SPORT 2024-01-22 KL. 14:08

LFK vann klart i årets första match

Av Johan W Jönsson

Laholms FK inledde matchandet under försäsongen mot division 2-laget Kristianstad FC. Det blev klar seger med 3-0 efter två sena mål och 0-0 i paus.
– Hela laget gör en bra insats försvarsmässigt kollektivt, säger tränare Joseph Wahlund.

LFK vann klart i årets första match
Lirak Cakolli spikade slutresultatet 3-0 i LFK:s match mot Kristianstad. Foto: Johan W Jönsson/arkiv

LFK har bara hunnit träna i två veckor efter ett kort vinteruppehåll men redan är första matchen spelad och det gick bra. Även om siffrorna kanske var lite i överkant så är 3-0 ändå 3-0.

Laholm hade några spelare på frånvarolistan. Adam Vernersson är bortrest, Zemri och Besnik Callaku jobbade, Arber Nikiqi och Gjenis Zeqiri saknades på grund av familjeskäl.

– Eftersom att Max (Johnsson) jobbade så fick Rasmus (Lundgren) stå hela matchen och han var stabil. I övrigt blev det ganska många byten, trots att vi var färre än jag tänkt, säger Wahlund.

Planen från början var att ställa upp med 22 spelare och att ge alla en varsin halvlek. Nu fick några istället rikligt med speltid. Nils Hedström, nya Laurent Qitaku och Simon Palmkvist spelade 90.

Tanken var även att Filip Dahlström skulle gjort comeback efter sitt benbrott förra vintern. Vänsterbacken drog dock axeln ur led på en träning för en tid sedan, så han fick vila.

– Vi har jobbat grunder och principer i försvars- och anfallsspel. Presspel, utgångspositioner och förflyttningar. Det tryckte jag på inför match och mycket såg bra ut, säger Wahlund.

I anfallsspelet trycktes främst på belastningar där spelarna skulle försöka hitta två mot en- och tre mot två-situationer på planen samt hitta fria spelytor. Att hitta relationer på planen tar dock tid.

– Jag tycker ändå att det fungerade på ett förvånansvärt bra sätt för att vara så här tidigt. Samtidigt har flera av de nya spelarna varit med och tränat med oss sedan i höstas.

Planen var väldigt blöt och svårspelad. Första halvlek gick i Kristianstads favör då LFK tappade en hel del boll i uppspelsfasen. Hemmalaget hade de hetaste chanserna innan paus.

– Rasmus räddade ett friläge och de hade ett avslut i ribban. Med tanke på att vi har fyra nya killar i laget så hade vi ändå många fina kombinationer. Men vi skapade för lite i första.

I paus gjordes fem byten. Nyförvärvet Oscar Murro från Tvååker var en av de som kom i spel och han gjorde direkt avtryck med sin skicklighet i en mot en-spelet.

Oscar Murro gjorde avtryck direkt med sin spets. Ett mål och en assist blev det i debuten för LFK för den förra HBK-spelaren. Foto: LFK/arkiv

Nya Elis Wiik klev in i banan och spelade central anfallare och är jobbig att möta för motståndarna då han löper mycket. Tio minuter in i andra halvlek fick LFK momentum och utdelning.

Kristianstads målvakt plockade upp en hemåtpass. LFK fick indirekt frispark som slogs av Nils Hedström. Han spelade Hasanen Nazar som satte bollen till Murro som placerade in 1-0.

– Man får energi av mål och efter 1-0 tycker jag att det är vår match. Vi har en hel del halvlägen och både Murro och Simon (Palmkvist) kunde utökat vår ledning, säger Wahlund.

LFK hade 7-1 i hörnor i matchen och fick bra tryck på hemmalaget. Kristianstad skapade inte mycket av värde. Lundgren i mål fick göra en räddning men det var mer show än riktigt farligt.

En av Kristianstads mittbackar blev utvisad efter två gula kort runt minut 85. 2-0 kom på en omställning där Simon Palmkvist serverade Jakob Larsson öppet mål.

3-0 föll i matchens absoluta slutskede då Oscar Murro klev förbi sin bevakning och serverade Lirak Cakolli på guldfat som inte gjorde några misstag. Två ganska enkla avslutande mål.

– Murro har en spets som vi inte har haft tidigare. Han behöver matcher och kontinuerlig träning. Med tanke på hans skadehistorik kommer jag vara försiktig och inte stressa fram något.

– Hela laget gör det bra försvarsmässigt kollektivt. Rasmus är stabil i målet. Alla nyförvärv gör det bra. Det har gått snabbt att få in dem i tänket och gruppen, avslutar Joseph Wahlund.

I kommande träningsmatch väntar division 3-laget Halmia på fredag (26/1) på Halmstad Arena.

LFK:s lag 1:a halvlek:

Rasmus Lundgren -

Lirak Cakolli, Albin Pettersson, Hernman Johansson, Nils Hedström -

Lucas Ragnarsson (K), Laurent Qitaku, Simon Palmkvist -

Jakob Larsson, Hasanen Nazar, Elis Wiik

LFK:s lag 2:a halvlek:

Rasmus Lundgren -

Filip Larsson, Viggo Dahl, Jonatan Falk, Nils Hedström -

Laurent Qitaku, Harry Nilsson, Hasanen Nazar -

Simon Palmkvist, Elis Wiik, Oscar Murro