SPORT 2022-07-24 KL. 08:02

Mesta mästarna möts i cupfinalen

Av Johan W Jönsson

För första gången spelas finalen i Allianscupen på sommaren. Matcherna i gruppspelet fungerar som försäsongsmatcher. Trots att det är en cup ses de som träningsmatcher. Men en final är en final. ”Vi testar på sommaren i år och ser hur det blir. Vi hoppas på mycket publik”, säger Alliansens ordförande Peter Walldén.

Mesta mästarna möts i cupfinalen
Fabian Dahströms Lilla Tjärby IK och tvillingbrodern Filip Dahlströms Laholms FK möts i Allianscupfinalen. Pappa Josip Tukaric dömde gruppspelsmatchen (seger för LTIK 4-3). Om han ingår i domartrion i finalen är oklart. Foto: Johan W Jönsson/arkiv

Allianscupen har funnits sedan 2013. Den ska inte ses som en ersättare till anrika LT-cupen som gick i graven efter många år 2005.

Det var Södra Hallands Småklubbsallians som startade cupen för att de lokala lagen skulle få träningsmatcher med lite nerv i. Laholms Sparbank sponsrar cupen.

Det är fria byten och antal spelare i truppen. Vill lagen använda sig av provspelare i matcherna är det helt okej. Från början spelades matcherna 3x30 så att lagen skulle få en extra paus.

– Det var en idé vi hade för att lagen skulle kunna prata ihop sig en extra gång. Nu spelas de flesta matcherna 2x45. Men är båda lagen överens är det helt okej med 3x30, säger Walldén.

Gruppspelsmatcherna spelas tidigt på försäsongen då de inte ska krocka med DM-matcherna. På grund av bristande intresse och allt färre damlag i kommunen finns inte damcupen kvar.

– Från början spelade vi om en pokal både på herr- och damsidan. Men det gick inte länge. Nu har vi ju bara tre damlag kvar i kommunen, säger Walldén.

I år deltog sex lag i cupen. Ettan och tvåan i gruppen vara garanterad en finalplats. Lilla Tjärby IK vann gruppen på full pott före Laholms FK B som endast föll mot just LTIK (4-3).

Därmed blir det de mesta mästarna som möts i finalen. LTIK vann cupens första upplaga 2013 och har sedan vunnit även 2018 och 2020.

LFK har vunnit 2016 (med A-laget), 2017 (med B-laget) och 2019 med (B-laget). De enda två klubbar som vunnit cupen utöver LTIK och LFK är Våxtorps BoIS och Kornhult/Hishult FF.


Lilla Tjärby IK är regerande mästare i Allianscupen efter titeln 2020 (cupen ställdes in i fjol). Lagkapten Oskar Hemhagen tog emot bucklan av Alliansens ordförande Peter Walldén. Foto: Johan W Jönsson/arkiv


LFK kommer med ett starkt lag till cupfinalen. Tränare Joseph Wahlund berättar att inga spelare från U-laget kommer att deltaga. Det blir uteslutande A-truppsspelare.

– Vi har DM-semi mot Falkenberg tisdagen efter finalen. Vi kommer i princip att spela med spelare 12-22 i Allianscupen. Sedan fyller vi på med med givna spelare på bänken, säger Wahlund.

– Jag hoppas att Lilla Tjärby tar matchen på allvar och kommer med det bästa de har. Vi ska ju visa att våra spelare 12-20 är bättre än division 5, fortsätter LFK-tränaren.

Men i gruppspelet blev det förlust.

– Ja, frånsett de spelare som kom från oss till LTIK inför säsongen så har Lilla Tjärby spelare med många seniormatcher och det är en viktig del för att vinna matcher.

– Taktiskt, tekniskt och konditionsmässigt ska vi vara före men det är inte alltid det som avgör fotbollsmatcher. Nu är det final och då vill vi så klart vinna, avslutar Wahlund.

LTIK leder division 5. Mittbacken Otto Björnsson har lämnat för spel i Älmhults IF i division 3 under sommaren och kommer inte spela finalen. Tränare Mats Johansson:

– Vi kommer komma med en stor trupp. Det är en final, absolut. Men förberedelsen inför serien är det viktigaste. Vi vill självklart vinna men vi kommer inte offra allt för att göra det, säger han.

– Vi kommer ställa ett hyfsat lag på benen. I gruppspelet spelade vi med två helt olika elvor i respektive halvlek mot LFK. Det kommer vi inte göra nu, fortsätter Johansson.

– Det är ju ändå en final och lite bäst i kommunen, avslutar LTIK-tränaren.

Matchen spelas på Glänninge Park lördagen den 30 juli klockan 14:00.


Fakta:

Allianscupfinalen:

Laholms FK-Lilla Tjärby IK

När? Lördag 30/7 klockan 14:00

Var? På Glänninge Park A

Fritt inträde, kiosken är öppen


Vinnarna i Allianscupen:

2013: Lilla Tjärby IK

2014: Våxtorps BoIS

2015: Kornhult/Hishult FF

2016: Laholms FK

2017: Laholms FK U

2018: Lilla Tjärby IK

2019: Laholms FK U

2020: Lilla Tjärby IK

2021: Cupen ställdes in på grund av Covid-19