SPORT 2023-09-19 KL. 12:27

Oväntad förlust för Hök som siktar högre

Av Johan W Jönsson

Handbollsklubben Hök åkte på en oväntad förlust i seriepremiären i division 3. Ett ungdomligt Ankaret vann med klara 29-22 efter en svag insats av hökarna.
– Det är en match vi inte ska förlora. Helt klart en missräkning!, säger spelande tränaren Jesper Johnson.

Oväntad förlust för Hök som siktar högre
Förra Belgienproffset Jesper Johnson gör sin tredje säsong som spelande tränare i HK Hök. Han var även med som spelare på storhetstiden då Marcus Artursson ledde laget. Foto: Johan W Jönsson/arkiv

HK Hök åkte egentligen ur division 3 förra säsongen men fick ändå stanna kvar. Detta då Åhus förstalag åkte ner från tvåan till trean där deras andralag redan spelade.

– Deras andralag blev då automatiskt nedflyttade. Vi kanske inte hade åkt ändå då Åhus använt otillåtna spelare i ett gäng matcher. Men det var skönt att vi stannade kvar, säger Johnsson.

Hök har förstärkt laget inför säsongen och då serien eventuellt är något svagare är förhoppningen att undvika nedflyttningsstrid den här gången.

– Vi ska plocka fler poäng än förra säsongen. Vi känns starkare i år. Därför var det trist att få en så dålig start. Även om första matchen alltid är lite speciell, säger Johnson.

Hök gjorde en rakt igenom svag match mot Ankaret och låg under med 7-13 redan i paus. Slutresultatet skrevs till 22-29. Förlust med hela sju bollar alltså.

– Väldigt dålig match! Vi ska inte förlora mot det laget. Det är många unga grabbar där. Alla var födda på 2 000-talet i deras gäng, säger Johnson.

Ankaret spelade med ett extremt offensivt försvar och Hök hittade inga riktiga lösningar på det. Futtiga 22 mål framåt vittnar om att problemen fanns i anfallsspelet.

– 29 bakåt är ingen katastrof men 22 framåt är alldeles för dåligt. Vi löste inte deras offensiva försvar, tyvärr. Den här förlusten var en klar missräkning.

Målvakterna Stefan Prajz och nye Mattias Christensen kvitterade ut godkänt efter matchen. I övrigt var det enligt Johnson ”inte bra någonstans”.

Han blev själv Höks bästa målskytt i matchen med sex baljor. Nyförvärvet Måns Jönsson från Staffanstorp stod för fyra mål och är en spelare att hålla ögonen på med sitt skytte.

– Vi har fått in några nya gubbar så vi ska vara bättre. Om Måns får till det är han vass. Han är en stor skytt som vi saknat på senare år, säger Johnsson.

Lunds Lejon samt IFK Malmö som kvalat uppåt tre år i följd är favoriter i serien enligt Höktränaren. Lejonens förstalag spelar dock redan i tvåan. Därför krävs att de i så fall också avancerar.

I kommande match väntar nykomlingen Eslöv för Hök. Det blir ny hemmamatch i Melbystrandshallen. Eslöv förlorade mot Åhus i sin seriepremiär.

Höks damer spelar även den här säsongen i division 4 men nu i en större serie. De har premiär hemma mot Vinslöv samma dag som herrarna möter Eslöv (30/9).