Klik venligst
SPORT 2024-03-26 KL. 11:02

Oväntat bra form för besviken SM-tvåa

Av Johan W Jönsson

Hawkhills trial-ess Alexander Karlsson hade känt sig ur form men när det väl var dags för inomhus-SM infann sig plötsligt känslan för cykeln igen. Det blev en tuff kamp med värsta konkurrenten Ludvig Andersson från Arvika, som drog det längsta strået.
– Jag är förvånad över att det kändes så bra. Tyvärr känns det därför som att jag skänkte bort guldet, säger Karlsson.

Oväntat bra form för besviken SM-tvåa
Alexander Karlsson tog SM-silver vid inomhus-SM i Luleå. Han missade guldet med blott 40 poäng. Foto: privat

Alexander är en mycket erfaren trial-cyklist vid det här laget. Han har flera SM-tecken i olika valörer i såväl inomhus- som utomhus-SM. Konkurrensen är dock tuff.

– Jag har inte varit helt nöjd med min nivå på cyklandet de senaste veckorna. Det har känts hyfsat men ändå lite halvdant. Därför var jag förvånad över hur bra det kändes på SM.

Både under provträningen, uppvärmningen och på själva tävlingen hade Alexander en väldigt bra känsla på cykeln. Såväl tekniskt som fysiskt kändes det ”galet bra”, beskriver Alex.

– Det var en tvärvändning från vad jag trodde. Så jag var jätteglad. Jag hade en väldigt stabil och hög nivå igenom hela tävlingen. Men på finalen gjorde jag två klantiga missar.

Alex hoppade åt fel håll på ett hopp och tappade balansen och fick hoppa av cykeln vid ett annat. Det är misstag som han normalt sett inte gör och han har svårt att förklara vad som hände.

– Jag tappade huvudet och skänkte bort förstaplatsen. Jag höll lätt tillräckligt hög nivå för att vinna men de oförklarliga missarna bli dyrbara och kostade mig guldet. Frustrerande!

Med tanke på förutsättningarna, vann du ett silver eller förlorade du ett guld?

– Jag var väldigt besviken över misstagen då jag egentligen kände att jag hade det som krävdes för att vinna. Men jag är samtidigt tacksam över känslan jag hade på cykeln.

Vad hade du för förväntningar på förhand?

– Jag visste att det skulle bli en väldigt tuff fajt mot Ludvig som knep guldet. Vem som helst av oss kan vinna. Det är väldigt jämnt. Men då formen var halvdan var jag osäker.

SM-veckan ägde rum i Luleå och efter den egna tävlingen stannade Alex kvar för att titta på styrkelyft och taekwondo. Totalt gjordes det upp om SM-medaljer i 22 olika sporter.

Nästa utmaning för Karlsson blir Swe cup hemma i Laholm 11-12 maj. Eventuellt kan det bli ett utomhus-SM i samband med tävlingen på söndagen. Men det är inte helt klart än.

– Vi har fått förfrågan men det är inte bestämt. Vi ska kolla på det. Det är snart men det är lika bra att riva av både inomhus-SM och utomhus-SM på kort tid.

Har du något särskilt mål med säsongen?

– Att ta ett guld på svenska tävlingar. Men mitt största mål är att njuta av cyklingen och ha kul när jag tävlar. Jag tar det lite lugnare med tävlandet i år men målet är alltid att vinna.

Varför tar du det lugnare?

– Jag prioriterar lite annorlunda. Det finns andra grejer jag vill lägga mer tid på. Jag tränar mindre men gör det ordentligt när jag gör det. I Luleå såg jag att det gick bra ändå, avslutar Alex.

Fakta:

Alexander Karlssons facit på inomhus-SM:

2016: silver

2017: brons

2018: brons

2019: fyra

2020: pandemi

2021: pandemi

2022: brons

2023: guld

2024: silver