Klik venligst
SPORT 2023-01-02 KL. 13:55

Olsson och Håkansson till Astrio

Av Johan W Jönsson

Laholmarna Jacob Olsson och Emil Håkansson lämnar båda Ängelholms FF i division 1 för spel med BK Astrio i tvåan. ”Det var lite aktuellt med LFK men jag både bor och pluggar i Halmstad. Därför kändes det naturligt med Astrio”, säger Olsson.

Olsson och Håkansson till Astrio
Jacob Olsson, med LFK som moderklubb, lämnar Ängelholms FF för spel med BK Astrio. Därmed får han möta Laholm kommande säsong. Foto: Bildbyrån

Jacob har Laholms FK som moderklubb men lämnade tidigt för spel i Halmstads BK där han gick hela vägen upp i A-truppen. Inför 2021 tackade han dock nej till en fortsättning i HBK.

Istället gick han till Ängelholm, som då åkt ner i division 2, och var med och tog upp dem i ettan. Det blev inte mycket spel den gångna säsongen på grund av en broskada i knäet.

– Jag deltog i de tre sista matcherna och startade den sista. Jag opererade mig i somras och sedan blev det en hel del rehab. Knäet känns bra nu, säger Olsson.

Ängelholms FF har ekonomiska bekymmer. Inför årets säsong gör man ett omtag och sänker såväl budget som ambitionsnivå.

Laget inledde 2022 års säsong starkt och var med i toppen av division 1 under vårsäsongen. Under hösten föll man tillbaka till en mittplacering.

– Jag pluggar på högskolan (civilekonom) och flyttade även till Halmstad med min flickvän (Ida Axeldal) för en tid sedan. Därför kändes det naturligt med Astrio.

– Det är oklarheter med ekonomin och andra grejer i Ängelholm. Det tillsammans med att det blivit lång väg att pendla nu gjorde att jag valde att byta klubb.

Jacob, född 2000, har spelat med flera av Astrios spelare i HBK. Bland annat Philip Comnell, Jacob Borgstrand och Viktor Håkansson (alla tidigare i LFK).

– Jag känner flera spelare i laget och har bara hört gott om klubben. Astrio spelar trevlig fotboll och är en klubb som utvecklas, vill utvecklas och har chans att göra goda resultat.

Olsson har mestadels spelat högerback under de senaste säsongerna. Det var också på den positionen han blev uppflyttad i HBK. Han kan dock även spela mittfältare.

Det var aldrig aktuellt med återkomst i Laholm?

– Jo, lite aktuellt var det. Men närheten till Astrio och helheten här med boende, plugg och fotboll i Halmstad fällde avgörandet, säger Jacob och fortsätter:

– Sedan är LFK nykomlingar i division 2. De kan säkert göra det bra och jag hoppas att det går bra. Men Astrio kvalade till ettan och siktar uppåt.

Satsar du fortfarande på fotbollen?

– Jag satsar fortfarande och vill bli så bra som möjligt. Men samtidigt måste man vara realist. Jag fyller 23 i år och har en civil karriär som jag också satsar på.

Emil Håkansson, född 1997, kom till Ängelholm för spel i division 1 inför säsongen 2022. Nu lämnar han också ÄFF för återkomst i Astrio. Emil har Genevad/Veinge IF som moderklubbb.

Håkansson bor i Halmstad och uppger pendlingen som det främsta skälet till flytten. Utöver den osäkerhet det finns i ÄFF på grund av de ekomiska bekymmerna.

Den kvicka yttern/anfallaren deltog i 21 av 30 matcher för Ängelholm i ettan under den gångna säsongen och noterades för fyra mål. På division 2-nivå är han en dokumenterad målskytt.


GIF/VIF-produkten Emil Håkansson går tillbaka till BK Astrio från Ängelholms FF. Här i division 1-match med ÄFF mot Qviding. Foto: Bildbyrån