SPORT 2022-05-09 KL. 11:06

Onödigt spännande när LFK slog bottenlaget

Av Johan W Jönsson

Det blev onödigt spännande när Laholms FK besegrade nollpoängaren och nästjumbon Angered med 4-3 efter 4-1-ledning i paus. ”Det räcker inte att göra en bra halvlek”, konstaterade LFK-tränare Joseph Wahlund efter matchen samtidigt som han symboliskt torkade svetten ur pannan.

Onödigt spännande när LFK slog bottenlaget
Simon Palmkvist gjorde två av målen när LFK slog Angered med 4-2. Ytterforwarden var också planens främsta aktör.. Foto: Johan W Jönsson

Simon Palmkvist fick förtroende från start i LFK:s tremannaanfall och han tog chansen att visa upp sig. Efter tio minuters spel nickade han in 1-0 efter inlägg från Wasmy Hamodi.

En stund senare gjorde LFK också 2-0 när Besnik Callaku satte dit en retur efter avslut från Nils Hedström. Lucas Ragnarsson stod för förarbetet.

– Angered kändes oorganiserade och de hade svårt i försvarsspelet. De kom inte alls rätt och vi tog oss igenom på alla möjliga olika sätt utan att egentligen spela särskilt bra, säger Wahlund.

LFK vann boll och ställde om, byggde spel och hotade på frisparkar och hörnor. 3-0 kom på en omställning. Hasanen Nazar satte ner bollen, Simon Palmkvist rann igenom och satte dit kulan.

– Ett kliniskt avslut. Kul att se!, berömmer Wahlund.

Angered gjorde 3-1 efter ett långt inkast. LFK replikerade dock snabbt och gjorde 4-1 när även Besnik Callaku blev tvåmålsskytt då han nickade in ett inlägg av Lucas Ragnarsson.

LFK hade hela första halvlek och det fanns bud på ytterligare ett par mål. Men 4-1 stod sig de få minuterna fram till paus.

– Man får ändå säga att Angered hade moral. De fick lite energi efter 3-1 men när vi gjorde 4-1 trodde man ju att matchen skulle dö helt. Men så blev det inte.

Gästerna gjorde två byten i halvtid och ändrade sitt sätt att spela. När de började pumpa långbollar i andra halvlek blev LFK tagna på sängen och 2-4 kom redan i minut 52.

– De hade spelat en hel del längs marken i första och när de började mata långt kom vi lite fel och satte inte press på bollhållaren. De fick slå bollarna ohotade.

Med halvtimmen kvar att spela kom också 3-4. Båda Angereds mål i andra halvlek kom på längre bollar och kontringar.

– Ganska onödiga kontringsmål där vi kanske är lite övermodiga. Vi fortsatte att spela och fyllde på med mycket folk framåt istället för att stänga matchen.

Wahlund gjorde tre byten efter 3-4-målet och satte in Viggo Dahl, Edmond Tasimder och Teo Svensson.

– Vi fick tag på deras offensiva hot lite bättre mot slutet men spelmässigt var det något krampaktigt under hela andra halvlek.

Inhoppande Teo Svensson fick ett jätteläge att göra 5-3 men bollen slog i virket bakom bortamålvakten.

Angered hade ingen riktigt stor möjlighet att utjämna men det var nervigt hela vägen fram till slutsignal. Det var det nog inte många som trodde efter första halvlek.

– En match är inte över förrän den verkligen är det. Det kändes onödigt att det blev så spännande och det var det många med mig som tyckte, säger Wahlund.

– Jag var inte superorolig men jag var absolut inte helt lugn heller. Vad som helst kan hända, så det var skönt när domaren blåste av trots att vi var helt överlägsna i första halvlek.

Inkluderat DM-matchen mot Astrio var det LFK:s tredje raka seger. Laholm har inte förlorat sedan premiären och hänger med i toppen av tabellen på tio poäng.

Tvåmålsskytten Simon Palmkvist prisades som matchens främsta lirare och fick en bok av Björn Hellberg i pris.

– Simon var absolut en av de bästa på plan. Han sprang otroligt mycket och gjorde jobbet i båda riktningar. Det var välförtjänt att han fick boken men många var bra, säger Wahlund.

Adam Vernersson är tillbaka efter säsongande i fjällen och gjorde årsdebut med tio minuter kvar att spela.

– Helt underbart att ha Adam tillbaka. Han har sett bra ut i träning direkt. Lite pingislunga och touchen är inte hundra men det är en riktig pådrivare som höjer träningarna direkt.

I kommande match väntar tabelltvåan Kållered på bortaplan. De har fyra segrar och en förlust hittills och står på tolv poäng. Vinberg leder serien på samma poäng.