Klik venligst
SPORT 2024-05-15 KL. 17:09

LFK:s damer i delad serieledning

Av Johan W Jönsson

Efter fem omgångar är Laholms FK:s damer tvåa i division 3 på samma poäng som serieledande Stafsinge. I den senaste matchen besegrades Astrio med klara 5-0.
– Det har gått hyfsat för oss. Det är bara den onödiga förlusten mot Falkenberg som känns irriterande, och den får jag ta på mig, säger LFK-tränare Tomas Karlsson.

LFK:s damer i delad serieledning
Laholms FK:s damer efter den klara segern mot Astrio i förra matchen. Laget är tvåa i division 3 på samma poäng som ettan Stafsinge. Foto: LFK

Efter fem omgångar har LFK fyra segrar och en förlust. Bland segrarna finns en mycket meriterande mot storfavoriten Stafsinge. Förlusten kom mot Falkenberg.

– Vi spelade lite fel i den matchen sett till hur de spelade. De är bra men de är inte omöjliga att slå. Vi kunde gjort det bättre där. Å andra sidan överpresterade vi kanske lite mot Stafsinge.

Tomas menar att säsongsinledningen har varit som vissa förutspått samtidigt som det nog gått bättre än vad många trott. Han själv hade inga förväntningar alls.

– Jag är ny och visste inget om serien eller om damfotbollen i stort i Halland. Jag tror ändå att det är en större andel som tycker att de gått bättre än vad de förväntat sig.

Målsättningen kan ses som en stegraket. Första målet är att samla ihop så mycket poäng att kontraktet säkras. Sedan kan den höjas efterhand. Detta då laget är så ungt.

– Att riskera trilla ur hade inte varit bra. Tar vi några poäng till har vi karat det målet. När vi klarat det tar vi sikte på något annat. Jag känner redan nu att vi ska vara på övre halvan i alla fall.

På sikt är målsättningen att LFK ska upp i division 2. Det kravet finns dock inte redan i år. Karlsson menar att det gäller att vara såväl kortsiktig som långsiktig.

– Det är en jämn och öppen serie. Vi får se hur långt det räcker. Resultaten är viktiga för att komma uppåt i seriesystemet. Samtidigt måste laget och föreningen vara redo att spela högre.

Hur har den första tiden som tränare för LFK-dam varit för dig personligen?

– Jättebra! Jag tycker att det är väldigt roligt. Jag vill inte generalisera över hur det är att träna damlag men det är roligt att träna de här spelarna i den här truppen, säger Tomas.

Tomas Karlsson trivs som tränare för Laholms FK:s damlag. Foto: Johan W Jönsson/arkiv

– Spelarna är oerhört seriösa. Vi tränar mycket och har jättehög träningsnärvaro. Alla prioriterar fotbollen högt. Det känns bra att träna människor som vill något med sin fotboll.

Tomas berättar att alla vill bli bättre – att de frågar mycket och tar till sig av instruktioner. Han beskriver spelarna som väldigt coachbara och att det därför finns stora möjligheter att lära ut.

– Det blir ett större ansvar för mig som tränare – att jag har koll på vad vi ska göra. Jag vill ju inte lära ut fel. Men jag gör massor med misstag och lär mig förhoppningsvis av dem.

Han förklarar att det finns saker som han gjorde under sina 13 år som tränare i Ysby inte alls funkar i LFK och att det finns saker i LFK som inte alls hade funkat i Ysby.

– Det är jätteutvecklande för mig och jag tror att jag blir bättre som tränare av det här. En eloge till Joseph (herrtränare Wahlund) som är väldigt hjälpsam. Där har LFK gjort ett kap.

Karlsson imponeras över de äldre tjejerna och det ansvar de tar för laget och för att hjälpa honom. Samtidigt imponeras han över att de yngre välkomnat de äldre i gemenskapen.

Ett avbräck för LFK:s damlag är att förra säsongens bästa spelare och målskytt Alva Johansson skadade korsbandet på en fotbollsträning med skolan innan seriestart. Hon spelar inte i år.

– Alva är saknad! Vi är jättenöjda med truppen och fiskar inte efter något men om någon av de spelare som varit i LFK tidigare vill hoppa på igen är de välkomna tillbaka, säger Tomas.

Från den lokala fotbollen i övrigt noteras att Skottorp tog årets första serieseger då Våxtorp/Hasslöv besegrades med 2-1. V/H och Skogaby är fortfarande utan seger i sexan.

Kornhult/Hishult slog Sennan med uddamålet och är fyra i tabellen med tre segrar. Ränneslöv/Walldia har sju poäng efter seger med 4-2 mot Simlångsdalen. Albin Hultin pytsade två gånger.

Såväl HGH (Harplinge/Gullbrandstorp/Haverdal) som Torup/Rydö har full pott efter fem matcher. HGH har redan gjort 28 mål och är etta. Örnia är trea på samma poäng som fyran K/HFF (nio).

Resultat och målskyttar:

Damtrean:

LFK-BK Astrio 5-0 (3-0)

Mål LFK: Linnea Nilsson 2, Meliha Ibrahimovic, Vendela Markow, Lisa Pålsson

Femman:

LTIK-Andersbergs IK 1-2 (0-1)

Mål LTIK: Axel Jacobsson

Sperlingsholms IF-GIF/VIF 6-0 (3-0)

YBK-Trönninge IF 2-3 (0-1)

Mål YBK: Adam Thorén 2

Sexan:

RGIF/BKW-Simlångsdalens IF 4-2 (2-0)

Mål R/W: Albin Hultin 2, Elias Franzén, Jesper Hansson

K/HFF-Sennans IF 4-3 (3-1)

Mål K/HFF: Noah Lundin Svensson 2, Philip Andersson (straff), Robin Jönsson

SIF-Våxtorp/Hasslöv 2-1 (1-0)

Mål SIF: Johan Agnvall, Eric Lindberg

Mål V/H: Sebastian Folkesson

HGH FC-SBK 8-0 (5-0)