Klik venligst
SPORT 2024-07-09 KL. 12:54

LFK:s målvakt lämnar för division 1

Av Johan W Jönsson

Max Johnssons målvaktsspel har givit eko på högre nivå. Laholms FK-keepern värvas av Tvååkers IF under sommaruppehållet för att slåss om en plats mellan stolparna i ettan.
– En kul utmaning och en chans man kanske inte får igen, säger Johnsson.

LFK:s målvakt lämnar för division 1
Efter en stark vår lämnar LFK:s målvakt Max Johnsson för spel i division 1 med Tvååker. Hans största styrkor är spelet med fötterna och att läsa spelet (nypa frilägen). Foto: Halmstadsport/arkiv

När Albin Svensson och Tvååkers IF valde att gå skilda vägar behövde division 1-klubben en ny målvakt. Då hörde man sig för hos LFK kring Max Johnsson.

Laholms tränare Joseph Wahlund:

– Det var väl lite aktuellt redan inför Västra Frölunda men jag ville att Max skulle fullfölja vårsäsongen hos oss. Att han får den här möjligheten är inte så konstigt då han gjort det bra.

– När Tvååker hörde av sig pratade jag med Max och förklarade att jag inte ville att han skulle lämna, men att vi inte stoppar någon som vill uppåt, fortsätter Wahlund.

22-årige Max Johnsson kom till LFK inför säsongen 2022. Han hade då faktiskt haft ett års uppehåll från fotboll sedan han fallit för åldersstrecket i Halmstads BK:s U19-lag.

Första säsongen i LFK delade han målvaktssysslan med Rasmus Lundgren. Året efter gick den sistnämnde till just Tvååker, där han stod över hälften av matcherna i fjol.

– Nu när Rasmus kom tillbaka så har jag bara stått ungefär hälften av matcherna och det är klart att man alltid vill stå mer. Men det är ingen lätt situation då Rasmus är en grym målvakt.

Var det ett svårt beslut att lämna LFK?

– När jag pratat med tränaren i Tvååker kändes det bra. Jag får komma in och konkurrera på lika villkor om platsen som förstamålvakt. Sedan har ”Melle” alltid pratat gott om Tvååker.

Melle är Melvin Sjöland, fostrad i Lilla Tjärby IK och Laholms FK, som kom till Tvååker från HBK inför den här säsongen. Han är en av Max bästa kamrater och de kommer samåka.

– Melle har en Tvååker-bil som går från Halmstad. Att jag kan åka med där gör så klart allt betydligt smidigare. Dessutom är det positivt att känna någon i laget sedan tidigare.

Att Max inte varit given etta i LFK är en faktor som gjorde beslutet lättare att fatta, berättar Max. Eftersom att Rasmus Lundgren finns i Laholm känner han också att laget är i goda händer.

Som det ser ut nu kommer LFK inte att ta in någon extern ersättare för Max. Istället lär Amadeus Bäckman, född 2006, flyttas upp permanent. Han har redan stått de flesta B-lagsmatcherna.

Wahlund igen:

– Amadeus var med och kände på det redan i fjol och har lite rutin. Han har gjort det bra. Jocke Wulff gör ett jättebra jobb med våra målvakter. Att Tvååker vill ha Max är ett kvitto på det.

Max moderklubb är Ränneslövs GIF. Innan han kom till LFK som ungdomsspelare spelade han i WRY. Max är kusin med utlandsproffset och ex-landslagskeepern Karl-Johan Johnsson.

Såväl LFK som Tvååker startar höstsäsongen den 3 augusti med bortamatcher mot Öckerö respektive Oskarshamn. Tvååker börjar dock träna igen redan vecka 29.