Klik venligst
SPORT 2023-05-05 KL. 17:34

Överraskande kryss i Laholmsderbyt i fyran

Av Johan W Jönsson

FC Lagan tog en skrällpoäng mot storfavoriten Laholms FK i damernas division 4. Matchen slutade 1-1 efter ledning för Lagan med 1-0 i paus.
– LFK hade toppat upp laget med Isabelle Axeldal och ändå lyckas vi ta en poäng. Vi är jättestolta!, säger Lagans tränare Magnus Bergman.

Överraskande kryss i Laholmsderbyt i fyran
Isabelle Axeldal var hemma på tillfälligt besök från Stockholm under den här veckan och förstärkte LFK mot Lagan. Här lyfter hon en frispark mot mål. Till vänster i muren syns Lagans målskytt Belma Bajrektarevic. Foto: Johan W Jönsson

Han är ny tränare i ”superfusionen” FC Lagan som består av en sammanslagning av sammanslagningarna WRY och VGLT. På kort tid har han satt avtryck.

Den rutinerade tränaren som själv spelat fotboll på hög nivå med både Markaryd och Halmia har fått struktur i laget och alla spelare jobbar för varandra.

– Det är lite back to basics. Jag vill att alla vet vad de ska göra på planen, att de ska jobba tillsammans som ett lag och stänga ytor för motståndarna, säger Bergman.

Lagan fick en drömstart på matchen mot LFK. En minut hade inte gått när Gabriella Bergman (tränare Magnus dotter) slog en frispark mot mål.

I röran i LFK:s straffområde dök Belma Bajrektarevic upp som gubben i lådan och bredsidade enkelt in bollen i mål till 1-0- för Lagan.

– Det blev lite vår räddning. Vi hade slagit LFK i en träningsmatch men då hade de ett helt annat lag. Vi försökte dra ner på tempot och spelade verkligen efter våra resurser.

LFK hade som väntat mycket boll men de hade svårt att komma till särskilt många tydliga lägen och det som gick igenom tog Angeline Eriksson i Lagans kasse hand om.

Det var nog många som trodde att LFK skulle ta över ordentligt i andra halvlek och med Alva Johanssons tidiga kvittering efter paus förstärktes den känslan.

Men Lagan lyckades stå emot och bärga en poäng. Hade det velat sig illa för LFK kunde Lagan också mycket väl gjort ett segermål på slutet.


Erfarne tränaren Magnus Bergman har på kort tid gjort avtryck i FC Lagan. Mot LFK spelade laget helt efter sina resurser efter drömstarten. Foto: Johan W Jönsson


– Alla spelade med hjärtat och på sin yttersta gräns till vad de är kapabla till. Jätteroligt! Det här stärker hela laget inför fortsättningen, säger Bergman.

I Lagan gjorde Emmy Wernersson på vänsterbacken en kanonmatch. Men Bergman ville hylla hela laget efter insatsen mot LFK.

– Vi har inte satt något resultatmål. Vårt mål är att vi ska ha roligt tillsammans och att alla som är med ska få spela fotboll. Sedan kan alla inte spela lika mycket.

Lagan har också ett rejält sparkapital i Ida Pettersson som snart kommer hem efter resa samt i Hanna Henningsson som just nu är skadad.

– Får vi igång dem så har vi tillgång till två starka spelare till. Vi hoppas även på Therese Thomsen, som också är jätteduktig och som gjort comeback, säger Bergman.

Lagan vann premiären mot Torup/Rydö med 1-0 och har sedan tre raka kryss och är alltså obesegrade. Det är LFK också. För dem var det första poängtappet.

– Lagan gör det bra och stör vårt spel. Vi får inte riktigt till det mot deras låga försvar. Nu blir seriefinalen mot Snöstorp Nyhem i nästa match ännu viktigare, säger coach Ola Nilsson.

Laholm vill gärna upp i division 3 till nästa säsong. Laget är ungt men stöttas upp av rutinerade spelare som Amelie Wennström, Alicia Svensson, Blerina Mazreku och Linnea Nilsson.

LFK leder seien före Snöstorp Nyhem. Lagan är trea före Oskarström. Kornhult/Hishult är sexa med fyra poäng på lika många matcher. De föll samtidigt med 4-1 (1-0) mot Hyltebruk.


Amelie Wennström, 40 år i år, rutinerad kraft i LFK. På bilden syns också Erika Kalnak Jönsson samt Emma Nilsson i Lagan. Foto: Johan W Jönsson