SPORT 2022-06-08 KL. 17:44

Nationaldagscup lockade många

Av Johan W Jönsson

Lilla Tjärby IK lade ner sin loppis och var tvungna att hitta en annan inkomstkälla. Lösningen blev att arrangera en cup på Nationaldagen - Nationaldagscupen. ”Vi trodde att vi skulle mjukstarta med några lag men det var över 60 lag som anmälde sig. Fantastiskt!”, säger cupgeneralen Miki Matic.

Nationaldagscup lockade många
Laholms FK firar mål i Nationaldagscupen. Foto: Johan W Jönsson

Det blev knappast något läroår för LTIK. En fotbollscup på nationaldagen var en god idé, tyckte många. Föreningarna anmälde sig. Alltifrån Markaryd i öster till Varberg i norr.

– Det blev fullt och vi har nog inte möjlighet att kunna växa så mycket mer. Det var spel på 15 planer under hela dagen, säger Miki Matic.

Cupen vände sig till de yngre spelarna och det spelades matcher på såväl tremanna-, femanna- som sjumannaplaner. Alla lag var garanterade minst tre matcher.

– Tyvärr var det tre lag som inte dök upp. Det drabbar oss som arrangör men framförallt så är det synd om de andra lagen som skulle mött dem. Vi fick ju in anmälningsavgiften ändå, säger Miki.

Efter cupen fick samtliga spelare medalj och fika. I kiosken gick godis och dricka som smör i solsken och de olika grillstationerna gick varma.

– Hamburgarna tog slut så vi fick åka och köpa fler. Det blev en riktig folkfest med säkert ett par tusen personer på idrottsplatsen. Det har nog aldrig varit så mycket folk i Lilla Tjärby.

De småfotbollsspelarna kämpade med gott humör på de olika planerna. De yngsta spelade med sarg och det var full fart från start- till slutsignal.

Parkeringsplatserna runt idrottsplatsen tog slut och ett par timmar in på dagen fick de som ville besöka Lilla Tjärby IP parkera på en gröning på andra sidan byn.

– Det var väl någon sur min för att de fick gå en bit men vi har de ytor vi har. Det förbyttes snabbt till leenden när de kom till IP och fick ta del av stämningen, säger Miki.

– I övrigt var det idel lovord och bara glada miner samt positiv feedback. Vi hade aldrig kunnat genomföra cupen om inte våra äldre spelare och andra ideella krafter ställt upp så fint.

I och med att cupen blev så uppskattad siktar Lilla Tjärby IK på en ny Nationaldagscup 2023 och under många år fram över.

– Det här kan bli klubbens största inkomstkälla i år framöver. Det är dessutom betydligt roligare än en loppis. En nationaldagscup var uppenbarligen ingen dålig idé alls, avslutar Miki Matic.


Knäreds IK må inte ha något seniorlag men vid Nationaldagscupen deltog klubben med flera lag från sin ungdomssektion. Foto: Johan W JönssonHasslövs IS har precis gjort mål och spelarna klappar om varandra. Foto: Johan W Jönsson