SPORT 2024-01-29 KL. 13:33

Ny klar försäsongsseger för LFK

Av Johan W Jönsson

Laholms FK vann även försäsongens andra träningsmatch med klara 3-0. Nu mot division 3-laget IS Halmia. Tre olika målskyttar och nu har samtliga offensiva pjäser som spelat presenterat sig.
– Alla spelare som är hemma har fått speltid och är igång. Det är det viktigaste med de två första matcherna, säger tränare Joseph Wahlund.

Ny klar försäsongsseger för LFK
Gjenis Zeqiri gjorde 2-0 till LFK mot IS Halmia. Laholm vann till slut med 3-0. Foto: Johan W Jönsson/arkiv

3-0 mot division 2-laget Kristianstad följdes upp med samma siffror mot Halmia. Sex spelare som inte var med i den första matchen fick nu chansen och runt paus gjordes fem byten.

Halmia inledde piggast och hade matchens första chans då det nöps till efter flipperspel runt LFK:s straffområde. Max Johnsson, som var tillbaka mellan stolparna klarade dock.

– Halmia var väldigt på i början men efter tio minuter får vi ganska bra kontroll och efter deras första läge har de inget som är direkt superfarligt på hela matchen, säger Wahlund.

Efter starten då hemmalaget hade mest boll tog sig LFK in i matchen och hittade fria spelare som kom rättvända i rätt ytor. 1-0-målet kom efter kvarten spelad genom Jakob Larsson.

Zemri Callaku hittade Gjenis Zeqiri på djupet. Han slog sin gubbe och hittade in med bollen i boxen där Larsson dök upp och satte dit den. Jakob kom från Snöstorp Nyhem vintern 2022.

– I boxen är Jakob jättebra. Han står rätt och kommer till målchanser. Vi jobbar med spelet innan det. Att han ska fatta rätt beslut och han har tagit stora kliv där, säger Joseph.

LFK skapade chanser att göra fler mål. 2-0 dröjde dock till fem minuter innan paus då Filip Larsson hittade Jakob Larsson som i sin tur bjöd igen till Gjenis Zeqiri.

– Bra inlägg av Jakob till Gjenis som blev fri i straffområdet och satte dit den på ett tillslag. Ett bra anfall där vi hade bollen i cirka en halv minut. Vi var nära att hitta Gjenis flera gånger.

Halmia spelade med inverterade ytterbackar som gick in som innermittfältare. I pausen pratade LFK om att låsa uppspelen och få spelet på utsidan. Men överlag gjorde LFK en stabil halvlek.

Jakob Larsson och Elis Wijk gjorde ett varsitt mål mot Halmia. De flankerar Max Johnsson som höll nollan. Foto: LFK

I och runt pausen gjorde LFK fem byten. Det påverkade dock inte matchbilden nämnvärt. Laholm har flera jämna spelare i en bred trupp där många är med och konkurrerar om en startplats.

– Vi gör en likvärdig insats i andra. En stabil halvlek som vi kontrollerar på ett bra sätt. Trean dröjde lite men man hade på känn att det skulle komma, säger LFK-tränaren.

Ett fint anfall avslutades med att Filip Larsson spelade fram Besnik Callaku, vars skott blockades. Han vann dock tillbaka bollen och spelade ram en fri Elis Wijk, som fick göra sitt första mål.

– Nu är alla offensiva spelare igång med målskyttet, så det är positivt! Halmia hade något skott utifrån men Max hade bra koll. Totalt sett en väl genomförd match.

Albin Pettersson, ny mittback från Lilla Tjärby, spelade 90 minuter och kvitterade ut beröm efter matchen. LFK vann mittfältskampen i båda halvlekarna och där dominerade Zemri Callaku.

Adam Vernersson kommer snart hem efter resa till solen. Adam Johansson är borta till mitten av april och Ludvig Larsson till påsk. Båda de sistnämnda säsongsarbetar i fjällen.

I kommande match blir det tävling då LFK möter seriekollegan BK Astrio på bortaplan i ett DM-möte. Då måste Wahlund plocka ut 16 spelare av de 23 som spelat hittills.

– Det blir en spännande match. Det blir lite huvudbry att ta ut laget men de som inte spelar mot Astrio spelar mot Ängelholm veckan efter. Det är fortfarande tidigt och det här är långsiktigt.

LFK:s lag mot IS Halmia (4-3-3):

Max Johnsson -

Filip Larsson, Albin Pettersson, Jonatan Falk, Arber Nikiqi -

Besnik Callaku, Zemri Callaku, Simon Palmkvist -

Jakob Larsson, Gjenis Zeqiri, Oscar Murro

Avbytare: Herman Johansson, Filip Dahlström, Harry Nilsson, Laurent Qitaku, Elis Wijk