Klik venligst
SPORT 2022-06-07 KL. 13:31

LFK vände derbyt på en halvtimme

Av Johan W Jönsson

Laholms FK vände och vann division 1-derbyt mot BK Astrio. LFK låg under med 2-0 i paus men kom tillbaka starkt i den andra halvleken. Segersiffrorna skrevs till slut till 4-2. ”Skön seger som vi var väl värda efter hur det sett ut i många matcher”, säger tränare Peter Åberg.

LFK vände underläge 0-2 till seger med 4-2 mot Astrio på en halvtimme i andra halvlek. Foto: Halmstadsport

LFK gjorde ingen bra första halvlek mot Astrio. Laholm brukar vara starkt hemma men satt inte riktigt ihop som lag. Det var långt mellan lagdelarna och det var mycket jobb en och en.

–Det var ingen katastrof på något sätt men det är inte så vi brukar uppträda på hemmaplan, säger Åberg.

LFK hade ändå den första målchansen när Maja Ljungberg fick ett fritt skottläge vid straffpunkten men sköt utanför mål. Ljungberg skulle dock få sin revansch.

Astrio tog ledningen i minut 20. Ett missförstånd i LFK ledde fram till att Astrios bästa spelare - Wilma Leidhammar fick fri lejd mot mål och kunde passa en medspelare till öppet mål.

Samma Wilma gjorde själv tvåan när hon ostört fick vandra 20 meter innan hon tryckte dit ett skott utifrån till 2-0 efter 35 minuters spel.

Systrarna Axeldal hade ett varsitt läge att jämna till siffrorna men lillasyster Ida missade en möjlighet efter passning snett inåt bakåt och storasyster Isabelle brände ett friläge.

Astrio kunde mycket väl gjort även trean om inte Felicia Grufman i hemmakassen räddat ett friläge. 0-3 i paus hade varit tufft.

– Även om vi gör en svag halvlek har vi ändå chanser att göra mål och att vara med i den här matchen. Men vi var inte alls nöjda i paus, säger Åberg.

I halvtid hoppade Julia Olsson upp ett pinhål i plan till mittfältet. Samtidigt lämnade Edit Bernsfelt till förmån för Ebba Efraimsson.

LFK var påkopplade på ett annat sätt från start efter halvtidsvilan och klev upp på ett annat sätt i sitt presspel.

– Vi var noggrannare med tekniken och i vårt passningsspel. Vi jobbade och gick för en reducering men fick inte in bollen.

Felicia Grufman har utvecklats under sin sejour i USA och är stabil i LFK:s kasse. Foto: Halmstadsport

Samtidigt hade hemmalaget hade bättre koll på Astrio i defensiven men gästerna var ändå farliga när de kom på sista tredjedelen.

De dröjde
fram till minut 65 innan LFK lyckades få till 1-2-målet. Linnea Nilsson nådde före målvakten framspelade av Isabelle Axeldal och kunde stöta kulan i nät.

– Det blev vändningen och proppen ur när vi fick det målet. Efter det så öste vi på och körde bara, säger Åberg.

Linnea Nilsson tvingades utgå med en stukad fot och ersattes av Milly Göstasson. Kvitteringen kom i minut 73. Ida Axeldal snodde bollen och serverade Isabelle Axeldal öppet mål.

Julia Olsson skarvade fram Maja Ljungberg till ett friläge och 3-2 ett faktum. Astrio hade en bra chans att göra 3-3 men Leidhammar sköt tätt utanför.

– Maja kom fri och rundade målvakten när det stod 2-2 också men avslutet tog i burgaveln. Så det öppnade upp sig rejält. Men jag tyckte att vi var bättre sista halvtimmen.

Maja Ljungberg gjorde 4-2 mot slutet av matchen på liknande vis som hon gjorde 3-2. Framspelningen stod Ida Axeldal för.

– I och med att reduceringen kom så sent kändes ett kryss rimligt. Att vi skulle göra fyra mål sista 25 trodde man inte. Väldigt skönt!

Hela laget får beröm för andra halvlek och för karaktären som visades upp sista halvtimmen när matchen vändes.

– Felicia (Grufman) visar att hon har tagit steg i USA. Credd också till forwards som kliver fram, gör poäng och avgör matchen, säger Åberg.

Nästa match spelar LFK på söndag mot nykomlingen och överraskningen Södra Sandby som ligger fyra i tabellen.

Maja Ljungberg stod för två av LFK:s mål. Foto: Johan W Jönsson