Klik venligst
SPORT 2022-11-28 KL. 19:10

LTIK mästare i Vintercupen

Av Johan W Jönsson

Lilla Tjärby IK vann Vintercupen 2022. I finalen besegrades Ysby BK med 2-0. Det var första gången LTIK slutade etta cupen som har anor från 1980-talet. ”Kul! Det var som vanligt en trevlig cup med adrenalinkick i varje match”, säger LTIK:s tränare Mats Johansson.

LTIK mästare i Vintercupen
Lilla Tjärby IK vann Vintercupen 2022 efter finalseger mot Ysby BK. Foto: Johan W Jönsson

Vintercupen arrangeras av Skogaby BK med Håkan ”Cralle” Pålsson i spetsen. I år var första gången sedan 2019 som cupen spelades.

Arrangörsklubben SBK vann den första gruppen på bättre målskillnad än Ysby. Även Laholms FK:s U-lag och HGH blå avancerade till slutspel.

YBK hade ett starkt lag med bland annat bröderna Rasmus och Oscar Liedman samt Otto Nilsson på plan. SBK överraskade med liraren Fidan Thaqi som dominant.

I den andra gruppen avancerade LTIK, med fyra raka segrar, tillsammans med Walldia, Hasslöv och HGH röd fram till kvartsfinal.

– Första matchen var lite trevande från vår sida men sedan växte vi in i det. Vi var snäppet bättre än de andra lagen även i de matcherna som blev lite tajtare, säger Johansson.

I kvartsfinalen fick LTIK kämpa. Det blev seger först efter förlängning mot HGH blå. LTIK vann till slut med 2-1 efter ganska snabbt avgörande i sudden.

– Vi skapar ett gäng chanser och släpper bara till någon bakåt. I och med att vi inte gjorde mål på våra möjligheter så blev det spännande där, säger Johansson.

Till semifinal gick även Ysby som slog Hasslöv med 1-0, Skogaby som slog HGH röd med 3-1 och LFK U som något överraskande besegrade Walldia med 3-1.

I den första semifinalen mellan SBK och YBK blev det förlängning sedan det blivit mållöst efter ordinarie tid. Där drog Ysby det längsta strået.


Malte Johansson, Patrik Landström och Albin Pettersson firar mål. Foto: Halmstadsport


I den andra semin slog LTIK LFK U med 4-1. Laholm kvitterade till 1-1 genom duktige Ali Arabzada men LTIK kunde gå ifrån på slutet.

Ungdomarna i LFK fick med sig en bronspeng hem från Vintercupen sedan de besegrat arrangörsklubben med 2-1 i matchen om tredjepris.

Det var inte oväntat att finalen stod mellan Ysby och Lilla Tjärby. Det var de två lag som spelat bäst under gruppspelet.

LTIK vann en ganska jämn match med 2-0 efter mål av Patrik Landström och Albin Johansson. Cupens främsta målskytt blev LTIK:s Victor Johansson med åtta mål.

– Det var vi och Ysby som stack ut lite och vi möttes också i finalen. Vi vann väl ändå relativt komfortabelt till slut, säger Mats.

– Vi spelade ganska bra futsal emellanåt. Som lag var vi lite som en maskin som malde på. Vi var tyngre än de andra lagen.

Är det en fördel att vara tyngre inomhus?


– Jag tyckte att vi hade lite fördel av att ha några extra kilon i närkampssituationerna. Sedan har vi så klart ganska bra fötter på våra killar också.

– Nu hade vi kanske inte de allra bästa fötterna med i Oskar (Hemhagen) och Simon (Vedin). Men vi hade ett jämnt och stabilt lag där alla bidrog.

Var det någon som stack ut?

– Victor gör ju åtta mål men hela laget var jämnbra. Sedan var det kul att Malte (Johansson) klev fram och gjorde fyra mål. Han kan få ett lite extra omnämnande, avslutar Mats Johansson.

LTIK:s guldlag: Edvin Mattsson (målvakt), Albin Johansson, Albin Pettersson, Adam Johansson, Felix Pettersson, Jesper Wennström, Patrik Landström, Erik Hansson, Malte Johansson, Victor Johansson. Mats Johansson och Tobias Svensson (tränare).


Victor Johansson i LTIK vann Vintercupens skytteliga med åtta mål. Foto: Halmstadsport