Klik venligst
SPORT 2022-08-05 KL. 14:53

LFK:s damer avancerade till DM-final

Av Rickard Gustafsson

Laholms FK är klara för DM-final efter att ha tagit en habil seger borta mot Falkenbergs FF, 2-0 (1-0). Nu väntar rivalen Astrio i finalen där vinnaren går till kvalspel för Svenska Cupens gruppspel
– Självklart siktar vi på DM-seger. Utan tvekan, säger LFK-tränaren Peter Åberg.

Efter att ha städat av Falkenbergs FF i DM-semifinalen väntar BK Astrio i finalen. LFK siktar på DM-guld och hoppas kunna fira både pokaltriumf och kvalplats till Svenska Cupen. Foto: Johan W Jönsson

Det har varit täta möten mellan Laholms FK och Falkenbergs FF på sistone. På herrsidan i DM blev det torsk med 0-2, men damerna gav igen och vann komfortabelt med 2-0 borta på Falcon Alkoholfri Arena.

Efter att ha knockat ut division 1-laget HGH FC i kvartsfinalen (1-0) var det på pappret ett enklare motstånd som väntade i semifinalen. FFF lirar i division 2 och det blev under matchen också tydligt att LFK var flera nummer större och det var LFK:s match från minut 1.
– Det handlade mer om hur vi skulle hantera matchen då vi nyss kommit tillbaka från uppehåll. Första matchen är alltid speciell men vi satte våra spelmönster bra, fast vi förvaltade väl inte våra chanser så väl, säger LFK-tränaren Peter Åberg.

Efter att ha bränt en handfull chanser satte Meja Staffansson 1-0 i den 27:e minuten. Hon slog till på en retur efter skott av Edit Bernsfelt och vid det tillfället hade LFK sju-åtta spelare i straffområdet.
– Falkenberg satsade mycket på försvar och kontringar och vi hade stort bollinnehav. Det var ganska stor skillnad på lagen och det märktes att det skiljde en division, säger Peter Åberg.

Meja Staffansson satte tonen i DM-semifinalen mot Falkenbergs FF när hon krutade in 1-0 i första halvlek. Foto: Johan W Jönsson

FFF skapade i princip inga heta chanser under matchen och de gånger man oroade genom lyror in i straffområdet städade LFK:s backlinje undan resolut och målvakten Isabel Sandström agerade fläckfritt mellan stolparna.

I andra halvlek gick LFK ner i kvalitet i passningsspelet och även om alla spelare gjorde sitt jobb finns det mer att önska inför höstsäsongen.

Moa Larssons 2-0-mål punkterade matchen definitivt med kvarten kvar på ett skott efter hörna. Då hade Peter Åberg släppt in F17-spelarna Alva Johansson och Ida Wennström.
– Det var stabilt bakåt, men vi behöver helt klart steppa upp till nästa helg om vi ska kunna ge serieledande Trelleborg en match, säger Peter Åberg.

I och med segern tog sig LFK ytterligare ett steg närmare kvalet till Svenska Cupen. DM-vinnarna får en biljett till kvalet som avgörs våren 2023.

Men först väntar rivalmöte mot seriekollegan BK Astrio som i en dramatisk semifinal mot Onsala FF vann med 5-4 efter förlängning.

Astrio ledde med 3-0 men tappade till 3-4 i andra halvlek. Två röda kort för Onsala ledde till kvittering innan full tid. I förlängningen blev Isabella Grundström matchhjältinna när hon satte 5-4.
– Astrio har tappat flera spelare och har ett ungt lag. Då kan det svänga så där. Men det är roligt att vara i final och personligen har jag aldrig varit i en final som seniortränare, säger Peter Åberg och fortsätter:
– Självklart siktar vi på DM-seger. Utan tvekan. Men det kommer att bli tufft.