SPORT 2022-09-21 KL. 11:21

Ny seger för ”supermotionären” i Rävarundan

Av Johan W Jönsson

Rävarundan i Hishult har blivit en tradition. Det går att springa loppet för nöjes skull och som ren motion. Men man kan också pressa sig till det yttersta och springa alla de nio varven under en viss tid. Det klarade 17 löpare. Vann gjorde Mattias Nätterqvist, för tredje året i rad.

Ny seger för ”supermotionären” i Rävarundan
17 löpare startade det sista varvet på Rävarundan i Hishult. Då hade de varit igång i åtta timmar redan. 73 deltagare hade då givit upp. Foto: Rävarundan

I år var det fjärde gången som Rävarundan arrangerades i Hishult. Det är olika rundor varje år men start och mål är vid Hishults Idrottsplats.

Årets bana var tuffare än tidigare. Det är en form av traillopp med cirka 70 höjdmeter per varv. Rundan är 6,7 kilometer lång och man har en timme på sig att komma runt.

För att fullfölja Rävarundan ska nio varv klaras av under rätt tid. De, dam och herre, som springer det avslutande varvet på snabbast tid vinner guld.

Totalt deltog 170 personer i Rävarundan. 90 löpare startade själva rundan och 70 i barnloppet. Dessutom sprang tolv löpare det nya ungdomsloppet.

Rävarundan startar klockan nio på morgonen. Det sista varvet springs klockan 17. Det är alltså ett kraftprov utan dess like om man ska fullfölja.


Mattias Nätterqvist pustar ut efter målgång. Han vann Rävarundan för tredje gången i rad. Foto: Rävarundan


I fjol var det 20 löpare som klarade alla nio varven. I år var det 17. Snabbast var precis som 2020 och 2021 hemmasonen Mattias Nätterqvist. Han sprang det avslutande varvet på 32,01.

Tvåan Robert Svensson (32,20) och trean Arvid Johansson (32,31) pressade ”Nättan” länge på det avslutande varvet men fick ge sig på slutet.

Snabbaste kvinna var Anja Meldegren på 44,34. Tvåa i damloppet blev Josefin Franzén (46,56) och trea Klara Nilsson Junefalk (55,42).

Dan Davidsson, som arrangerar Rävarundan ihop med Magnus Brunbäck, klarade också alla de nio varven och sprang det sista på 44,52.

Arrangörerna lovar att Rävarundan kommer tillbaka för femte gången 2023. Då med en liknande tuff bana på nya stigar, backar och annat mjukt underlag.


Damsegraren Josefin Franzén defilerar i mål efter nära nio timmars löpning. Foto: Rävarundan