytten.

Petersson leder Astrios jakt på ettan
Knäredsbördige Isak Petersson leder skyteligan i division 2 med 10 baljor på 13 matcher. Foto: Halmstadsport

Peterssons moderklubb heter Knäreds IK men när familjen flyttade till Halmstad bytte Isak till BK Astrio och det var där seniordebuten skedde. Han har även spelat i Snöstorp Nyhem och Halmia.

Efter två säsonger med Tvååker i division 1 valde Petersson inför den här säsongen att komma tillbaka till Astrio då han fått fast arbete och var trött på pendlandet upp till Varberg.

Det har blivit succé. Dels har kroppen hållit för spel och dels har målskyttet lossnat. Nio baljor har det blivit hittills för anfallaren, som med sin snabbhet bidragit med djupledsspel.

– Det har varit lite käppar i hjulet för oss på slutet. Två förluster och ett kryss innan vi vann mot Hittarp nu senast. Det var efterlängtat och välbehövligt med en vinst där, säger Isak.

Trots att det varit lite grus i maskineriet så har ändå Astrio bara tre poäng upp till Varbergs GIF FK på förstaplatsen. Astrio är i skrivande stund trea bakom Husqvarna.

– Vi har spelat helt okej. Vi är inte helt nöjda då vi har höga förväntningar på oss själva och vill ligga i toppen. Då kan man inte hålla på att låta det gå tre matcher utan vinst, säger han.

– Vi brukar ha mycket boll och dominera matcherna på det sättet. Men vinner vi ändå inte så spelar det ingen roll. Vi har skruvat på vissa saker och ska försöka komma till fler avslut.

Isak Petersson har tillfört en dimension till i Astrios spel - djupledsspel med sin snabbhet. Foto: Halmstadsport

Isak menar att det kan smyga sig på en falsk säkerhet om bollinnehavet är stort men ledningen inte är det. Då räcker det med en kontring och så är det andra laget med igen.

– Vi vill dominera ännu mer och få in målen också. Vi vill hitta fler vägar framåt sista tredjedelen. Få till fler avslut och fler mål samtidigt som vi inte öppnar oss bakåt helt, säger Isak.

Men trots att ni tappat poäng är ni ändå med där uppe.

– Ja, det är både frustrerande och skönt. Hade vi gjort det vi skulle hade vi kunnat ha en trygg ledning. Samtidigt tänker nog fler lag så. Och så är vi då ändå med trots att det gått sådär.

Serien är ganska jämn och flera lag har chans på en topplacering. Känslan är att det ganska ofta är överraskande resultat och att de flesta lagen kan slå varandra.

– Man ska inte skylla på underlaget. Det är lika för båda lagen men det är skillnad på planerna och vi gillar gräs. Då kan vi trötta ut motståndaren med vårt bollinnehav.

Har ni någon målsättning?

– Ingen tydlig på det sättet. Detta är mitt första år nu men det har varit nära två säsonger i rad. Så klubben och vi i truppen vill göra det ännu bättre och ge det en chans att vara med i toppen.

Vad tycker du om din egen säsong?

– Helt okej! Det enda jag vill är att göra en bra säsong med laget och gå upp en serie. Det hade varit kul med ett halmstadlag i ettan. Det är skönt att målen trillat in men det finns alltid mer att hämta.

Isak tycker at det hade varit roligt med ett halmstadlag i ettan. Han hoppas så klart att det blir hans Astrio. Foto: Halmstadsport

Astrio spelar 4-3-3 men på lite olika sätt. Det kan även vara 4-3-1-2. Marcus Jönsson har ofta spelat i den centrala positionen längst fram och Lucas Lindau och Isak bredvid.

– Men det är inte så att vi är låsta på något sätt. Peter (tränare Lindau) är duktig på hur vi ska hålla i boll och var vi ska var då. Ibland är vi alla på en kant och ibland alla i mitten.

Petersson har inte haft Lindau som tränare tidigare. Han missade honom precis när han kom till Halmia. Då hade den nuvarande Astrio-tränaren tagit upp Halmia i ettan.

– Jag gillar Peter som tränare. Han är jätteduktig och kan mycket fotboll. Jag tycker om att spela attraktiv fotboll och Peter kan sin grej. Det märker man när han pratar.

Har ni lag för att gå upp i ettan?

– Ja, det tycker jag absolut! Vi har ett av de bästa lagen i serien. Vi har många duktiga spelare både offensivt och defensivt. Sedan är det upp till oss att få ihop det och ta en match i taget.

Såväl Varberg som Husqvarna, Landvetter och Västra Frölunda har hög målsättning. Det som kan tala emot Astrio är en tunn trupp. Viktige Sten Preuss kan dock vara tillbaka i höst efter benbrott.