Klik venligst
SPORT 2023-09-25 KL. 15:36

LFK vann mot serieledarna

Av Johan W Jönsson

Hallandsderby och ”höstfinal” i serien vankades på Glänninge Park. Seriens två mest formstarka lag möttes och det var Laholms FK som gick segrande ur striden. 1-0 i paus blev 2-0 efter full tid.
– Serien är ganska jämn egentligen. Det skiljer inte så mycket mellan lagen som tabellen visar, säger tränare Joseph Wahlund lugnt.

LFK vann mot serieledarna
LFK firar Lucas Ragnarssons 1-0-mål mot Onsala. LFK slog serieledarna med 2-0. I förgrunden syns duktiga mittbacken Jonatan Falk. Foto: Johan W Jönsson

Tränarbytet i somras har fått ganska skaplig effekt. LFK-segern mot Onsala var femte raka för det förra bottenlaget. Då kom ändå serieledarna med fem raka vinster till matchen.

– Det är svårt att säga om vi hade varit högre upp i tabellen om jag varit med från start. Det hade kanske ändå tagit så här lag tid innan vi kommit in i det, säger Wahlund ödmjukt.

LFK saknade sjuka försvararna Lirak Cakolli och Herman Johansson inför matchen. För en gångs skull valde tränare Wahlund att inte rotera något i laget. Samma elva fick chansen.

Starten blev lite jobbig för LFK:s del. Onsala är av hävd ett spelskickligt lag. De spelar med hög risk men är så skickliga att de klarar av det utan att åka på omställningar.

– De är duktiga på att trä in bollen rakt mellan lagdelarna. Vi visste att Onsala är bra men det förvånade mig att de hanterade gräset så bra då de är vana vid konstgräs.

LFK kunde dock stå emot den första anstormningen och tog sig in i matchen. Hemmalaget hade ett par bra avslut från distans och skapade också hörnor.

– Efter första 10, 15 är det en ganska jämn match även om de har mer boll. Vi har en bra period i mitten av halvleken när vi gör vårt mål, säger Wahlund.

1-0 kom i minut 27. Nils Hedström slog en perfekt hörna som lagkapten Lucas Ragnarsson nådde högst på och knoppade in bollen. Ett vackert hörnmål.

Lucas Ragnarsson nickar in Nils Hedströms hörna till 1-0. Foto: Johan W Jönsson

Onsala tog över igen mot paus och duktige Max Jonsson i LFK-målet kom ut och tvingades göra en bra räddning sedan en gäst fintat bort två försvarare och avslutat på mål.

– Vi har ett hyfsat etablerat spel i första halvlek. Det syns inte på plan att det skiljer åtta placeringar och nästan 20 poäng mellan oss. Men vår effektivitet är avgörande i matchen.

Laholm bad inte om ursäkt för ledningen i paus och i andra halvlek täppte man till bättre på sin vänsterkant. Onsala hade fortsatt mest boll i andra men var mer stressade i sitt spel.

I minut 70 kom 2-0. LFK fick inkast efter en andraboll efter en dubbelhörna. Henrik Johansson fick bollen på sin kant, gjorde bort tre gubbar och spelade in bollen till Adam Vernersson.

– Adam vände upp och la in bollen i bortre. Jätteskönt, så klart! Adam behåller sin målform. Vi hade börjat krokna lite så jag gjorde ett dubbelbyte strax efter, säger Wahlund.

Yttrarna Ludvig Larsson och Hamodi Wasmy ersatte mittfältsbröderna Besnik och Zemri Callaku. Adam Vernersson och Henrik Johansson klev ner på mittfältet.

– Zemri var varningsbelastad, så jag var lite orolig där. Bytena fick god effekt. Inhopparna kom in med bra energi. Det är skönt att kunna byta utan att det blir sämre.

Gjenis Zeqiri hade ett bra läge att sätta spiken i kistan när han dribblade sig igenom men bortakeepern gjorde en bra räddning. Men även Onsala hade ett par bra chanser.

– Max gör en bra enhandsräddning. Efter 2-0-målet blev Onsala desperata och vi backade hem lite omedvetet men vi höll dem oftast utanför oss, säger Wahlund.

Adam Vernersson prickade in 2-0-målet. Det var hans sjunde mål för säsongen. Foto: Johan W Jönsson

LFK fick bra omställningslägen på slutet. Inhopparna Ludvig Larsson och Jakob Larsson hade en varsin chans att göra 3-0. Men matchen slutade 2-0.

– Stor glädje efter slutsignal! Det är inte många lag som slår Onsala. Det här var ytterligare ett kvitto på vår form och utveckling. Vi jobbar på varje vecka, säger LFK-tränaren.

I en stark laginsats där alla spelare bidrog stack Max Johnsson i kassen ut tillsammans med mittbacken Jonatan Falk som stått för flera starka prestationer i höst.

LFK gick upp på åttonde plats i tabellen med 29 poäng. Det är fem poäng ner till Hittarp på kvalplats och sju till Sävedalen under strecket.

– Jag tror att 32 poäng räcker. Det är inte säkert. Kanske kan det behövas 33 eller 34 för att undvika kval. Men vi tar en match i taget och jag vill vinna alla, avslutar Wahlund.

Nästa match spelas mot Landvetter borta. De har en poäng mindre än LFK. Seger där och kontraktet kan i praktiken vara säkrat. Fyra omgångar återstår.

LFK:s lag mot Onsala (4-3-3):

Max Johnsson -

Adam Johansson, Stefan Radovanovic, Jonatan Falk, Nils Hedström -

Besnik Callaku, Zemri Callaku, Lucas Ragnarsson (K) -

Adam Vernersson, Gjenis Zeqiri, Henrik Johansson

Avbytare: Amadeus Bäckman (mv), Viggo Dahl, Teo Svensson, Hamodi Wasmy, Ludvig Larsson, Jakob Larsson, Hasanen Nazar