SPORT 2024-01-16 KL. 06:02

Med världsmästaren i spel tog BoIS poäng

Av Johan W Jönsson

Henrik Vendelbo är regerande världsmästare i herrsingel 50. Nu har han gjort sina första matcher för Våxtorps BoIS i division 3. Då kom också lagets första poäng för säsongen. Klar seger mot Halmstad och kryss mot serieledande Falkenberg.
– De här matcherna är inte mycket sämre än dem i tvåan, säger Vendelbo.

Med världsmästaren i spel tog BoIS poäng
Ulf Jönsson, Michaela Karlsson, Emma och Henrik Vendelbo bärgade säsongens första poäng för Våxtorps BoIS. Foto: Johan W Jönsson

Han är tidigare dansk landslagsman och har de senaste säsongerna spelat med Malmö i division 2. Där har han inte tappat en enda match. Ett fint tillskott för Våxtorp således.

BoIS är i desperat behov av poäng. Inför sammandraget låg man på sista plats med noll poäng. Nu ställde Våxtorp upp med Henrik och Emma Vendelbo, Ulf Jönsson och Michaela Karlsson.

Det blev enkel vinst mot Halmstad D med 8-1, även om HBTK stretade emot väl, inte minst i dubblarna. Ulf Jönsson tappade en singel. Resten av matcherna vann VBoIS.

– Ganska bekväm seger efter en riktig laginsats. Skönt med säsongens första två poäng inspelade, konstaterar sportchef Jan-Erik Eriksson.

Klara serieledarna Falkenberg B som var utan poängtapp stod på tur. Det blev en rysare och högklassiga matcher rakt igenom. Henrik Vendelbo förlorade faktiskt första singeln.

Han ledde med 2-1 i set mot Johan Karlsson och hade 10-8 i fjärde. Men falkenbergaren vände och vann med 3-2 efter 11-8 i skilje. Kanske seriens bästa match så här långt.

Vendelbo tog dock revansch efter sin första förlust i Sverige på två år och vann två singlar samt dubbeln ihop med Ulf Jönsson. Det blev dock vinst först i skilje, 17-15, mot Henrik Bülow.

I det läget stod det 5-6 och Michaela Karlsson kvitterade till 6-6 genom att slå tidigare Schweizproffset Henrik Elofsson med 3-2 i set. Två matcher återstod.

Emma Vendelbo var chanslös mot Johan Karlsson och föll med 3-0 i set. Ulf Jönsson räddade dock en poäng då han slog Filip Borgryd bekvämt i raka set.

– Grymt bra gjort av hela laget! Henrik blev verkligen det lyft vi förväntat oss. Michaela (Karlsson) var dessutom otroligt bra mot Falkenberg, säger Eriksson.

– Det var rättvist med kryss men väldigt nära vinst. Med rätt inställning är ingenting omöjligt. Vi njuter av tre poäng och laddar för nästa sammandrag.

– Det var fint att kunna hjälpa Våxtorp och kul att spela tillsammans med min dotter (Emma). Det har jag aldrig gjort tidigare. Det är inte så ofta jag kan se alla hennes matcher, säger Vendelbo.

– Matcherna som vi spelat nu är inte mycket sämre än dem i tvåan. Så jag tycker att det är bra. Kan jag bidra med något så gör jag gärna det. Malmö klarar sig utan mig, fortsätter han.

Laholm blev utan poäng denna gång. Mot Falkenberg blev det klar förlust med 8-2. Malcolm From och Stefan Svenson vann en varsin singelmatch i övrigt blev det nederlag.

Mot Halmstad blev det jämnt men LBTKS hade inte marginalerna på sin sida och föll med 8-5. From och Svensson fortsatte att spela bra och vann singelmatcher.

– Malcolm vann alla sina matcher inklusive dubbeln. Riktigt starkt! Jag fick hoppa in istället för en hängig Janne (Isaksson) i sista matchen, säger lagledare Mats Kjellberg.

– Tyvärr fortsatte jag med min dåliga ovana att förlora jämna 5-setsmatcher. Hade vi fått den vinsten hade vi troligen kunnat få med oss 7-7, forsätter han självkritiskt.

Laholm är fyra i tabellen Våxtorp är fortsatt sist men har bara en och två poäng upp till Rekord C och Lund B2 ovanför. Nästa sammandrag spelas i Helsingborg den 3 februari.

Malcolm From och Janne Isaksson i Laholms BTK Serve i matchen mot Falkenberg. Foto: Johan W Jönsson