SPORT 2022-06-20 KL. 14:39

LFK tog viktig uddamålsseger

Av Johan W Jönsson

Laholms FK vann sexpoängsmatchen mot Färjestadens GoIF med 3-2 (2-1). Nu lämnade LFK bottentrion bakom sig och kan börja snegla uppåt i tabellen. ”Det var en skön och viktig seger”, säger LFK:s tränare Peter Åberg.

LFK tog viktig uddamålsseger
Blerina Mazreku är en duktig huvudspelare. I kombination med Moa Larssons fina fot blir det ofta farligt på LFK:s fasta situationer. Kombon gav LFK tre poäng då Blerina nickade in 3-2-målet framspelad av Moa. Foto: Halmstadsport

Färjestaden är ett lag som LFK brukar ha ganska enkelt för. Inför matchen var det dock viss anspänning då poängen betydde så mycket.

– Gör vi vad vi ska och det bra så är Färjestaden ett lag vi ska slå och som vi är bättre än. Men det blev inte riktigt den matchbild vi hoppats. Det var lite ängsligt, säger LFK-tränaren Peter Åberg.

Färjestaden tog ledningen tidigt. Redan i den fjärde minuten ställde gästerna om och satte dit ettan. Färjestadens Ofelia Medhammar har gjort elva mål och är tvåa i skytteligan.

– Det är en jättesnabb forward. Nu gjorde hon inte målet själv men det var hon som låg bakom det, säger Åberg.

Det var LFK som drev på och ville spela. Gästerna ägnade sig åt försvar och kontringsspel. Hemmalaget kom tillbaka på ett bra sätt.

– Vi har bra moral och får ihop det ändå trots att det inte kuggar i fullt. Det är aldrig något fel på drivet och viljan men vi jobbar med självförtroendet.

Ida Axeldal är i bra form och det var hon som låg bakom 1-1-målet efter kvarten spelad. Hennes inspel framför mål styrdes in av en bortaspelare.

LFK stärktes av målet och skapade målchanser på olika sätt med jämna mellanrum. Som vanligt var LFK farligt på fasta situationer.

– När vi möter lag av den här typen får vi upp våra ytterbackar i planen på ett helt annat sätt och både Agnes (Ebbesson) och Moa (Larsson) var delaktiga i det offensiva spelet.

2-1-målet efter 37 minuters spel kom till efter att just Ebbesson slagit ett perfekt inlägg till Ida Axeldal som var kylig och placerade in bollen.

– I paus kände vi att det var helt okej och att vi hade koll på matchbilden men att vi behövde höja upp lite i vårt eget spel. I övrigt handlade det om att kriga hem tre poäng.

Färjestaden kontrade in 2-2 efter 54 minuters spel efter nytt schabbel på mittplan från LFK. Åter igen var det Ofelia Medhammar som låg bakom målet.

Bara minuter senare återtog dock LFK ledningen när nickstarka Blerina Mazreku skarvade in Moa Larssons frispark till 3-2. Då hade Ida Axeldal redan haft ett avslut som styrdes i stolpen.

– Vi löste det i andra halvlek men vi får erkänna att det såg lite svajigt ut mot hur det brukar se ut. Vid har haft en del sjukdomar och skador som påverkar orken mot slutet.

LFK krigade på ett förtjänstfullt sätt hem segern. Färjestaden fick ett farligt frisparksläge i slutminuterna men bollen gick rakt på Felicia Grufman i LFK-kassen.

Formstarka Ida Axeldal kvitterade ut högst betyg efter matchen. Resterande kan höja sig även om alla gjorde jobbet.

– Jag hoppas att den här segern ger oss självförtroende så att vi får igång ett bättre passningsspel i kommande match.

Laholm är nia i tabellen. Det är sex poäng upp till Halmia på kvalplats. LFK möter just ISH på Örjans vall i kommande match. Sedan väntar även Älmhult innan sommaruppehållet.