SPORT 2022-07-11 KL. 14:45

Olle om HBK-flytten: Inget lätt beslut

Av Johan W Jönsson

Laholms FK:s mittfältslöfte Olle Johansson lämnar moderklubben för spel i Halmstads BK. Trots att Olle bara är 16 år gammal så har han tagit en ordinarie plats i startelvan i division 3. ”Det är ingen av de andra i HBK som har spelat seniorfotboll”, säger Johansson.

Olle om HBK-flytten: Inget lätt beslut
Olle Johansson i matchen mot Halmia som visade sig bli hans sista i LFK-tröjan för den här gången. En fin avslutning då Olle gjorde en bra match och LFK vann med 3-0. Foto: Johan W Jönsson/arkiv

Olle har hela tiden varit långt framme i sin fotbollsutveckling. Han har deltagit i riksläger och har varit i träning både med Malmö FF och IFK Göteborg.

Förra säsongen blev han uppflyttad i LFK:s seniortrupp och under den här säsongen har han varit given i laget som defensiv innermittfältare (”sexa”). Nu lämnar han dock för HBK.

– Det var inget lätt beslut att fatta. Det har gått bra både för mig och laget. Jag trivs bra med båda ledningen runt laget och med lagkamraterna, säger Olle.

LFK leder sin division 3-serie under sommaruppehållet och Olle har bara blivit bättre och bättre under säsongen. Spelförståelsen är hans största styrka.

– I och med att det gått så bra så var det svårt att välja bort LFK. Det är väldigt roligt att spela där men jag tror att det är ännu bättre för min utveckling att spela i HBK.

Vad tycker du själv att du har utvecklat under det här året som ordinarie spelare i LFK?


– I uppspelen har jag blivit bättre på att ta fram spelet och bryta linjer. Defensivt har jag också blivit bättre. Jag vinner fler dueller nu än innan.

Tror du att du har någon fördel i HBK av att du känt på seniorspel?


– Det tror jag absolut. Det är nog ingen annan där som har spelat seniorfotboll. Det är en bra lärdom både fysiskt och spelmässigt.

Varför valde du att ta klivet just nu?


– Jag kände att det var rätt tillfälle att komma in i U17. Inför nästa säsong vet man inte hur det sett ut där. De ville ha in mig nu och då blev det så.

– Det ska bli roligt att träna och spela matcher med spelare i min egen ålder. Alla spelare som är där vill utvecklas. Det är bra tränare och bra träningar.


Olle Johansson har imponerat stort i LFK under säsongen. Här mot Ytterby (förlust 4-1). Foto: Johan W Jönsson/arkiv


Olle har haft en dialog med HBK från och till under flera år. De har så klart varit intresserade av talangens tjänster tidigare. Men då har Malmö FF hägrat för Olle.

– Jag tränade med Malmö innan och då gick det före. Men när jag bara kom in som reserv på skolan i Malmö så valde jag att försöka komma in till HBK istället.

Från årsskiftet har siktet varit inställt på HBK och sedan månadsskiftet februari/mars har Olle varit inne och tränat en dag i veckan med U17-laget.

Under sommaren
jobbar Olle på mejeriavdelningen på Maxi i Mellbystrand. I augusti börjar han på Sannarpsgymnasiet där han ska gå NIU fotboll.

– Träningarna i HBK är anpassade till skolan, så det är smidigt. Det var också något som spelade in när jag gjorde mitt val.

I HBK U16 finns Olles kamrat Vincent Johansson, även han tidigare i LFK. Vincent tränar med U17 och är på väg uppåt. I U17-truppen finns också Måns Andersson från LFK, född 2005.

Huvudtränare i HBK:s U17-lag är Mattias Olofsson från Lilla Tjärby.

Vad har du för målsättning med ditt HBK-äventyr?

– Jag vill försöka ta mig upp i U19 som snabbt som möjligt. Sedan är det ju A-laget efter det. Men jag förstår ju att det kan bli en lång resa dit.

Men du har som mål att kunna leva på fotbollen en dag?

– Ja, absolut!, säger Olle bombsäkert.

Vad behöver du jobba på för att nå dit?


– Allt så klart. Men det jag vill bli bättre på nu är mitt offensiva spel med avslut och dribblingar. HBK spelar 4-4-2, så då får jag spela mer i båda riktningar än vad jag gjort i LFK, avslutar Olle.

LFK kommer inte att ersätta Olle utifrån som det ser ut nu. Det troliga är att Besnik Callaku tar Olles plats defensivt på mittfältet.


Olla Johansson i matchen mot Kongahälla (seger 1-0) tidigare i vår. Foto: Johan W Jönsson/arkiv