SPORT 2022-05-23 KL. 13:42

LFK upp i delad serieledning

Av Johan W Jönsson

Trots att LFK spelade 40 minuter med en spelare mindre blev det ändå seger med 3-0 (2-0) mot Åstorp. Gästerna började bäst men LFK tog sig in i matchen och tog en välförtjänt trea. ”Att vi skulle vara i delad serieledning efter sju omgångar hade nog inte många trott”, säger tränare Joseph Wahlund.

LFK upp i delad serieledning
Olle Johansson låg bakom LFK:s viktiga 3-0-mål då han vann boll på mitten och spelade fram Edmond Tasimder som i sin tur hittade målskytten Lucas Ragnarsson. Foto: Johan W Jönsson

Simon Palmkvist saknades sedan sist på grund av ryggbesvär. In på hans position kom Adam Vernersson. Dessutom fick Max Johnsson vakta kassen istället för Rasmus Lundgren.

Åstorp inledde matchen energiskt, sprang som tokar och pressade på allt, ivrigt påhejade från ledare och avbytare vid sidan.

– Jag hade sett att de hade börjat intensivt och satt hög press de första minuterna även i andra matcher. Jag kände lite att vi kunde låta dem springa av sig, säger Wahlund.

Åstorp fick direkt ett gäng hörnor men lyckades inte skapa någon riktig chans och efter hand mattades bortalaget av i sin press.

– Vi skulle sätta lite lättare bollar i början för att komma in i matchen. Sedan gjorde vi inte alltid det men man förstår att spelarna vill spela och vi gjorde ändå inte så mycket misstag.

LFK åt sig in i matchen och spelet jämnades ut efter första kvarten. Laholm hade inga solklara målchanser innan 1-0, som man fick till skänks av Åstorp.

En bortaspelare slog en för lös bakåtpassning som Hamodi Wasmy kunde snappa upp. Han rundade målvakten och la bollen i öppet mål.

– Vi har pratat om att sätta pressen blint för den spelaren som får bollen. Det är det Hamodi gör vid målet och det gör han bra.

LFK hade sin bästa period i matchen mellan matchminut 25 och 40. Efter 35 minuters spel utökade hemmalaget till 2-0 genom Besnik Callaku.

Edmond Tasimder hittade in till Hamodi Wasmy som skarvade bollen på ett tillslag till Besnik som kom i djupled, hann före bortakeepern och petade den över honom i nät.

Bara minuter senare var det nära att Callaku blev tvåmålsskytt då han sköt strax utanför framklackad av Hamodi Wasmy.

Åstorp kunde ta över mot paus och skapade några fasta situationer som dock inte resulterade. 2-0 stod sig till halvtid.

– Det kändes bra i paus. Vi hade koll på deras djupledsspel och så fort vi spelade oss förbi deras förstapress och hade lite kyla så var vi förbi varje gång.

Fem minuter in i andra halvlek lyckades dock Åstorp trä in en djupledsboll. En bortaspelare blev ren mot mål. Max Johnsson kom ut och försökte få bort bollen men tog spelaren.

– Det är solklar utvisning. Det är svårt att göra något åt det. Max räddar ett mål där. I det läget var det skönt att ha Rasmus (Lundgren) på bänken, säger Wahlund.


Adam Vernersson gjorde sin första start under säsongen när LFK vann mot Åstorp med 3-0. Foto: Johan W Jönsson


40 minuter återstod dock av matchen och 2-0 är en skör ledning i det läget. LFK gick ner på 4-3-2. En trött Adam Vernersson gick ut till förmån för Lundgren.

– Vi har tränat på spel tio mot elva och var förberedda. Man vet att det händer någon gång på säsongen, säger Wahlund.

LFK fick ett
mycket viktigt mål kort efter utvisningen. Olle Johansson snodde bollen på mitten och spelade fram Edmond Tasimder. Han lyfte in bollen till Lucas Ragnarsson som placerade in 3-0.

– Effektivt! Det var det skönaste målet i matchen. Även om de är en man mer ska det mycket till att släppa in tre mål på 35 minuter. Det kändes ganska tryggt.

LFK hade flest chanser efter 3-0 då Åstorp chansade framåt och försökte gå för en reducering. Gästerna hade en bra chans men Herman Johansson kastade sig fram och fick bort bollen.

Laholm fick mycket ytor och dödade en hel del tid. Alla spelare gjorde jobbet i 90 minuter och hemmalaget kunde defilera i mål då Åstorp aldrig lyckades skapa spänning.

– En bra laginsats. Backlinjen var jättebra förutom vid utvisningen. Det var enda missen. ”Ragge” (Lucas Ragnarsson) var bra som vanligt och Hamodi gjorde sin bästa match hittills.

Seger innebär att LFK gick upp i delad serieledning tillsammans med Vinberg. Båda lagen har 16 poäng efter sju omgångar.

– Det var det nog inte många som trott inför säsongen, säger Wahlund.

Trodde du det själv?


– Jag tror alltid på det. Men det var nog inte många utanför laget, knappt i laget heller, som hade trott det

Nu väntar två derbymatcher på en vecka för LFK. Först Stafsinge borta och Sedan Vinberg hemma. Max Johnsson och Hamodi Wasmy är avstängda mot Stafsinge.

– Vi har flera tuffa matcher nu och matcherna mot Stafsinge och Vinberg är svåra. Men vi kan ställa bra lag på benen och kör på, avslutar Wahlund.