SPORT 2021-11-15 KL. 14:04

Oavgjort i betydelselöst prestigederby

Av Johan W Jönsson

Det blev kryss för Laholms FK i säsongens sista hemmamatch. Prestigemötet och Hallandsderbyt mot IS Halmia blev mållöst. “Det är klart att man alltid vill vinna men 0-0 var ett okej resultat och jag är nöjd med prestationen”, säger LFK:s tränare Joseph Wahlund.

Oavgjort i betydelselöst prestigederby
Adam Vernersson hade en bra möjlighet i första halvlek men avslutet gick på egen spelare. Här uppvaktas han av Halmias Kristoffer Thydell och Isak Petersson. Foto: Johan W Jönsson

Mötena mellan Laholm och Halmia är alltid något extra. Den här gången kunde det blivit en match utöver det alldeles vanliga men eftersom att serien redan är avgjord spelade lagen bara för äran.
– När man såg den här matchen framför sig målade man upp en bild kring att det skulle vara en helt avgörande match på slutet. Men så blev det tyvärr inte, säger Joseph.

Hittarp har redan vunnit serien och det är bara en plats upp. Halmia är tvåa i tabellen, LFK är femma. Inför mötet hade Laholm fått tillbaka lagkaptenen Lucas Ragnarsson efter avstängning och målvakten Rasmus Lundgren efter lättare hjärnskakning.
– Det betydde så klart mycket för oss. Lucas och Rasmus är två spelare som alltid presterar på en jämn och hög nivå.


Vincent Johansson (född 2006) var på riksläger på Bosön i somras. Nu fick talangen göra debut i LFK:s A-lag. Foto: Johan W Jönsson


Dessutom gjorde Rasmus Vångendal sin första start i division 3. På bänken fanns även Vincent Johansson (född 2006) som tränat med A-truppen under ett par veckor.
LFK inledde matchen piggt och var bra med från start. Halmia kunde dock ta över lite efter hand då de överbelastade på kanterna genom att trycka ut sina innermittfältare.
– Det tog ett tag innan vi löste det men efter knappa halvtimmen spelad fick vi rätt på det, säger Wahlund.

Halmia hade matchens första stora chans när Knäredsbördige Isak Petersson rann igenom på djupet. Störd av LFK:s mittback Stefan Radovanovic så chippade han dock bollen utanför.

Adam Vernersson hade ett avslut som troligtvis gått i mål om det inte fastnat på lagkamraten Hasanen Nazar. Det var LFK:s bästa möjlighet i den inledande akten.

LFK avslutade halvleken bra och Albin Branting kom loss på sin högerkant men det blev aldrig riktigt farligt trots ett par inspel.
– Vi spelade med lägre risk och chansade inte lika mycket som vi gjort i tidigare matcher. Det märktes i antalet bolltapp, som var färre.

– Mötena med Halmia är ändå viktiga för hela Laholm och det syntes på inställningen och i att duellspelet var bättre än vad den varit på slutet, säger Wahlund.

I andra halvlek blev det kyligt och mörkt vid Glänninge Parks slitna konstgräsmatta. Intensiteten, spelkvalitén och underhållningsvärdet sjönk.

Halmia fick allt mer boll men LFK försvarade sig bra. Adam Johansson höll Jonatan Eriksson i Halmia kort och Rasmus Lundgren lurade Isak Petersson att visa luckan och täppa till vid förstastolpen.

Rasmus Vångendal hade LFK:s bästa möjlighet men hans skarv mot mål gick tätt utanför målvaktens vänsterstolpe. I övrigt skapades mest halvchanser och det mållösa resultatet kändes logiskt.
– Det var skönt att inte förlora men självklart vill man alltid vinna. Jag är inte nöjd med en poäng men det var ok. Prestationen är jag nöjd med. Flera spelare höjde sig.

Högst betyg efter matchen kvitterade backlinjen ut. Även det centrala mittfältet med Adam Vernersson i spetsen var bra. Vincent Johansson gjorde debut med halvtimmen kvar att spela och skötte sig med den äran.

Överlag har LFK en mycket ung trupp. 12 och 17 spelare i matchtruppen var födda på 2000-talet. Totalt är 17 av 23 spelare i A-truppen födda år 2000 eller senare.
– Rakt igenom var det en trevlig match med god stämning. Det fanns liksom ingen anledning att göra sig ovän med någon, som det ibland kan göra i derbyn, skrattar Joseph.

I säsongsavslutningen mot Gislaved är troligtvis Rasmus Liedman tillbaka i truppen. Kanske även Otto Nilsson. Han ska testa sin fot i träning i veckan.
– Hela truppen ska med på matchen oavsett om man ska spela eller inte och sedan blir det avslutningsfest på kvällen, avslutar Joseph Wahlund.