Klik venligst
SPORT 2022-08-30 KL. 07:58

På fotbollskul i Knäred är alla vinnare

Av Johan W Jönsson

”Jag vann!”, säger en glad kille på parkeringen till Lagavallen. Han håller upp medaljen som han har runt halsen och skiner som en sol i regnet. Fotbollskul i Knäred är cupen där alla är vinnare. 2022 slogs det rekord i antal anmälda lag.

På fotbollskul i Knäred är alla vinnare
Knäreds IK i kamp med Markaryds IF på fotbollskul i Knäred. Foto: Johan W Jönsson

Fotbollskul är en riktig institution. Den första cupen spelades redan i början på 1990-talet och många är fotbollsspelarna som gjort sina första matcher på Lagavallen (undertecknad inkluderad).

– Vi skulle firat 30 år 2020 men då fick vi ställa in på grund av pandemin. Tråkigt men sant. Samtidigt var det ju likadant för många andra, säger KIK-ordföranden Sven-Inge Svensson.

Det var full fart på fem planer dagen lång. Att det regnade tycktes inte varken spelare eller publik bry sig särskilt mycket om. Paraplyerna runt planerna var många.

– Regnet påverkar inte spelarna alls. Vi räknar att det är mellan 800 och 1 000 personer i omlopp på idrottsplatsen under dagen. Så det är jättekul!, säger cupgeneralen Håkan Haby.

Att Knäreds IK lagts ner är en myt. Bara för att klubben för tillfället inte har något seniorlag igång innebär det inte att föreningen inte finns.

– Vi har åtta lag igång och mellan 80 och 100 aktiva spelare samt många engagerade ledare, förklarar Sven-Inge Svensson.


WRY firar mål på Fotbollskul på Lagavallen. Foto: Johan W Jönsson


En telning får en fråga hur det gått på cupen.

– Bra!, svarar han.

– Men vi hade inte vädret på vår sida!

Något snack om resultatet var det inte och några sådana räknas inte på Fotbollskul. Alla får medalj och dricka efteråt. Alla vinner alltså.

– Fotboll är en lek och det ska vara på skoj. Det tycker vi är viktigt att föra fram, säger supereldsjälen Sven-Inge Svensson som lade dagen innan på att krita planer.

I år var 43 lag med. I närheten av det har det inte varit på ett antal år. Då fick ändå sjumannaklassen ställas in på grund av för få lag. Femmanna och tremanna är det som spelas.

– 43 lag har vi aldrig haft innan. Det är roligt! Tre mot tre-spelet gör att vi kommer upp i det här antalet. Där finns inget seriespel. Det är cuper som gäller, säger Håkan Haby.

27 av de 43 lagen är tre mot tre-lag. Tre mot tre spelar de som är födda 2015 och senare. Någon överårig spelare kan vara med.

Lagen kommer inte bara från kommunen. Såväl Grevie som Lidhult och Markaryd var representerat. Liksom ett helt gäng lag från BK Astrio.

Cupen riktar sig från de som är födda 2010 till 2017. Eftersom att bara tre lag anmäldes till sjumannaklassen var de äldsta dock inte tolv år gamla.

– Jag förstår att det inte blev så många lag anmälda i sju mot sju. Det är seriespel igång och föreningarna måste prioritera det, säger Håkan.

Knäreds IK fyller 90 år som förening i år. Det firas med en jubileumsdag den 17 september. Då ska ungdomarna få visa upp sig, dessutom blir det pickleball och en uppvisningsmatch.

– Vårt lag från 2008 ska möta Kornhult/Hishults dito. Det är en kul grej! Tyvärr lär det väl bli några muskelbristningar, skrattar Sven-Inge Svensson.


VGLT och Kornhult/Hishult kämpar på Fotbollskul. Foto: Johan W Jönsson