Klik venligst
SPORT 2024-05-31 KL. 19:10

Många ville vara med i trevligaste tävlingen

Av Johan W Jönsson

Laholms IF Friidrott har traditionsenligt anordnat Laholmskampen. Tävlingen har genomförts varje år sedan 2003 med undantag för pandemiåret 2020. Alla de yngsta deltagarna får kliva upp på pallen och ta emot medalj.

Många ville vara med i trevligaste tävlingen
Laholmskampen är en klassisk tävling i Laholms IF Friidrotts regi. Foto: LIF

I år kördes samma format på upplägget som gjorts sedan 2022. En kast- och hopptävling för ungdomar från 13 år och uppåt. Där erbjuds kula, diskus, spjut, tresteg, längd och höjd.

För barn under 13 år så finns det klara direktiv på hur tävlingen ska läggas upp. Mångkamp (löpning, kula och längd) stod på schemat. Inga resultat annonseras och inga rangordningar görs.

– Tävlingen får inte heller pågå mer än tre timmar för de yngsta. För att de ska känna att även de får känna på prispallen så ordnar vi en medaljutdelning, säger Malin Bengtsson i LIF.

De aktivas namn ropas upp och så får de gå upp på prispallen och ta emot en deltagarmedalj samt ett diplom där resultaten står. Medaljceremonin är uppskattad bland de små.

– I år slog vi rekord i antal deltagare sedan pandemin, vilket vi är mycket glada för. Förra året var det 75 aktiva och i år 98 anmälda. Många kom från IFK Halmstad. Kul!, tycker Malin.

Det var också deltagare från Huskvarna, Lomma, Varberg, Ystad, Falkenberg, Höganäs och Hässleholm. Grannklubbarna i söder lyser dock med sin frånvaro.

– Det är synd att vi inte kan locka hit de närmaste klubbarna i söder, Båstad och Ängelholm. Det får vi jobba på till nästa år då Laholmskampen kommer tillbaka, säger Malin.

Längdhopp är en av grenarna på Laholmskampen. Foto: LIF

Tävlingen har ett gott rykte om sig att vara trevlig och välarrangerad. Malin berättar att de inte siktar inte på att bli den största tävlingen utan på att vara den trevligaste.

– Vårt mål är inte att slå rekord utan att ge barnen en fin och bra upplevelse för att locka till mer tävlande i framtiden. Det är en utmärkt första tävling för de yngsta, säger hon.

– Men vi har en fin arena och duktiga funktionärer och aktiva som gör att även den äldre kan få en bra upptaktstävling. De mer erfarna kan se oss som uppvärmning inför större tävlingar.

Laholms IF Friidrott har idag 82 registrerade aktiva. De flesta grupperna är välfyllda, även om det varierar en del. Det finns aktiva från 7 till 20 år i föreningen.

– Vi har lyckats locka ett stort antal av våra lite äldre aktiva att utbilda sig till ungdomsledare via SISU och även till tränare via Västsvenska friidrottsförbundet, säger Malin.

– Med dessa ungdomar som bas och med stöd av föräldratränare så har vi väldigt bra tränare i klubben, vilket är väldigt glädjande, avslutar Bengtsson.

På nationaldagen har Laholms IF Friidrott prova på-aktiviter i Stadsparken. Då hälsas alla som vill välkomna att testa. Den som önskar börjar träna friidrott hänvisas till föreningens hemsida.

Glada friidrottare på pallen. Foto: LIF

Säg "Cheese!". Funktionärer under Laholmskampen. Foto: LIF