-
SPORT 2022-10-03 KL. 13:16

Mäktig vändning av LFK i epilogen

Av Johan W Jönsson

Seriesegrande Laholms FK låg under med 3-0 mot bottenlaget Ytterby i den avslutande seriematchen. Efter en rejäl uppryckning lyckades dock Laholm vända och vinna med 5-4. ”Efter så många år tillsammans ville jag inte att det skulle sluta med en genant förlust. Det sa jag till killarna och det blev en mäktig vändning”, säger avgående tränaren Joseph Wahlund.

Mäktig vändning av LFK i epilogen
Hasanen Nazar, Ludvig Larsson och Rasmus Vångendal firar. LFK besegrade Ytterby med 5-4 efter underläge 3-0. Foto: Halmstadsport/arkiv

Laholm hade ingenting utöver äran att spela för i den avslutande matchen mot Ytterby. Seriesegern säkrades i förra omgången. Ytterby riskerade dock att åka ur.

– De behövde vinna med åtta bollar och i början försökte de så klart gå för det. När de fick 3-0 så fanns säkert ett litet hopp, säger Wahlund.

Han hade gjort en rad ändringar i startelvan. Adam Johansson, Besnik Callaku och Edmond Tasimder var avstängda. Dessutom hade Herman Johansson drabbats av hjärnskakning.

– Det var ändå helt rätt läge att ge lite andra killar chansen att spela. Att vi låg under med 3-0 berodde inte på att vi saknade spelare. Det var lite av en inställningsfråga.

LFK hade avspark och slarvade omedelbart bort bollen. Det satte tonen i första halvlek. Efter halvtimmen spelad ledde Ytterby med 3-0.

– Jag var missnöjd efter 20 sekunder. Ytterby skapade en målchans direkt och kunde gjort fem mål i första halvlek. De spelade rakt och och satte mycket bollar i djupet.

När LFK då inte föll av när man inte hade press på bollhållaren så fick bortalaget problem mot löpvilliga offensiva ytterbyspelare.

LFK hade också möjligheter men bollen fastnade ofta i sista stund och chanserna rann ut i sanden. Innan paus fick gästerna ändå in en viktig reducering.

– ”Hasse” (Hasanen Nazar) och Teo (Svensson) hade ett bra kombinationsspel och Lirak (Cakolli) satte dit bollen framspelad av Hasse. Lite av ett gratismål, säger Wahlund.

Målet gav LFK hopp i halvtid. Utöver tre byten höll tränare Wahlund också en form av brandtal i omklädningsrummet under pausvilan.

– Vi har kämpat så många år tillsammans. Det fick inte ta slut med en så dålig insats. Jag sa att killarna skulle ge det chansen i andra så att vi inte skulle behöva åka hem besvikna.


Simon Palmkvist gjorde ett av LFK:s mål mot Ytterby. Foto: Halmstadsport/arkiv


Unge Ali Arabzada kom in som mittback medan Viggo Dahl istället klev upp på mitten. Dessutom kom etablerade Nils Hedström och Adam Vernersson in i spel.

– Det gav dubbel effekt. Ali kom in och gjorde det jättebra bredvid Stefan (Radovanovic) och vi fick in Viggos bolltrygghet och lugn på mitten.

Med bytena tog LFK sig fram bättre lagdel och för lagdel och bortalaget tog omedelbart över matchen i andra halvlek.

– Vi skapade mer på några minuter efter paus än vad vi gjort på hela andra halvlek. Förändringarna föll väl ut och efter en kvart var vi ikapp.

Hasanen Nazar tunnlade fram bollen till Teo Svensson till 2-3 och Adam Vernersson hittade Simon Palmkvist snett inåt bakåt till 3-3.

I mitten av halvleken blev det lite böljande spel. LFK hade chanser att ta ledningen men åkte istället på en omställning och släppte in 4-3.

– Det var en märklig match. Det blev lite Hawaii där ett tag och inte så mycket mittfältsspel. Vi åker på en klassisk kontring och de återtar ledningen.

Wahlund satte in Rasmus Vångendal och Ludvig Pålsson i spel och bara minuten efter bytet kvitterade LFK till 4-4 med kvarten kvar att spela.

Hasanen Nazar blev fälld i straffområdet och tog själv hand om bollen. Målvakten chansade och Hasse chippade kulan mitt i mål.

– En riktig Panenka-straff. Har man självförtroende så har man, skrattar Wahlund.

I minut 85 fick Ytterby en billig straff. Kanske skipades rättvisa när bollen slogs utanför den stolpe Rasmus Lundgren i LFK-målet inte chansade åt.

– Vi ville ju vinna matchen och fortsatte så klart. På matchens sista spark gör vi 5-4. Det blev en riktigt skön vinst och det var bra tryck i segersången efteråt.

Lagkapten Lucas Ragnarsson drev upp bollen och satte ut bollen till Vångendal som placerade kulan i nät.

– ”Ragge” var jättebra på mitten, Ali var i princip felfri som mittback och även Hasse gjorde det bra som central anfallare, berömmer Wahlund.

En match med LFK återstår innan tränaren lämnar för att lägga all fotbollskraft åt HBK. Det är kvalmatchen till Svenska cupen mot Lilla Träslöv.


Lucas Ragnarsson var stark på mitten mot Ytterby. Foto: Halmstadsport/arkiv